Šį vakarą – Žemės valanda. Kai kurie miestai jau užtemo

Sidnėjaus operos rūmai ir Uosto tiltas šeštadienį užtemo per kasmetinę tarptautinę akciją „Žemės valanda“, kuria siekiama atkreipti dėmesį į klimato pokyčius ir jų poveikį mažėjančiai planetos biologinei įvairovei.

Žemės valanda Sidnėjuje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Žemės valanda Sidnėjuje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Žemės valanda Sidnėjuje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Žemės valanda Sidnėjuje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Žemės valanda Sidnėjuje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Žemės valanda Sidnėjuje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 30, 2019, 2:05 PM

Per jau 13-us metus vykstančią Žemės valanda, organizuojamą Pasaulio gamtos fondo (WWF), milijonai žmonių 180 šalių išjungs šviesas 20 val. 30 min. vietos laiku, kad pabrėžtų didelio energijos vartojimo keliamas problemas ir būtinybę labiau susirūpinti aplinkos apsauga.

„Esame pirmoji karta, sužinojusi, kad griauname pasaulį. Ir galime būti paskutinioji, galinti kažką dėl to padaryti“, – pabrėžė WWF.

„Sprendinių turime – tereikia, kad mūsų balsai būtų išgirsti“, – pridūrė organizatoriai.

WWF Australijos padalinio vadovas Dermotas O'Gormanas sakė naujienų agentūrai AFP, kad „Žemės valanda“ tebėra didžiausias pasaulyje aktyvistų judėjimas, per kurį žmonės gali imtis veiksmų dėl klimato pokyčių“.

„Svarbu, kad žmonės asmeniškai imasi veiksmų ir tuo pačiu prisideda prie šimtų milijonų žmonių visame pasaulyje, kad parodytų, jog ne tik privalome skubiai veikti dėl klimato kaitos, bet ir turime saugoti savo planetą“, – pridūrė jis.

Dešimtys didžiųjų bendrovių visame pasaulyje nurodė prisidėsiančios prie šiųmetės elektros vartojimo mažinimo akcijos.

„Žemės valandos“ akcija šiemet vyks paskelbus vienus niūriausių ligšiolinių perspėjimų dėl pasaulio gamtinių buveinių ir rūšių populiacijų būklės.

Spalį paskelbtoje WWF ataskaitoje „Gyvoji planeta“ (Living Planet) sakoma, kad 60 proc. visų stuburinių gyvūnų – žuvų, paukščių, varliagyvių, roplių ir žinduolių – nuo 1970 metų buvo nušluoti dėl žmogaus veiklos.

Kitos tyrimo išvados patvirtino, kad dabartinė padėtis gali būti laikoma šeštuoju masiniu rūšių nykimu per pastaruosius pusę milijardo metų.

Eiffeliobokštas Paryžiuje, Niujorko dangoraižis „Empire State Building“, Dubajaus „Burj Khalifa“ ir Atėnų Akropolis bus tarp 24 pasaulinių architektūros paminklų, aptemsiančių per „Žemės valandą“.

Pernai ši akcija vyko daugiau kaip 7 000 miestų 187 šalyse, nurodė organizatoriai.

Nors išjungti šviesą yra veikiau simbolinis žingsnis, „Žemės valandos“ akcijos per pastarąjį dešimtmetį padėjo organizuoto sėkmingas akcijas uždrausti plastiką Galapagų salose ir pasodinti Kazachstane 17 mln. medelių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.