Kryžiuočių pilis krito po 900 metų

Tai buvo viena įspūdingiausių ir geriausiai išsilaikiusių viduramžiškų pilių. Prieš 900 metų statyta Krak de Ševaljė pilis ilgą laiką priklausė kryžiuočiams ir atlaikė ne vieną antpuolį ir apgultį, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „The Daily Mail“ ir AP informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 10, 2014, 4:37 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 2:26 AM

Kryžiuočių pilies neįveikė netgi garsusis musulmonų karvedys Saladinas. Tačiau šiandien Šiaurės Vakarų Sirijoje, 40 km į vakarus nuo Chimso miesto, stūksanti pilis, įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, tapo šalį krečiančio chaoso auka.

Krak de Ševaljė pilyje, kaip kadaise kryžiuočiai, šiais laikais slėpėsi Sirijos maištininkai. Ji tapo ir gretimo Hosno kaimo gyventojų sunitų, kuriuos Basharo al-Assado vyriausybė apkaltino remiant maištininkus, prieglauda nuo bombardavimų.

Pilyje kartu su keliomis dešimtimis kovotojų užsibarikadavo šimtai žmonių. Septynis mėnesius jie gyveno apgultyje, miegojo ant akmeninių bažnyčios grindų, o naktimis išslinkdavo ieškoti bet ko, ką galima suvalgyti – netgi kačių ar šunų. Jie tikėjosi, kad storos kryžiuočių pilies sienos apsaugos juos. Bet neapsaugojo.

Sirijos vyriausybės pajėgos kovo mėnesį užėmė pilį, nieko negailėdamos ir nesaugodamos.

Sunkioji artilerija ir bombardavimai iš oro apgriovė akmenines pilies sienas, pažeidė stogą, skeveldros sunaikino vertingus religinio meno kūrinius.

„Tie teroristai žudė ir grobė žmones, net kirto jiems galvas, – teisinosi Sirijos armijos karininkas, norėjęs likti anonimas. – Mes privalėjome juos sustabdyti bet kokia kaina.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.