Vien už apsigyvenimą miestelyje – tūkstantinė premija naujakuriams

Tuštėjantis Italijos Bormidos miestelis ieško būdų, kaip išlikti. Naujakuriams siūloma ne tik pigiai išsinuomoti būstą, bet ir žadama sumokėti premiją vien už tai, kad žmonės atvyktų čia ir apsigyventų.

Iš Bormidos miestelio per pastarąjį dešimtmetį išvyko daugybė žmonių.
Iš Bormidos miestelio per pastarąjį dešimtmetį išvyko daugybė žmonių.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

May 10, 2017, 11:46 AM

Kalnuose esanti Bormida šiuo metu turi 394 gyventojus, tačiau miestelio meras Daniele Galliano siekia šią padėtį pakeisti. Jis pažadėjo sumokėti po du tūkstančius eurų kiekvienam, kas tik pareikš norą čia apsigyventi.

Pasak jo, tokios priemonės tiesiog būtinos, kitaip Bormida taps vaiduoklių miestu. Negana to, žadama, kad naujakuriams bus pasiūlyti būstai, kurių nuomos kaina bus tik 50 eurų.

Beje, didesni būstai bus kiek brangesni, bet nuomos kaina neturėtų viršyti 120 eurų.

D.Galliano siekia įpūsti gyvybės Bormidai, iš kuriuos per pastarąjį dešimtmetį išvyko daugybė žmonių. Jauni asmenys nenori gyventi mažame miestelyje, todėl išvyksta į šalia esančius didesnius miestus.

Tiesa, miestelio mero idėjai dar turi pritarti vietos taryba, tačiau M.Galliano tikisi, kad jam pasiseks. Jeigu mero užmojams vietos valdžia pritars, jau nuo kitų metų žmonėms, įsigijusiems ar besinuomojantiems būstą miestelyje, bus padovanota po 2000 eurų.

„Mes vis dar svarstome galimybę pritraukti į Bormidą daugiau žmonių. Visi čia laukiami.

Esame maža bendruomenė, tačiau labai draugiška. Gyvename kalnuose, o netoliese yra ir jūra.

Čia labai švarus oras, vieta labai tinkama siekiantiems gyventi sveikai “, – kalbėjo vienas miestelio tarybos narių.

M.Galliano kvietimas apsigyventi Bormidoje buvo išplatintas socialiniame tinkle „Facebook“ ir sulaukė didžiulio internautų susidomėjimo.

Tiesa, potencialūs naujakuriai teigia atsisakysią žadamų pinigų mainais į darbo vietą.

„Gerbiamas mere, galėčiau atsikraustyti į miestelį ir esu pasiruošęs atsisakyti dviejų tūkstančių eurų. Tačiau negaliu būti gyvas oru. Turiu šeimą, du vaikus.

Jei galėtumėte užtikrinti darbo vietą, kad ir pačią paprasčiausią, tikrai atsikraustytume į Bormidą“, – rašė Amadeo Alloca.

Tačiau, kaip tikino restorano „Oddone Giuseppe“ savininkas, Bormidoje gyvenimas bent kol kas neverda.

„Čia iš tiesų nelabai yra ką veikti, tačiau gyvenimas paprastas – turime miškų, bažnyčią, gausybę gero maisto. Čia, be abejonės, nejausite streso“, – pasakojo Bormidos gyventojas.

Italijoje yra bent 2,5 tūkst. gyvenviečių, kurioms gresia išnykimas. 2017 metai paskelbti Kaimų metais siekiant pritraukti turistų į vietas, kurios gali išnykti iš žemėlapio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.