UNESCO nematerialiu paveldu pripažino iftaro – ramadano valgio – tradiciją

UNESCO trečiadienį į nematerialaus kultūros paveldo sąrašą įtraukė iftarą – valgį, kuriuo nutraukiamas dienos pasninkas per šventąjį musulmonų ramadano mėnesį.

Vaizdas iš Sirijos savanorių organizuoto masinio iftar'o našlaičiams vaikams Idlibo mieste.<br>DPA/Scanpix nuotr.
Vaizdas iš Sirijos savanorių organizuoto masinio iftar'o našlaičiams vaikams Idlibo mieste.<br>DPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-06 18:07

Paraišką dėl šios sociokultūrinės tradicijos JT Švietimo, mokslo ir kultūros organizacijai kartu pateikė Iranas, Turkija, Azerbaidžanas ir Uzbekistanas.

„Iftaro (dar vadinamą Eftari arba Iftor) musulmonai laikosi ramadano mėnesį, saulėlydžio metu, užbaigę visas religines apeigas ir ceremonijas“, – teigė UNESCO.

Iftaras, kuris prasideda po saulėlydžio maldos, siejamas su susibūrimais, „stiprinančiais šeimos ir bendruomenės ryšius, skatinančiais labdarą, solidarumą ir socialinius mainus“, sakoma pranešime.

Šią šimtmečių senumo bendruomenės tradiciją pripažino nuo pirmadienio Botsvanoje posėdžiaujantis Tarpvyriausybinis nematerialaus kultūros paveldo apsaugos komitetas.

Keliose musulmoniškose šalyse iftarą įprasta pažymėti suvalgant datulę ir užsigeriant arbata. Tačiau patiekalų ir kepinių receptai įvairiose šalyse labai skiriasi.

JT institucija teigė, kad „iftaro praktika paprastai perduodama šeimose, vaikams ir jaunimui dažnai patikint ruošti tradicinių valgių sudedamąsias dalis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.