Propagandos karas tęsiasi: Kremlius ruošia sau ištikimus vaikus

Rusijos valdžia deda vis daugiau pastangų, kad ugdytų paklusnią ir lojalią Kremliaus sprendimams jaunąją kartą, rašo portalas kyivpost.com

Net ir mažiems vaikams skiepijama meilė šalies lyderiui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Net ir mažiems vaikams skiepijama meilė šalies lyderiui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-05 18:58, atnaujinta 2018-01-16 23:02

Praėjusį mėnesį Rusijos vyriausybė paskelbė 10 metų strategiją, pagal kurią turės būti auklėjami visi Rusijos vaikai. Strategija, kurios įgyvendinimas prasidės jau gegužės mėnesį pabrėžia patriotiškumo, šeimos vertybių ir meilės sportui svarbą.

„Moralinių socialinio gyvenimo pagrindų stiprinimas, vaiko pasaulėžiūros formavimas, rusiškos tapatybės, pagarbos šeimai, bendruomenei ir valstybei kūrimas, sąlygų ugdyti patriotus, pasiruošusius tarnauti visuomenės labui ir ginti tėvynę formavimas“, - tokie uždaviniai keliami praėjusių metų gruodžio 23 dieną paskelbtame Rusijos vyriausybės atstovės Jelenos Golodec dokumente.

Apžvalgininkė  pastebėjo, jog Kremlius pradėjo ypač intensyviai aiškinti vaikams, kas yra gerai, ir kas ne, po invazijos į Ukrainą pradžios. Balandžio 29 dieną Rusija pradėjo įgyvendinti jaunimo švietimo projektą „Set“, kurio esmė – alfabeto mokymas pagal dabartinės Rusijos tikrovę.

Raidę P vadovėliuose iliustruoja prezidentas Putinas, D – Donecko miestas, S - Sevastopolis, Ja – Jalta. „Neseniai Krymas tapo simboliu, kuris žymiai artimesnis Rusijai nei Ukrainai. Alfabetas vaizduojamas remiantis naujausiais įvykiais“, - dėstė programos sudarytoja Anastasija Melnyk.

„Jei realiame gyvenime nekalbi su vaikais, jaunimu, jie pradeda gaminti Molotovo kokteilius. Toks scenarijus mums nepatinka, todėl mes dedame pastangas ugdydami savo jaunąją kartą“, - pasakojo ji, pašiepdama provakarietišką Maidano judėjimą, nuvertusį prezidentą Viktorą Janukovyčių.

Psichologės Irinos Levčenko manymu, tokiais metodais Kremlius ugdo paklusnius piliečius. „Kai jie užaugs, jau turės vergo mentalitetą, neturės jokios asmeninės nuomonės ir darys tai, kas liepiama pagal oficialią ideologiją“, - teigė ji.

Ukrainos televizijos kanalo, rodančio vaikams „Malyatko TV“ vadovas Volodymyras Kmetykas teigė, kad Rusijoje vis dar toleruojama militaristinė ir neapykantą kitoms tautoms  literatūra tokia, kaip „Malčiš-Kibalčiš“ ar „Kapitono Vrungelio nuotykiai“. „Kol niekas Rusijoje tokios literatūros neuždraudė, reiškia, kad situacija nepasikeitė“, - konstatavo jis.

Rusijos propaganda taikosi net ir į mažiausius vaikus. Kovo 11-osios vakarą, kai Rusijos pajėgos de fact užėmė Krymą, vaikams skirta laida „Labanakt, vaikučiai!“, kuri transliuojama per Rusijos pirmąjį kanalą, turintį 98,5 proc. auditoriją, parodė skandalingą istoriją.

Vienas iš laidos herojų – pliušinis šuniukas Filia – buvo aprengtas karine Rusijos uniforma ir pareiškė, kad eis į Rusijos armiją, nes nori tapti „sargu“. „Noriu būti sarginiu pasienio šunimi“, - aiškino vaikams skirtos laidelės herojus.

Ukrainoje šie žodžiai buvo suprasti kaip propagandinio karo dalis. „Dėkui, kad Filia bent jau nepasakė, jog sukandžios ir suplėšys banderas“, - šaipėsi komentatorė Larisa Primenko, turėdama galvoje Kremliaus retoriką, pagal kurią valdžią Ukrainoje revoliucijos būdu perėmė "fašistai banderininkai".

„Labanakt, vaikučiai!“ kūrėjai suskubo neigti bet kokias politines užuominas. „Animaciniai filmukai ir pasakos turėtų būti vertinamos tokios, kokios yra. Nereikia čia ieškoti politikos“, - tikino programos kūrėja Jevgenija Chludencova.

Tiesa, laidą kuriančios kompanijos „Klass!“ vadovas Aleksandras Mitrošenkovas netiesiogiai patvirtino, kad Rusijos valdžia naudojasi jų programomis, kad perteiktų savo idėjas. Kalbėdamas apie „Labanakt, vaikučiai!“ 50-metį, A.Mitrošenkovas pažymėjo, jog naujasis personažas – Amūro tigras – dar spalio mėnesį buvo pasiūlytas prezidento Vladimiro Putino.

Sibiro arba Amūro tigras, manoma, yra mėgstamiausias Rusijos lyderio gyvūnas. Vaikams taip pat kalama į galvas, jog Ukrainos pajėgos tyčia bombarduoja Rytų Ukrainos Donbaso regioną.

Liepos mėnesį Ukrainos animatorius Oleksijus Balašovas Rostove sukūrė animacinį filmuką „Staiga mūsų gyvenimas pasikeitė“, kuriame būtent Ukrainos kariai rodomi kaip priešai, kurių pečius slegia šimtų žmonių žūtys ir kaltė už chaosą regione. „Išsaugokime Donbasą nuo Ukrainos agresijos“, - skelbia eilutė animacinio filmuko titruose.

Filmuke nėra minimi jokie Rusijos agresijos atvejai ar jos įtaka regiono lemčiai. Pats O.Balašovas sukūręs filmuką net nesirengė jo komentuoti.

Norėdama apsaugoti savo vaikus nuo tokių propagandinių laidų Ukrainos vyriausybė ėmėsi atitinkamų priemonių. Vidaus reikalų ministras Arsenijus Avakovas rugpjūčio 19 dieną sustabdė 15 Rusijos televizijos kanalų transliacijas. Kuriose propaguojamas karas ir keliamas smurtas Ukrainoje. Kai kurie visgi apeina šiuos draudimus ir žiūri uždraustuosius kanalus palydovinės televizijos dėka.

Parengė Paulius Gritėnas 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.