Indai šėlsta tradiciniame spalvų festivalyje

Indija nuo penktadienio švenčia spalvingąjį „Holi“ festivalį. Šventės metu žmonės šoka, barstosi spalvotais milteliais ir laistosi įvairiaspalviu vandeniu, todėl pasaulyje jis dažnai vadinamas spalvų festivaliu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-07 09:48, atnaujinta 2018-01-11 08:29

„Holi“ yra vienas seniausių ir populiariausių švenčių Indijoje. Festivalis žymi pavasario pradžią ir gėrio pergalę prieš blogį, rašo „The Independent“.

Šventės pavadinimas kildinamas iš legendos apie rūstų karalių Hiranjakašipą. Rūsčiajam karaliui nepakluso jo paties sūnus Prahladas, kuris vietoj tėvo garbino dievą Višnų.

Už tai Hiranjakašipas nusprendė sūnui atkeršyti mirtimi, tad paprašė savo sesers Holikos jį nužudyti.

Holika buvo apdovanota dievų ypatinga dovana – buvo atspari ugniai. Ji pagriebė Prahladą ir šoko į laužo liepsnas.

Tačiau, visų nuostabai, sudegė ne Prahladas, o pati Holika. Ją dievai nubaudė už tai, kad savo galią naudojo blogais tikslais. Kaip pasakojama, Prahladas liko sveikas, nes neprarado tikėjimo ir meldėsi dievui Višnui.

Indai, prisimindami šią istoriją, visoje Indijoje šventės metu uždega laužus. Daug kur deginamos ir Holiką vaizduojančios lėlės.

Taip pat tikima, kad šventės spalvingumas yra kilęs iš istorijų apie dievą Krišną. Pasak legendos, dar vaikystėje jis išdykaudavo laistydamas spalvotą vandenį ant melžėjų.

Indijos visuomenei „Holi“ šventė yra ypatinga dar ir tuo, kad jos metu išnyksta socialiniai skirtumai. Jos susirenka švęsti įvaraus amžiaus vyrai ir moterys iš visų kastų ir socialinių sluoksnių.

Parengė Eglė Tamošauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.