Arabų šalių lyderiai pasiuntė žinią Izraeliui

Arabų Lyga jau buvo atmetusi šį reikalavimą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 26, 2014, 2:58 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 2:38 AM

Šiuo klausimu, kuris gali sužlugdyti JAV vadovaujamas taikos derybas, arabų valstybės „visiškai atmeta raginimą laikyti Izraelį žydų valstybe“.

Palestiniečiai pripažino Izraelį, kai 10-ajame dešimtmetyje prasidėjo taikos procesas. Tačiau Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu reikalauja, kad dabar jie pripažintų Izraelį kaip žydų tautos tėvynę, o tai iš esmės galėtų panaikinti palestiniečių pabėgėlių „teisę grįžti“.

Arabų Lyga jau buvo atmetusi šį reikalavimą.

Palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas leido suprasti, kad niekada nepripažins Izraelio kaip žydų valstybės.

B.Netanyahu ginčą dėl pripažinimo iškėlė į taikos derybų centrą ir arabų poziciją šiuo klausimu pavadino „konflikto šaknimi“.

Baigiantis susitikimui Arabų Lygos šalių lyderiai taip pat pasižadėjo dėti visas pastangas tarpusavio nesutarimams išspręsti, rašo „Reuters“.

„Pasižadame dirbti ryžtingai ir tvirtai, kad galutinai panaikintume nesutarimus tarp mūsų šalių“, - skaitydamas galutinį susitikimo pareiškimą, pareiškė Kuveito užsienio reikalų ministro pavaduotojas Khaledas al-Jarallah.

22 Arabų šalių lyderiai taip pat pasmerkė civilių žudynes Sirijoje ir paragino prezidentą Basharą al-Assadą siekti kompromiso su šalies opozicija.

„Stipriausiais žodžiais smerkiame Sirijos režimo vykdomas žudynes. Raginame konfliktą Sirijoje spręsti diplomatinėmis priemonėmis, numatytomis pirmosios Ženevos konferencijos metu“, - rašoma galutiniame pareiškime.

Įgyvendinti pareiškimo teiginius gali būti kur kas sunkiau, nes organizacijos valstybės turi skirtingas pozicijas dėl įvykių Sirijoje ir Egipte.

Prieš tris savaites Saudo Arabija, JAE ir Bahreinas atšaukė savo diplomatus iš Kuveito dėl akivaizdžios šalies paramos islamistinei Egipto „Musulmonų brolijos“ partijai ir jos lyderiui, nuverstam prezidentui Mohamedui Mursi.

Pilietinis karas Sirijoje kelia įtampą ne tik tarp valstybių, bet ir jų viduje. Nors Saudo Arabijos ir Kataro sunitų dominuojamos vyriausybės remia sukilėlių kovą prieš B. al-Assado režimą, šiose valstybėse gyvenančios šiitų ir alavitų mažumos simpatizuoja Damasko režimui, o Libano „Hezbollah“ Sirijos prezidentą remia ne tik finansais, bet ir kovotojais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.