ES neskuba suteikti katalonų kalbai oficialios kalbos statuso

Ispanijos reikalavimas, kad katalonų, baskų ir galisų kalbos taptų oficialiomis Europos Sąjungos (ES) kalbomis, antradienį sulaukė bloko valstybių narių prieštaravimų, nes baiminamasi, kad toks žingsnis sukels domino efektą.

Katalonija.<br>JR/MPI/Capital Pictures/Scanpix nuotr.
Katalonija.<br>JR/MPI/Capital Pictures/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 19, 2023, 5:29 PM, atnaujinta Sep 19, 2023, 5:30 PM

ES galvos skausmas prasidėjo tada, kai Ispanijos ministrui pirmininkui Pedro Sanchezui nepavyko iškovoti pergalės per liepą vykusius rinkimus ir dabar jam reikia katalonų separatistų paramos, kad išliktų valdžioje, o jie reikalauja kalbų pripažinimo. Ispanija pasinaudojo savo pirmininkavimu ES ir įtraukė šį klausimą į Europos ministrų susitikimo, antradienį surengto Briuselyje, darbotvarkę.

Šiuo metu Europos Sąjungoje yra 24 oficialios kalbos, nors 27 valstybių bloke yra apie 60 mažumų ir regioninių kalbų. Visi teisiniai ES dokumentai – sutartys, įstatymai ir tarptautiniai susitarimai – turi būti išversti į 24 kalbas, o per lyderių viršūnių ir ministrų susitikimus turi būti garantuotas vertimas. Dėl kokių nors papildomų kalbų įtraukimo turi susitarti visos 27 valstybės narės. Tačiau daugeliui Briuselyje nerimą kelia tai, kad jei bus nusileista Ispanijai, panašių reikalavimų gali iškelti ir kitur ES regioninėmis kalbomis kalbantys žmonės. Ministrai paragino duoti daugiau laiko Ispanijos pasiūlymui išnagrinėti.

„Europos Sąjungoje yra daug mažumų kalbų, kurios nėra oficialios kalbos“, – sakė Švedijos ES reikalų ministrė Jessika Roswall, leisdama suprasti, kad ir kiti galėtų iškelti panašių reikalavimų. „Prašysime atlikti teisinį tyrimą, kad išsiaiškintume, kaip šiuo klausimu galėtume patenkinti Ispaniją“, – sakė už Europos reikalus atsakinga Prancūzijos ministrė Laurence Boone.

Ispanija teigia padengsianti su vertimu susijusias išlaidas, tačiau išsamesnių skaičių nepateikė. Išlaidų klausimas ypač opus, nes diskusijos vyksta sunkiai derantis dėl daugiamečio ES biudžeto išplėtimo ir blokui patiriant ekonominius Rusijos karo Ukrainoje padarinius.

Katalonų, baskų ir galisų kalbos Ispanijoje turi oficialių kalbų statusą. „Mes nekalbame apie mažumų kalbas“, – Briuselyje pareiškė Ispanijos užsienio reikalų ministras Jose Manuelis Albaresas ir pridūrė, kad kataloniškai kalba daugiau nei 10 mln. žmonių, kur kas daugiau, nei daugeliu kitų oficialių kalbų. Jis pasidžiaugė, kad nė viena valstybė narė nevetavo pasiūlymo, ir paskelbė apie darbo grupę, kuri išnagrinės problemą.

Ispanija siūlo, kad ES pirmiausia suteiktų oficialios kalbos statusą katalonų kalbai, o vėliau ir kitoms dviem. Ispanijos statistikos tarnybos duomenimis, kataloniškai kalba 9,1 mln. žmonių, galisų kalba – 2,6 mln., baskų kalba – 1,1 milijono.

Nuo antradienio Ispanijos parlamento nariai galės kalbėti visomis šiomis trimis kalbomis su sinchroniniu vertimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.