Prabanga Indonezijos kalėjimuose pribloškia: gyvena geriau nei likusieji laisvėje

Daugelis giria Norvegijos kalėjimus, esą jie yra prabangos viršūnė. Tačiau kaliniai Indonezijoje gyvena ne ką prasčiau: jie vyksta į užsienį stebėti sporto rungtynių, bet kada gali išeiti už kalėjimo ribų, jų vienutes tvarko tarnaitės, o užsinorėjus patenkinti savo aistras jie gali naudotis išskirtiniu „meilės kambariu“.

Buvusio Indonezijos prezidento sūnus T.Suharto iš kalėjimo skraidydavo sraigtasparniu, kur norėjo, o už grotų jam patarnaudavo.<br>„Twitter“ nuotr.
Buvusio Indonezijos prezidento sūnus T.Suharto iš kalėjimo skraidydavo sraigtasparniu, kur norėjo, o už grotų jam patarnaudavo.<br>„Twitter“ nuotr.
Teisės ir žmogaus teisių ministras Y.Laoly (centre) pažadėjo išnaikinti korupciją kalėjimuose.<br>„Twitter“ nuotr.
Teisės ir žmogaus teisių ministras Y.Laoly (centre) pažadėjo išnaikinti korupciją kalėjimuose.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-02-10 19:40, atnaujinta 2017-04-10 08:00

Indonezijos kalėjimuose korupcija taip giliai įsišaknijusi, kad vyriausybė nebeapsikentė ir pažadėjo atleisti arba už grotų pasodinti tuos apsaugininkus, kurie mainais už pinigus kaliniams suteikia viską, ko tik jų širdis geidžia, rašo BBC.

„Nebežaisiu! Jei toliau darysite mums visiems gėdą ir teršite savo profesijos reputaciją, neužteks vien tik išmesti jus iš darbo – aš jus pasodinsiu už grotų!“ – piktai apsaugininkams aiškino Teisės ir žmogaus teisių ministras Yasonna Laoly, trankydamas į stalą kumščiu.

Tiesa, į korupciją kalėjimuose ministras ilgai nekreipė dėmesio, nors tai vieša paslaptis Indonezijoje. Y.Laoly apie kalėjimo darbuotojų bičiuliavimąsi su kaliniais sužinojo tik po vietinio žurnalo „Tempo“ atlikto tyrimo.

Žurnalistai išaiškino, kad Bandungo mieste esančiame Sukamiskino kalėjime, Vakarų Javos provincijoje, įkalinti nusikaltėliai gyveno it karaliai. Tačiau šešėlis apgaubęs ne tik šį, bet ir kitus Indonezijos kalėjimus.

Keliauja, kur tik nori

2010 metais nusikaltėlis Gayusas Tambunanas buvo nufotografuotas tarptautiniame teniso čempionate Balyje, nors tuo metu turėjo tūnoti vienutėje. Mat jis buvo įkalintas už sukčiavimą ir kyšininkavimą, siekiant išsisukti nuo kaltinimų kyšininkavimu.

Paaiškėjo, kad G.Tambunanas dažnai naudodavosi padirbtu pasu, kad keliautų svetur. Jis lankėsi Makao, Kvala Lampūre ir Singapūre ir išleido tūkstančius JAV dolerių, kad papirktų kalėjimo apsaugininkus.

Anot rašytojo Arswendo Atmowiloto, kuris dešimtajame dešimtmetyje buvo pasodintas į kalėjimą už šventvagiškas kalbas, pinigų turintys kaliniai dažnai keliauja už kalėjimo ribų.

„Iš kalėjimo galima trumpam išvykti legaliais būdais, pavyzdžiui, jei miršta giminaitis, tačiau žmonės su pinigais gali nuolatos išeiti ryte ir sugrįžti tik vakare“, – tvirtino A.Atmowiloto.

Porą šimtų žmonių pražudęs sprogdintojas Ali Imronas 2004 metais buvo aptiktas sėdintis kavinėje „Starbucks“ Džakartoje.

Jis buvo nuteistas iki gyvos galvos kalėti už savo vaidmenį Balio naktinio klubo sprogdinime, per kurį žuvo daugiau nei 200 žmonių. Anot liudininkų, sprogdintojas kavinėje plepėjo ir juokavo su policininku.

O 2014 metais vyriausybės pareigūnas Mochtaras Mohamadas, nuteistas už korupciją, buvo pastebėtas valgantis vakarienę savo mėgstamiausiame restorane Džakartoje.

Sraigtasparniai ir tarnaitės

Tačiau kelionės už kalėjimo ribų – ne vienintelė pinigingų Indonezijos kalinių prabanga. Paaiškėjo, kad buvusio Indonezijos prezidento sūnui Tommy Suharto už grotų patarnavo asmeniniai padėjėjai, o iš kalėjimo jis sraigtasparniu skraidydavo, kur panorėjęs.

T.Suharto buvo nuteistas kalėti 15 metų, tačiau atsėdėjo vos ketverius. Jis buvo kaltinamas tuo, kad suplanavo teisėjo žmogžudystę.

O nuteista verslininkė Artalyta Suryani turėjo savo asmenines patalpas su plačiaekraniu televizoriumi, tualetu ir net karaokės kambariu. Indonezijos žiniasklaida jos būstą įvardijo kaip „rūmus kalėjime“.

Aplinkui ją visą laiko šokinėjo tarnaitės, o kambaryje jai buvo daromos grožio procedūros. Prabangus verslininkės gyvenimas išlindo į dienos šviesą, kai ją aplankė buvęs Indonezijos prezidentas Suslio Bambangas Yudhoyono.

Kaliniams taip pat leidžiama renovuoti savo kambarius, užsisakinėti maisto iš savo mėgstamiausių restoranų ir rengti vakarėlius, į kuriuos nusikaltėlių linksminti atvyksta žinomos žvaigždės.

Kviečia į „meilės kambarį“

Narkotikų gabentojas Freddy Budimanas, kuris pernai vasarą buvo nuteistas mirties bausme, sėdėdamas už grotų buvo dažnai lankomas savo merginos Vanny Rossyane. Jie linksmindavosi vadinamajame „meilės kambaryje“ viename Džakartos kalėjime.

Anot V.Rossyane, ji kartu su F.Budimano tame kambaryje mylėdavosi ir vartodavo narkotikus. Stulbina ir tai, kad „meilės kambarys“ buvo prie pat kalėjimo vadovo biuro.

„Aišku, kad kaliniai turi seksualinių poreikių, – kalbėjo rašytojas A.Atmowiloto. – Ne paslaptis, kad tie, kas turi pinigų gali užsukti į kambarį, kuris veikia kiaurą parą.“

Pasak kriminologo Adrianuso Melialos, kalėjimo apsaugininkų korupciją išrauti bus sunku. Tačiau, mažų mažiausiai, reikėtų apsaugininkus rotuoti tarp skirtingų kalėjimų, kad būtų sunkiau jiems užmegzti ryšius su kaliniais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.