Norvegai nebesutalpina šalį užplūdusių nusikaltėlių

Norvegija ketina siųsti savo kalinius į Nyderlandus, nes nebesutalpina nuteistųjų ir planuoja atlikti kalėjimų pertvarkos darbus. Planuojama, kad bus išnuomota 300 vietų Nyderlandų kalėjimuose, kur dalį vietų jau užima ir iš Belgijos atsiųsti kaliniai, skelbia portalas bbc.com.

Norvegijos kalėjimuose nebetelpa kaliniai.<br>„Reuters“ nuotr.
Norvegijos kalėjimuose nebetelpa kaliniai.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-11 10:55, atnaujinta 2018-02-09 16:38

Kalinius prižiūrės olandai prižiūrėtojai, tačiau juos administruos iš Norvegijos atvykęs pareigūnas. Nepaisant smarkiai išaugusio nusikalstamumo, Norvegija neturi plačios kalėjimų sistemos. Be to, jos kalinimo įstaigose kaliniai gali mėgautis daline laisve, dirbti, sportuoti, užsiimti įvairia kita veikla.

Dėl mažo vietų skaičiaus ir būtinų pertvarkos darbų šiuo metu yra susidariusi 1300 kalinių eilė. Jiems norvegai privalo surasti naujas kalinimo vietas. Tiesa, nepaisant lengvo gyvenimo kalėjimuose, Norvegija gali pasigirti, kad tik 20 procentų buvusių kalinių vėl nusižengia įstatymams ir grįžta į kalinimo įstaigas.

„Reikalingi skubūs sprendimai. Galimybė išsinuomoti kalinimo vietas kitoje valstybėje šiuo metu atrodo tinkamiausias sprendimas, tad mes kreipėmės į Nyderlandų pareigūnus“, - pasakojo Norvegijos teisingumo ministras Andersas Anundsenas.

Kol norvegų kaliniai galės būti perkraustomi į Nyderlandus, dar reikia sutarti dėl tam tikrų niuansų, tokių kaip galimybė giminaičiams lankyti nuteistuosius ir jų pergabenimas. Nyderlandams tokios sutartys nėra naujiena.

2009 m. Nyderlandų vyriausybė jau pasirašė dvišalį susitarimą su Belgija, pagal kurį Tilburgo mieste, netoli valstybių sienos, yra laikomi belgų kaliniai. Praėjusiais metais Norvegija jau bandė tartis su kaimynine Švedija dėl kalinių „priglaudimo“, tačiau bendro sutarimo nebuvo rasta.

Norvegija, kurioje gyvena apie 5 milijonus gyventojų, teigia, kad šimtui tūkstančių jos gyventoju tenka 72 nuteisti asmenys, tai, beje, sudaro tik vieną dešimtąją JAV nuteistųjų. 2013 metais norvegai jau tarėsi su Lietuvos Vyriausybe dėl galimo lietuvių kalinių grąžinimo. Tuo metu buvo teigiama, kad Norvegijos kalėjimuose bausmę atlieka 140 lietuvių.

Parengė Paulius Gritėnas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.