Karalienė Elizabeth II kalbėdama apie Kiniją „nevyniojo į vatą“

Jungtinės Karalystės karalienė Elizabeth II buvo nufilmuota sakanti, kad pernai su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu atvykę valstybės tarnautojai buvo „labai nemandagūs“. Tokie karalienės žodžiai buvo įrašyti antradienį, pobūvio sode metu, kai ji su vyresniąja policijos pareigūne aptarė prastą Kinijos delegacijos elgesį su Jungtinės Karalystės ambasadore Kinijoje, rašo BBC.

Buvo nugirsta, kaip Jungtinės Karalystės karalienė Elizabeth II sakė, kad pernai Kinijos valstybinio vizito metu atvykę pareigūnai elgėsi nemandagiai.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Buvo nugirsta, kaip Jungtinės Karalystės karalienė Elizabeth II sakė, kad pernai Kinijos valstybinio vizito metu atvykę pareigūnai elgėsi nemandagiai.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2016, 10:28 AM, atnaujinta May 25, 2017, 11:51 PM

Xi Jinpingas buvo pakviestas pernai spalį apsilankyti Jungtinėje Karalystėje, kad pavyktų pritraukti daugiau investicijų iš Kinijos. Bakingamo rūmų atstovas oficialiai paskelbė, kad Kinijos valstybinis vizitas buvo „itin sėkmingas“.

Žinios apie karalienės Elizabeth II komentarą pasklido po to, kai tą pačią dieną buvo išgirsta, kad Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Davidas Cameronas išvadino Nigeriją ir Afganistaną „nuostabiai korumpuotomis“ šalimis.

Nemandagūs ir nediplomatiški

Karalienės komentaras apie Kinijos pareigūnus buvo nufilmuotas antradienį, kai ji susipažino su viena iš Londono metropoliteno policijos viršininkių Lucy D'Orsi, kuri rūpinosi saugumo sumetimais Kinijos prezidento vizito metu. Karalienė tai išgirdusi sureagavo žodžiais: „O, nepasisekė.“ 

Vienas Jungtinės Karalystės valstybės pareigūnas tada karalienei pasakojo, kad policijos viršininkės pastangoms Kinijos delegacija „labai pakenkė, tačiau L.D'Orsi pavyko atsilaikyti ir toliau viskam vadovauti“.

„Jie buvo labai nemandagūs mūsų ambasadorei, tiesa?“ – pasiteiravo karalienė Elizabeth II.

Viršininkė L.D'Orsi tai patvirtino ir taip pat sakė, kad svečiai iš Kinijos elgėsi „labai nemandagiai ir labai nediplomatiškai“, kai išėjo viduryje vieno susitikimo.

„Mes nekomentuojame karalienės privačių pokalbių, – tvirtino Bakingamo rūmų atstovas. – Tačiau Kinijos valstybinis vizitas buvo labai sėkmingas ir visi artimai dirbo tarpusavyje, kad viskas vyktų sklandžiai.“

Nuomonę pasilaiko sau

Pernai monarchė Kinijos valstybinį vizitą apibūdino kaip labai svarbų ir paskelbė, kad Jungtinės Karalystės ir Kinijos santykiai pasiekė „ambicingas“ naujas aukštumas. Vizito metu Xi Jinpingas kartu su savo žmona Peng Liyuan buvo pagerbti Bakingamo rūmų puotoje, kurią surengė karalienė Elizabeth II.

Nors per 64 valdymo metus karalienė dažniausiai vengdavo viešos kritikos, tai nėra pirmas kartas, kai jos komentarai prieštaringai vertinamomis temomis buvo paviešinti.

Prieš Škotijos referendumą dėl nepriklausomybės 2014 metais, karalienė buvo nugirsta sakanti, kad ji vylėsi, jog žmonės „labai atidžiai pagalvos dėl ateities“. Bakingamo rūmų atstovas paneigė kaltinimus, kad monarchė norėjo padaryti įtaką referendumo rezultatui.

Šių metų kovą laikraštis „The Sun“ pareiškė, kad karalienė kalbėdama su buvusiu ministro pirmininko pavaduotoju Nicku Cleggu 2011 metais užsiminė, kad ji palaikė Jungtinės Karalystės išėjimą iš Europos Sąjungos.

Tačiau Bakingamo rūmų atstovas tvirtino neketinantis komentuoti „suklastotų“ pareiškimų ir pasiskundė žiniasklaidos etikos komitetui, o N.Cleggas „The Sun“ istoriją išvadino „nesąmone“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.