Ukrainos valdžia žaidžia pagal Rusijos parašytas taisykles

Rusija nekantriai stebi, kas vyksta Ukrainoje. Labai nesinori, kad buvęs „satelitas“ išsprūstų iš jos įtakos zonos. Ukrainos žvalgymasis į Europos pusę – kaip tėkštelėjimas šlapiu skuduru per veidą, todėl oficialusis Kremlius nepavargsta kartoti, kad Kijevo protestai kurstomi iš Vakarų, kad per Ukrainos žiniasklaidą veikia užsienio agentai.

Protestuotojus provokuoja pati Ukrainos valdžia, Kremliaus tampoma už virvučių.<br>AP nuotr.
Protestuotojus provokuoja pati Ukrainos valdžia, Kremliaus tampoma už virvučių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Jan 21, 2014, 6:52 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:37 AM

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas neslepia pretenzijų „sutvarkyti reikalus“ Ukrainoje – globėjiškai pasisiūlė tarpininkauti, sprendžiant krizę. Kad Ukrainos valdžia, bandydama suvaldyti protestus ir išsilaikyti postuose, mokosi iš Kremliaus, pastebi tiek Ukrainos, tiek Rusijos analitikai.

Ukraina – ne Rusija

Tą pastebi ir radijo „Echo Moskvy“ eteryje pirmadienio vakare kalbėjęs Rusijos rašytojas ir žurnalistas Dmitrijus Bykovas. Tačiau jis netiki, kad Ukrainos naudojamos rusiškos neramumų tramdymo priemonės duos norimų vaisių.

„Azijos dalimi Ukraina netaps, nemanau. Iš tiesų tokie draudžiantys įstatymai, kuriuos priėmė V.Janukovyčius, veikia „olandiškos ligos“ sąlygomis, miegligės sąlygomis. Reikia būti pernelyg rusiškam, kad veiktų visos šitos draudžiamosios priemonės. Juolab, kad pačioje Rusijoje pusė šitų radikalių draudžiančiųjų įstatymų taip pat neveikia. Mes žinom, kad mūsų įstatymų griežtumą kompensuoja jų vykdymo atmestinumas“, - sako D.Bykovas.

Jo nuomone, V.Janukovyčius nusprendė šiek tiek pasimokyti iš V.Putino ir pademonstruoti valdžią, priimdamas niekam nereikalingus įstatymus. D.Bykovui ypač atrodo keista, kad dar visai neseniai prezidentas pats aiškino, kad palaiko Maidaną.

„Žinoma, šitie įstatymai niekam nebuvo reikalingi. Žinoma, ir prasidėję susidūrimai niekam nebuvo reikalingi. Ukrainoje šiuo metu nieko gero nevyksta, bet vektorius akivaizdus – V.Janukovyčius praranda šalį, ir praranda ją gana greitai“, - sako Rusijos rašytojas.

D.Bykovo nuomone, visi dabartiniai įvykiai tikrai prisidės prie to, kad V.Janukovyčius nebus išrinktas per kitąmet vyksiančius Ukrainos prezidento rinkimus. Savo rinkėjams Donecke jis pernelyg nenuoseklus, o centrinei ir vakarų Ukrainai – iš viso svetimas.

Kremliaus parašytas scenarijus

Ukrainos politologas Aleksejus Garanis mano, kad Ukrainos valdžia ne šiaip sau mokosi iš Rusijos - pastaruosius mėnesius Ukrainoje realizuojamas scenarijus, parašytas Maskvoje.

Politologo manymu, politinės krizės Ukrainoje svarbiausia priežastis buvo ne tiek valdžios atsisakymas pasirašyti Asociacijos sutartį su ES, o lapkričio 30-osios nakties įvykiai, kuomet jėga buvo išvaikytas Maidanas, taip pat faktas, kad per du mėnesius taip ir nebuvo nustatyti ir nubausti kaltininkai, nors visi įvykiai buvo užfiksuoti vaizdo įraše.

„Viskas, kas nuo to laiko vyko Ukrainoje, buvo scenarijaus, rašomo Kremliuje, vykdymas“, - portalui obozrevatel.com sakė A.Garanis.

Tačiau scenarijaus tikslas – visai ne pagelbėti V.Janukovyčiui išsilaikyti poste. Jėga išvaikant protesto akcijų dalyvius, siekiama „maksimaliai susilpninti V.Janukovyčių, sutepti jį krauju, izoliuoti nuo Europos, nuo civilizuoto pasaulio“, ir taip užveržti ant Ukrainos prezidento kaklo Kremliaus jam paruoštą kilpą.

Patvirtindamas savo žodžius, politologas priminė faktą, kad „kiekvieną kartą, kai atrodydavo, kad Maidano energija gali išsikvėpti, būdavo daroma kažkas, kas „užvestų“ žmones – po vieno sumušimo kitas sumušimas, tada Tatjanos Čornovol sumušimas, tada Iljenkos“.

Kaip spėja politologas, skandalingieji sausio 16-osios įstatymai buvo priimti siekiant išprovokuoti panašią įvykių eigą. „Viskas padaryta siekiant „užvesti“ žmones ir išprovokuoti susidūrimus“, - pareiškė jis.

A.Garanis priminė, kad sausio 19-osios vakarą visi opozicijos lyderiai ir pilietinės visuomenės atstovai kvietė nesiimti prievartinių veiksmų. „Deja, mums nepavyko sulaikyti dalies protestuotojų, nes valdžia tikslingai provokuoja, ir žmonės norėjo kokių nors veiksmų“, - konstatavo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.