Metus džiunglėse kalintas norvegas džiaugiasi likęs gyvas

Islamistų kalintas norvegas tikino, kad yra laimingas likęs gyvas. Ištrūkti iš teroristų rankų jam pavyko tik po ilgų derybų. Už atgautą laisvę jis dėkojo skandalingajam Filipinų lyderiui.

K.Sekkingstadas daugiau negu metus praleido teroristų nelaisvėje.
K.Sekkingstadas daugiau negu metus praleido teroristų nelaisvėje.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Local“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Sep 20, 2016, 9:19 AM, atnaujinta May 12, 2017, 1:37 PM

Kjartanas Sekkingstadas daugiau nei metus praleido islamistų nelaisvėje Pietų Filipinų džiunglėse.

„Esu labai laimingas, man pasisekė, kad apskritai likau gyvas“, – Indanano mieste Cholo saloje sakė norvegas, prieš išvykdamas susitikti su Filipinų prezidentu Rodrigo Duterte.

56-erių K.Sekkingstadas buvo pagrobtas pernai rugsėjį iš prabangaus turistų kurorto. Jis tapo grupuotės „Abu Sayyaf“, kuri dažnai grobia žmonės siekdama vėliau gauti už juos išpirką, auka.

Tuo pat metu įkaitais paimtiems kanadiečiams Johnui Ridsdelui ir Robertui Hallui gyviems ištrūkti nepavyko. Nesusitarus dėl išpirkos, vyrams buvo nukirstos galvos. Už juos reikalauta 6,5 mln. dolerių (5,8 mln. eurų).

Akivaizdžiai pavargęs, sulysęs ir ilgą barzdą užsiauginęs K.Sekkingstadas už savo laisvę dėkojo ir skandalingajam Filipinų prezidentui R.Duterte, kuris ir pats garsėja negailestingais susidorojimais su savo priešininkais bei narkotikų prekeiviais.

Tiesa, kol kas liko neaišku, kas sumokėjo išpirką už norvegą ir ar apskritai kokie nors pinigai buvo pervesti teroristams.

Mat ir Norvegija, ir R.Duterte administracija tikino „nemokančios ir nesumokėjusios jokios išpirkos nei šioje, nei panašiose situacijose“.

„Jeigu yra kokia nors trečia šalis, kaip K.Sekkingstado šeima, kuri sumokėjo, mes nieko apie tai nežinome“, – sakė R.Duterte atstovas Martinas Andanaras.

Grupuotė „Abu Sayyaf“ norvegą paleido šeštadienį, perdavę jį kitam musulmonų sukilėlių lyderiui Nurui Misuari, kurio bendrininkai padėjo pasiekti, kad K.Sekkingstadas būtų paleistas.

Atgavęs laisvę norvegas parodė savo kuprinę, kurioje buvo šlepetės, plastikinis vandens ąsotis ir kiti daiktai, kuriais jis naudojosi nelaisvėje.

K.Sekkingstadas sakė niekada neišmesiantis šių „suvenyrų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.