Protestuotojai vėl taikosi į „Moną Lizą“: garsųjį paveikslą apipylė sriuba

Dvi protestuotojos sekmadienį Paryžiuje sriuba apliejo neperšaunamą stiklą, saugantį Leonardo da Vinci paveikslą „Mona Liza“, reikalaudamos teisės į „sveiką ir tausų maistą“, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Stop kadras.
Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-28 13:01, atnaujinta 2024-01-28 15:21

Prancūzijos sostinės Luvro muziejuje dvi moterys sviedė raudonos ir oranžinės spalvos sriubą į stiklą, saugantį paslaptingai besišypsančios moters portretą, prie jo susirinkusi minia aiktelėjo.

„Kas svarbiau? Menas ar teisė į sveiką ir tausų maistą“, – klausė moterys, stovėdamos priešais paveikslą. „Jūsų žemės ūkio sistema nesveika. Mūsų ūkininkai dirbdami miršta“, – sakė paeiliui kalbėjusios moterys.

Šių veiksmų imtasi Prancūzijos ūkininkams jau kelias dienas protestuojant ir reikalaujant geresnių atlyginimų, teisingesnių mokesčių ir taisyklių. Ministras pirmininkas Gabrielius Attalis penktadienį paskelbė kelias priemones, tačiau įvairiose šalies vietose kelių blokados tęsėsi.

Ir anksčiau klimato aktyvistai, reikalaujantys atsisakyti iškastinio kuro ir apsaugoti planetą, visame pasaulyje įvykdė panašių išpuolių prieš žinomus meno kūrinius.

Paveikslas „Mona Liza“ taip pat užpultas ne pirmą kartą. 2022 m. gegužę 36 metų vyras apmėtė jį pyragu su kremu, nes menininkai skiria per mažai dėmesio „planetai“, tačiau paveikslą apsaugojo jį dengiantis storas stiklas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.