Britai pagerbia Anglijos karaliaus Ričardo III palaikus

Municipalinėje automobilių stovėjimo aikštelėje iškasti prieš

Automobilių stovėjimo aikštelėje iškasti Anglijos karaliaus Ričardo III palaikai pradėjo paskutinę kelionę.<br>AP nuotr.
Automobilių stovėjimo aikštelėje iškasti Anglijos karaliaus Ričardo III palaikai pradėjo paskutinę kelionę.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Mar 22, 2015, 7:38 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 1:24 PM

530 metų po savo mirties 1485-aisiais paskutinis mūšyje žuvęs Anglijos monarchas ketvirtadienį bus palaidotas centrinėje Anglijoje esančio Lesterio katedroje, kuri stovi kitoje gatvės pusėje priešais tą vietą, kur 2012 metais buvo rasti jo palaikai.

Per precedento neturinčią ceremoniją šis viduramžiais valdęs karalius bus perlaidotas dalyvaujant karališkiesiems asmenims. Pamaldos bus tiesiogiai transliuojamos per nacionalinę televiziją.

Penkios išankstinių renginių dienos prasidėjo sekmadienį, kai Ričardo III karstas buvo pirmą kartą pamatytas viešumoje ir katafalku nuvežtas netoli tos vietos, kur jis žuvo Bosvorto mūšyje.

Archeologai, kurie dirbo iškasant Ričardo III palaikus, ir jo palikuoniai prieš išvežant karstą ant jo padėjo baltų rožių – jo dinastijos simbolį.

Lesterio vyskupas Timas Stevensas  sakė, kad Ričardo mirtis žymėjo „ypatingą“ Anglijos istorijos momentą.

„Tai buvo dinastijų pasikeitimas, smurtinio pilietinio karo pabaiga, periodo, kai Shakespeare'as parašys savo didžias tragedijas, tarp jų – „Ričardą III“, pradžia ir kitoks būdas valdyti šalį“, – sakė jis.

Ričardas, paskutinysis iš Plantagenetų dinastijos, Angliją valdė nuo 1483 metų iki savo mirties. Jis žuvo nuo Henrikui Tiudorui, kuris vėliau tapo Henriku VII, lojalių karių rankos.

Tai buvo paskutinis didelis Rožių karo konfliktas ir Ričardui pralaimėjus karūna iš Jorko dinastijos perėjo Tiudorų dinastijai.

Nužudytasis 32 metų karalius buvo skubiai palaidotas be jokių fanfarų pilkųjų brolių, kaip Anglijoje buvo įprastai vadinami pranciškonai, vienuolyne Lesteryje.

Tas vienuolynas buvo sugriautas 16-ojo amžiaus 4-ajame dešimtmetyje, kai Tiudorų karalius Henrikas VIII naikino vienuolynus. Manyta, kad Ričardo palaikai buvo prarasti.

Tačiau Ričardo III draugijos nariai ir Lesterio universiteto archeologai kasinėjo tą vietą ir teisingai numatė, kur senojoje bažnyčioje jis turėjo būti palaidotas.

Jie rado griaučius, atitinkančius karaliaus apibūdinimą, ypač – dėl stuburo iškrypimo ir mūšyje patirtų sužeidimų. Datavimas radioaktyviosios anglies metodu parodė, kad tas vyras mirė laikotarpiu nuo 1455-ųjų iki 1540-ųjų.

Atradimą patvirtino tyrimas palyginant palaikų ir dabar gyvenančio artimiausio Ričardo giminaičio DNR. Tas giminaitis, kanadiečių dailidė Michaelas Ibsenas, kaip ir derėtų, dabar pagamino monarcho ąžuolinį karstą.

Taip sutapo, kad karaliaus palaikai buvo po raide „R“, kuri žymėjo rezervuotas vietas toje automobilių stovėjimo aikštelėje.

„Griaučiai nr. 1“ buvo su aštuonių galvos sužeidimų žymėmis. Tarp tų sužeidimų yra brutalus kirtis į kaukolės pamatą suskaldant kaulą. Kitu smūgiu buvo perkirsta kaukolė.

M.Ibseno ir Wendy Duldig, kurie yra Ričardo vyresniosios sesers Onos Jorkietės palikuoniai, DNR testai patvirtino, kad jie abu yra giminės „griaučiams nr. 1“.

Ričardas buvo katalikas, bet bus perlaidotas pagal anglikonų tradicijas, nors per pamaldas visą kitą savaitę bus ir katalikiškų elementų.

Ketvirtadienį Ričardo palaikai bus perlaidoti dalyvaujant Kenterberio arkivyskupui Justinui Welby – dvasiniam Anglikonų Bažnyčios lyderiui.

Taip pat dalyvaus karalienės Elizabeth II marti, Vesekso grafienė Sophie, monarchės pusbrolis, Glosterio kunigaikštis Richardas, kuris yra Ričardo III draugijos patronas, ir giminaitis pagal kraujo liniją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.