Saudo Arabija netikinčius žmones prilygino teroristams

Saudo Arabija, kuri yra absoliutinė monarchija, priėmė naujus įstatymus, kuriuose ateistai apibrėžiami kaip teroristai. Tai paskelbė žmogaus teisių gynimo organizacija „Human Rights Watch“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 3, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:22 PM

Naujų teisės aktų pakete daugiausia kalbama apie terorizmą apskritai. Karališkuosiuose dekretuose Saudo Arabijos karalius Abdullah užsimoja prieš bet kokias politinės opozicijos formas, pavyzdžiui, protestus, kurie „trikdo viešąją tvarką“, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis "Your Middle East" ir "The Independent".

Apžvalgininkų teigimu, įstatymais siekiama pažaboti šalies gyventojus, kurie skuba į Siriją dalyvauti čia liepsnojančiame ir jau 150 tūkst. žmonių gyvybių nusinešusiame pilietiniame kare.

Pats faktas, jog jauni vyrai vyksta į Siriją ir šioje šalyje prisijungia prie sukilėlių, Rijado pernelyg nejaudina – karalius Abdullah neslepia palaikantis pastangas nuversti Basharo al-Assado režimą.

Bet iš Sirijos Saudo Arabijos piliečiai neretai grįžta prisiklausę idėjų apie demokratiją, todėl monarchijai atrodo pavojingi.

Todėl, pavyzdžiui, pagal 44-ąjį karališkąjį dekretą dalyvavimas konfliktuose už karalystės ribų nuo šiol bus laikomas teroristiniu nusikaltimu ir baudžiamas 3–20 metų kalėjimo bausme.

„Human Rights Watch“ ekspertų teigimu, naujasis nusižengimų sąrašas toks didelis, kad į jį įtraukti ir ateistai – žmonės, netikintys dievybių egzistavimu.

Terorizmas – ir ateistinės minties skleidimas arba abejojimas islamo religijos, kuri yra šios šalies pagrindas, pagrindinėmis teisėmis“, – skelbiama viename naujųjų įstatymų.

Žmogaus teisių gynimo organizacijos aktyvistų teigimu, taip Saudo Arabija teisę į religinę saviraišką paverčia ekstremistine veikla.

Saudo Arabijoje dominuoja musulmonai vahabitai – jie tiki islamo „pirmapradžiu grynumu“, o vieninteliu tikėjimo šaltiniu skelbia esant Koraną.

Vahabitai ateizmą laiko net didesniu blogiu nei kitas religijas. Dvasininkai Saudo Arabijoje aiškina, kad netikintys žmonės gyvena amoraliai ir yra pasmerkti amžinoms pragaro liepsnoms.

Be to, oficialioje šalies žiniasklaidoje ateistai jau seniai vaizduojami kaip egzistencinė grėsmė visuomenei, o tai dabar atspindima ir naujuosiuose įstatymuose.

Tiesa, interneto plėtra lemia, kad susidomėjimas pasaulietinėmis vertybėmis didėja.

Iš šalies pabėgę ateistai tvirtina, kad Saudo Arabijoje jų bendraminčių – tūkstančiai, tik jie slepia savo pažiūras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.