Kaip nuplėšti V. Putino kaukę ir atsakyti į Rusijos propagandą?

Buvęs Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo (RFE/RL) prezidentas Jeffrey Gedminas savo straipsnyje laikraštyje „The Wall Street Journal“ siūlo Vakarams kovos su Rusijos propaganda programą. Ir kviečia prisiminti pamokas, išmoktas per Šaltąjį karą, o patiems propaganda neužsiiminėti – kitaip „efektyviai“ nepasipriešinsi.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 5, 2014, 7:19 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 8:40 PM

J.Gedminas savo straipsnį pradeda nuo tezės, kad Rusijos Federacijos prezidentas Vladimiras Putinas - „propagandos meistras“ ir savo talentą eilinį kartą pademonstravo per paskutinįjį G20 viršūnių susitikimą ir praėjus nedaug laiko po jo. Brisbene (Australija) Rusijos vadovas „spinduliavo šaltį“ (taip išsireiškė vienas vokiečių valdininkas), o interviu Vokietijos transliuotojui ARD „ kalbėjo taikinamuoju tonu“.

„V.Putinas supranta, kad norėdamas pasiekti savo strateginius tikslus, jis turi gluminti ir skaldyti“, - teigia autorius.

Anot jo, Putino tikslai tokie: savo šalyje jam reikia ginti savo valdžią; Europos žemyne jis nori išprovokuoti nesutarimus; pasaulio mastu jis nori susilpninti Amerikos įtaką“.

„Norint priešintis dabartinei Rusijos propagandai reikia suprasti, kaip ji veikia.Svarbus Kremliaus strategijos komponentas – nukreipti dėmesį nuo Tėvynės. Geriausias pavyzdys – visam pasauliui transliuojanti Putino televizijos kompanija RT, buvusi „Russia Today“, - rašo J. Gedminas.

Pasak jo, įvykiams Rusijoje ši kompanija skiria mažai dėmesio ir iš esmės užsiima „trijų tiesų piršimu: Amerikos ir Vakarų lyderiai yra veidmainiai; Amerikos ir Vakarų kariniai pramoniniai kompleksai siekia viešpatauti pasaulyje; Amerika ir Vakarai išgyvena nuopuolį“.

Nuo sovietinės propagandos RT skiriasi „protu ir išradingumu“, apskritai imant – tai „gera televizija“, mano autorius.

„Mums atėjo metas suformuluoti savo atsakymą, o tam reikia prisiminti pamokas, kurias mes išmokome per Šaltąjį karą, - rašo J.Gedminas. – Reikia nustoti gintis ir pereiti į puolimą“.

„Pirma, V.Putinas nenori kalbėti apie Rusiją. Tuo užsiimti turime mes. Mums reikia kalbėti apie tai, kaip V.Putinas ir jo artimieji lobsta, mažai ką darydami, kad palengvintų eilinių Rusijos gyventojų dalią. Reikia nukreipti ryškų šviesos spindulį į tą plėšikavimą, kuriuo užsiima V. Putinas ir jo gauja Rusijoje – materialųjį, dvasinį ir intelektualinį plėšimą“.

„Antra, reikia tobulinti mūsų pačių pateikiamą ataskaitą apie tai, kas mes tokie, kuo mes tikime ir už ką mes esame pasirengę kovoti. Nesvarbu, ar būtų kalbama apie Iraką, 2008 metų finansinę krizę ar rasiniu pagrindu vykstančias riaušes Fergusone, Amerika išlieka garbinga, susitvarkančia šalimi, kurioje yra galima gyva diskusija“, - tęsia J.Gedminas.

Anot jo, „Amerikos užsienio politikai būtini strateginiai tikslai. Galutiniu mūsų tikslu turi tapti putinizmo sustabdymas. Galimas daiktas, šis tikslas – ilgalaikis, bet būkime pasirengę pasinaudoti galimybėmis, kurios gali atsiverti artimiausioje perspektyvoje.

Jeigu naftos kainos išliks žemos, jeigu pavyks ir toliau taikyti sankcijas ir jeigu mes, galų gale, aprūpinsim ukrainiečius priemonėmis, būtinomis priešintis Rusijos agresijai, Kremlius realiai gali atsidurti sunkioje ir lengvai pažeidžiamoje padėtyje. Norint išpešti iš to naudą reikia nuplėšti kaukę nuo putinizmo ir parodyti Rusijos žmonėms, jog yra ir kur kas šviesesnių perspektyvų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.