Londone prasideda asmeninių grupės „Queen“ lyderio F. Mercury daiktų aukcionas

Nuo trečiadienio Londono aukcione parduodama daugybė charizmatiškojo grupės „Queen“ lyderio Freddie Mercury daiktų – nuo didžiausių grupės hitų rankraščių iki baldų, paveikslų ir įvairių smulkmenų.

Aukcione parduodama daugybė charizmatiškojo grupės „Queen“ lyderio Freddie Mercury daiktų – nuo didžiausių grupės hitų rankraščių iki baldų, paveikslų ir įvairių smulkmenų.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Aukcione parduodama daugybė charizmatiškojo grupės „Queen“ lyderio Freddie Mercury daiktų – nuo didžiausių grupės hitų rankraščių iki baldų, paveikslų ir įvairių smulkmenų.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2023, 8:51 AM

Tarp svarbiausių „Sotheby‘s“ „vakarinio išpardavimo“, po kurio dar gyvai vyks du aukcionai ir trys internetiniai pardavimai, objektų – F. Mercury pianinas. Šį „Yamaha“ pianiną F. Mercury nusipirko 1975 metais ir juo buvo sukurtos beveik visos geriausios jo dainos. Tikimasi, kad jis bus parduotas už 2–3 mln. svarų sterlingų.

Taip pat parduodamas epinio hito „Bohemiškoji rapsodija“ originalus rankraštis, kurio 15-oje puslapių pieštuku ir tušinuku užrašytos pastabos atskleidžia skirtingas F. Mercury numatytas kūrinio kryptis, taip pat tai, kad iš pradžių kūrinį ketinta pavadinti „Mongoliškąja rapsodija“.

Chagallo, Dali ir Picasso paveikslai, puošę F. Mercury namus, taip pat paskutinis paveikslas, kurį jis nusipirko likus mėnesiui iki mirties nuo AIDS 1991 metais – Jameso Jacques‘o Josepho Tissot aliejus ant drobės – irgi bus parduoti.

Aukcionų mėgėjas

Visi parduodami daiktai yra iš F. Mercury namų „Garden Lodge“ vakarų Londone. Vienas jų – žalios durys, išmargintos vėduoklės grafičiais. Visą kolekciją parduoda artima F. Mercury draugė ir buvusi jo sužadėtinė Mary Austin.

„Mary Austin gyveno šalia kolekcijos ir rūpinosi ja daugiau nei tris dešimtmečius“, – AFP sakė „Sotheby‘s“ knygų ir rankraščių specialistas Gabrielis Heatonas.

F. Mercury „neketino turėti savo gyvenimo muziejaus, bet jam patiko aukcionai“, todėl nuolat dalyvaudavo „Sotheby‘s“ aukcionuose, sakė G. Heatonas, pridurdamas, kad, M. Austin manymu, atlikėjui, kuriam mirties dieną buvo 45 metai, būtų „patikęs“ šis išpardavimas.

Garsiuosiuose Londono aukcionų namuose, kurių fasadas šia proga papuoštas didžiuliais ūsais, bus parduodami maždaug 1 469 daiktai. Daugelis jų atskleidžia kitą F. Mercury pusę, įskaitant jo aistrą katėms ir Japonijai – tai liudija jo kimono ir grafikos kolekcija.

Šukos ūsams

Naujus namus ras ir ryškiausi F. Mercury sceniniai kostiumai, havajietiški marškiniai ir Supermeno marškinėliai, taip pat jo asmeninės „Polaroid“ bei legendinio fotografo Micko Rocko nuotraukos.

Geriausi buteliai iš jo vyno rūsio, pavyzdžiui, šampanas „Dom Perignon“, bus parduodamas kartu su asmeniškesniais daiktais, tokiais kaip poezijos knyga su jo paties darytais įrašais ir šukos ūsams.

Tarp žaismingesnių daiktų – žaidimų rinkinys, įskaitant kelioninį „Scrabble“ (žodžių loto – red.), kuris F. Mercury puikiai sekėsi.

Prieš pardavimą aukcionų namai surengė mėnesio trukmės parodą, kurioje kolekciją nemokamai galėjo apžiūrėti visuomenė.

Balandžio mėnesį paskelbus apie aukcioną, „Sotheby‘s“ apskaičiavo, kad už daiktus bus gauta mažiausiai 6 mln. svarų sterlingų.

Dalis gautų lėšų bus paaukota „Mercury Phoenix Trust“ ir Eltono Johno AIDS fondui – dviem organizacijoms, dalyvaujančioms kovoje su AIDS.

„Sotheby‘s“ teigia, kad tai didžiausia pagal apimtį kultūros legendos kolekcija aukcione nuo 1988 metų Eltono Johno aukciono, kai buvo parduota 2 000 daiktų už 4,8 mln. svarų sterlingų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.