JAV ir arabus suvienijo islamistai. Ar ilgam?

Dėl bendro tikslo galima ir suvienyti jėgas. Taip vakar galėjo pasijusti amerikiečiai, kartu su keliomis arabų šalimis surengę antskrydžius prieš Sirijoje siautėjančius teroristus. Net Damaskas nesupyko.

Regis, nesustabdomus džihadistus Irake ir šį kartą Sirijoje JAV su arabų šalių sąjungininkais auklėja raketomis, bet to, atrodo, neužteks – reikės ir sausumos operacijos.<br>AP nuotr.
Regis, nesustabdomus džihadistus Irake ir šį kartą Sirijoje JAV su arabų šalių sąjungininkais auklėja raketomis, bet to, atrodo, neužteks – reikės ir sausumos operacijos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-24 10:08, atnaujinta 2018-01-29 22:04

Artimuosiuose Rytuose nėra amžinų draugų ar priešų – tik interesai ir daug ironijos. Tuo darsyk galėjo įsitikinti Vašingtonas.

Juk dar pernai JAV buvo pasiruošusios surengti antskrydžių kampaniją prieš Siriją valdantį Basharo al-Assado režimą. Sukilimą šalyje žiauriai malšinanti Sirija buvo kaltinama nusikaltimais žmoniškumui, o sukilėliams Amerika negailėjo paramos.

Vos ne paskutinę minutę raketų ir bombų smūgio buvo išvengta. Dabar tokio smūgio sulaukė ne Sirijos režimas, o jo, kartu ir Vakarų šalių, priešininkai.

JAV smūgis režimo priešams

Nors Damaskui Amerika toliau žeria priekaištus ir pripažįsta sukilėlių suformuotą valdžią, amerikiečiai Sirijoje didesne grėsme vadina ne režimą, o būtent kai kuriuos jo priešininkus.

Mat su B.al-Assadu kovoja ne tik nuosaikieji, bet ir radikalūs sukilėliai, dėl barbariškų metodų atvirai vadinami teroristais.

Pastarieji – grupuotė „Al Nusra“ frontas bei dar radikalesni, pasivadinę „Islamo valstybe“, jau kelis mėnesius siautėja tiek pačioje Sirijoje, tiek kaimyniniame Irake ir kontroliuoja dalį šių arabų valstybių teritorijos.

JAV nusprendė, kad neseniai pradėtos antskrydžių kampanijos Irake prieš džihadistus nepakaks. Todėl po ilgų derybų su regiono valstybėmis nuspręsta, kad būtina smogti taikiniams Sirijoje.

Sirija tyliai pritarė?

Ir nors su B.al-Assadu kariaujančių džihadistų JAV atvirai niekada nerėmė, ilgai manyta, kad smūgis „Islamo valstybei“ Sirijoje yra sunkiai įmanomas. Mat pirmiausia tam priešinosi pats Damaskas.

O ir remdamasi tarptautine teise Amerika turėjo atsiklausti būtent Sirijos valdžios dėl smūgio teroristams. Bet kadangi JAV nepripažįsta B.al-Assado valdžios, padėtis tapo tik dar keblesnė.

Tad Vašingtonas nusprendė smogti ne vien amerikiečių, bet ir arabų rankomis. Vakar į dangų iš JAV laivų Viduržemio jūroje ir Persijos įlankoje kilo sparnuotosios raketos „Tomahawk“, o į mūšį buvo mesti naujausi amerikiečių karo lėktuvai. Bet kartu su jais iš bazių Jordanijoje ir Saudo Arabijoje kilo arabų šalių – pastarųjų dviejų bei Bahreino, Kataro ir Jungtinių Arabų Emyratų naikintuvai.

Kartu šių šalių orlaiviai surengė dešimtis antskrydžių prieš „Islamo valstybės“ pozicijas Sirijoje. Didžioji dalis bombų bei raketų krito „Islamo valstybės“ tvirtovėje – ar Rakos provincijoje Sirijoje. Anksčiau Damaskas viešai perspėjo, kad tokie antskrydžiai bus vertinami kaip karo veiksmai prieš Siriją, o dabar sirai nė nepurkštelėjo.

Sirijos ambasadorius Jungtinėse Tautose netgi pripažino, kad JAV vadovaujamos koalicijos atakos buvo suderintos su sirų diplomatais. Kiek anksčiau antskrydžius prieš „Islamo valstybę“ Irake surengė ir Prancūzija, kuri prieš 12 metų aršiai priešinosi JAV invazijai į Iraką.

Kam nors teks įvesti tvarką

Vakarų šalių, tarp jų JAV, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, įkaitus laikanti teroristinė grupuotė pažadėjo keršyti. Tad ekspertai perspėja, kad vien dėl antskrydžių suburta tarptautinė koalicija visko neišspręs ir „Islamo valstybės“ neįveiks. Paprastai kalbant – reikės sausumos karių.

Iš kruvino Irako karo prieš kelerius metus pasitraukusios JAV nenori mesti savo sausumos pajėgų. Ryžtu to daryti nedega ir arabų šalys, ir paramą pažadėjusi NATO. Bet kliautis Sirijos režimu, kurį dar visai neseniai norėta nušluoti nuo žemės paviršiaus už susidorojimą su sukilėliais, būtų neįmanoma.

Be to, noras saugiai iš didelio atstumo padaryti kuo daugiau žalos džihadistus tik įsiutins ir privers imtis dar žiauresnių veiksmų. Džihadistai jau neslėpdami šaudo belaisvius, nuodija juos dujomis ir įkaitams viešai pjausto galvas. Dabar jie tai grasina daryti JAV, Europoje ir jas remiančiose arabų šalyse.

Tad akivaizdu, jog kam nors teks fiziškai žemėje perimti kontrolę iš džihadistų rankų ir juos pačius sunaikinti.

Tokios strategijos į koaliciją susibūrusios šalys kol kas neturi, tačiau būtent sausumos operacija yra vienintelis būdas įveikti ideologiškai motyvuotus teroristus, kurių vien antskrydžiais ar juo labiau – pinigais, regis, nepalenksi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl D. Kuolys rausta iš gėdos?