Dėl bebaimių plėšrūnų suomiai skambina pavojaus varpais

Šiaurės Europoje yra vietų, kur laukiniai gyvūnai bando perimti kontrolę. Antai Suomijoje daugybę rimtų problemų kelia vos pora šimtų vilkų, kurie ne tik tyko gyvūnų, bet ir kelia nerimą žmonėms.

Suomijoje gyvena vos 235 vilkai, tačiau jie skerdžia gyvulius ir šunis. Šalies gyventojai baiminasi, kad įsisiautėję gyvūnai netrukus pradės puldinėti vaikus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Suomijoje gyvena vos 235 vilkai, tačiau jie skerdžia gyvulius ir šunis. Šalies gyventojai baiminasi, kad įsisiautėję gyvūnai netrukus pradės puldinėti vaikus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

2017-03-10 09:07, atnaujinta 2017-04-08 06:44

Beveik 5,5 mln. gyventojų turinčioje Suomijoje išlikę vos 235 vilkai. Daugelio nuomone, šitoks mažas plėšrūnų skaičius neturėtų kelti galvos skausmo.

Tačiau kaimuose šaknis įleidę žmonės įsitikinę – vilkų per daug ir jų skaičių būtina mažinti.

„Anksčiau vilkai bijojo žmonių, – tvirtino buvęs pasienietis, dabar medžiotoju tapęs Asko Kettunenas. – Bet dabar žmonės bijo vilkų.“

Vilkai žudo ne tik gyvulius, bet ir medžioklinius šunis. O suomiai bijo, kad greitai vilkai pradės taikytis ir į jų vaikus.

„Jeigu aplink namus slampinėja vilkai, dieną vaikams negalima būti vieniems, o sutemus iš viso draudžiama būti lauke, – aiškino Pia Ikonen. – Vilkai kelia rimtą problemą, nes negalima leisti vaikams ir šunims laisvai lakstyti.“

Suomijos vyriausybė pastaruosius trejus metus bandė nuraminti šalies gyventojus ir nurodė sumedžioti griežtai nustatytą skaičių vilkų: pernai žiemą buvo sugauti 43 plėšrūnai. Beje, iš viso tą žiemą žuvo 78 vilkai, įskaitant tuos, kurie buvo partrenkti keliuose arba nušauti policininkų.

Šią žiemą Helsinkis leido surengti dar vieną medžioklę – buvo nustatyta, kad reikėtų nugalabyti 53 vilkus.

Tačiau Suomijos užmojai vertinami prieštaringai ir ne visi piliečiai laiko vilkus grėsme. Mat vilkai yra saugoma gyvūnų rūšis, o kritikai skanduoja, kad Helsinkis nesilaiko ES gamtosaugos įstatymų.

Sausį Helsinkyje siekiant pagerbti sumedžiotus vilkus vyko vigilija žvakių šviesoje.

Be to, Suomijoje atsirado grupė, kuri nori užkirsti kelią vilkų medžiotojams. Tačiau tai daro ne pačiais gražiausiais būdais.

Antai medžiotojai pranešė, kad jie buvo apšaudyti fejerverkais, buvo sunaikintos miškuose paslėptos jų kameros, taip pat buvo sudeginta viena pašiūrė.

Vienas medžiotojas taip įširdo dėl trukdymų, kad pažadėjo 50 eurų atlygį už kiekvieną vilką, kurį nužudys rusai. Jis taip pat pažadėjo rusams pranešti apie vilkus, kurie kerta sieną.

Suomijoje vilkai buvo beveik visiškai išmedžioti XIX amžiaus pabaigoje, kai buvo masiškai puolami vaikai. Dar dabar galima dažnai išgirsti istorijų apie porą vilkų, kurie per 18 mėnesių nužudė 35 vaikus.

Tiesa, mokslininkai aiškina, kad laikai pasikeitė ir pavojus kur kas mažesnis nei anksčiau.

„Šiomis dienomis grėsmė, kad jus užpuls vilkas, labai maža“, – tvirtino Suomijos vyriausybės Nacionalinio išteklių instituto tyrėjas Ilpo Kojola.

Jis aiškino, kad kadaise buvo sumenkusi briedžių populiacija, tad vilkai ėmė puldinėti ir vaikus, kai jie pasirodydavo pamiškėje.

Vienas Skandinavijos šalyse atliktas tyrimas parodė, kad vilkai nesielgia agresyviai, kai susiduria su žmonėmis.

Iš 125 kartų, kai žmonės sutiko vilkus, 123 kartus gyvūnai pabėgo, o likusius du kartus vilkės tik bandė užstoti savo vilkiukus.

Vilkai Suomijoje agresyvūs tampa greičiausiai dėl kitos priežasties. Nemaža dalis iš 300 tūkst. Suomijos medžiotojų į miškus vedasi šunis, kurie, kai suranda briedį, garsiai loja ir pritraukia vilkus.

„Man būna baisu eiti į mišką – nežinau, ar mano šuo grįš gyvas“, – sakė Kai Tikkunenas.

Suomijos medžiotojams vyriausybė kompensuoja už sudraskytus keturkojus, bet tai gali trukti iki pusantrų metų.

Bet tai menka paguoda jų šeimininkams, kurie savo šunis laiko draugais.

Vilkų puldinėjimų daugėja visame žemyne

Vilkų populiacija Europoje pradėjo atsigauti. Šie gyvūnai buvo beveik visiškai išnaikinti medžiotojų XX amžiaus viduryje, tačiau paskutinį praėjusio amžiaus dešimtmetį vilkai vėl apsigyveno Prancūzijoje ir Vokietijoje.

Be to, vilkai jau ir vėl klajoja po Daniją ir Nyderlandus, o pernai pirmą kartą po 118 metų jie buvo pastebėti prie Belgijos ir Liuksemburgo pasienio.

Atmetus Baltarusiją, Rusiją ir Ukrainą, Europoje dabar yra daugiau nei 12 tūkst. vilkų. Lietuvoje 2011 metais vilkų buvo apie 300, 2015 metais 292, o dabar – apie 350.

Suomių nuogąstavimai dėl puolančių vilkų yra kone kasdienybė kaimyninėje Rusijoje: čia puolami žmonės, šunys, elniai ir arkliai, o vaikai į mokyklą atokioje vietoje kartais siunčiami net ir su kirviu rankoje.

Iki 55 tūkst. išaugusi Rusijos vilkų populiacija įsidrąsino ir dienos metu vaikštinėja aplinkui namus. O situacijos spręsti nesiseka, nes už vilko nužudymą gresia bauda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.