Musulmonų pasaulis išpuolį pasmerkė, tačiau radikalai džiūgauja

Tokios islamiškos valstybės kaip Iranas, Jordanija, Bahreinas, Marokas, Alžyras ir Kataras irgi pasmerkė išpuolį Prancūzijoje.

Islamo radikalai švenčia išpuolį Paryžiuje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Islamo radikalai švenčia išpuolį Paryžiuje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 8, 2015, 3:24 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 4:00 PM

Tokios islamiškos valstybės kaip Iranas, Jordanija, Bahreinas, Marokas, Alžyras ir Kataras irgi pasmerkė išpuolį Prancūzijoje.

„Islamo valstybė“ džiūgauja ir grasina

Jokia organizacija neprisiėmė atsakomybės už ginkluotą ataką. Tačiau „Islamo valstybės“ šalininkai, kurie šiuo metu siautėja daugelyje Irako ir Sirijos vietovių, gyrė išpuolį socialiniuose tinkluose skelbdami tokius pareiškimus: „Tai mūsų kerštas už pranašą Mahometą“, „Paryžius liepsnoja“.

„Tai tik pirmoji mūsų reakcija. Daugiau nebegyvensite taikiame pasaulyje“, – grasino vienas socialinio tinklo „Twitter“ vartotojas, palaikantis „Islamo valstybę“. „Tai tik dar kartą įrodo, jog „Islamo valstybė“ gali stipriai smogti Europai kada panorėjusi“, – rašė kitas.

Socialiniame tinkle „Twitter“ taip pat plito nuotrauka su juoda „Islamo valstybės“ vėliava, plevėsuojančia ant Eiffelio bokšto su skambiu šūkiu prancūzų kalba: „Mes esame visur.“ Naujienų agentūra „Reuters“ praneša, kad islamistų kovotojas Abu Mussabas paskelbė: „Islamo liūtai atkeršijo už mūsų pranašą. Norime juos išgąsdinti, nes jie to verti.“

Musulmonai pasmerkė užpuolikus

Daugybė „Twitter“ vartotojų iš arabų valstybių pasmerkė užpuolikus. Vienas jų rašė, kad satyrų žurnalas „Charlie Hebdo“ pašiepdavo ir kitų religijų tikinčiuosius, tokius kaip žydai, krikščionys, budistai, tačiau tai nepakurstė teroristinių išpuolių prieš žurnalistus.

Musulmonams atstovaujanti organizacija „The Union des Organisations Islamiques de France“ pasmerkė žudynes Paryžiuje. „Buvo keršijama ne už pranašą, iš tiesų išduoti mūsų religiniai įsitikinimai ir vertybės“, – socialiniuose tinkluose rašė vienas žinomiausių musulmonų mąstytojų Tariqas Ramadanas.

Musulmonų taryba Britanijoje teigė: „Nesvarbu, kokia viso to priežastis, niekas negali pateisinti tokių žudynių.“

Draudimai būdingi ne vienai religijai

Savaitraštis „Charlie Hebdo“ ilgą laiką buvo vertinamas prieštaringai dėl jame spausdinamų karikatūrų, kuriose, anot kai kurių islamo išpažinėjų, pranašas Mahometas vaizduojamas nepadoriai.

Įtarūs musulmonai visuomet piktinosi tokiais vaizdais. Karikatūros ypač nepatinka islamo fundamentalistų – salafistų judėjimui, kuris tvirtai laikosi senųjų islamo tradicijų, siekiančių VII amžiaus Arabiją, kaip ir džihadistinį takfiro pasaulį, kurio papročius palaiko tokios organizacijos kaip ISIS ir „Al Qaida“.

Šios organizacijos propaguoja žudynes. Tačiau pamaldieji musulmonai sunitai visaip stengiasi išvengti Mahometo ir kitų pranašų – Mozės ir Abraomo – vaizdavimo.

Islamo religija ne vienintelė tokia. Judaizmas draudžia skulptūrų vaizdavimą, o krikščionys dažnai lieka nepatenkinti šventųjų vaizdavimu ir pritaria tik kryžiaus atvaizdui bažnyčiose.

Niokoja visus meno kūrinius

Korane tiesiogiai nedraudžiama viešinti Mahometo atvaizdo, tačiau, remiantis kai kuriais pranašo teiginiais, musulmonai negali kurti žmogų primenančių atvaizdų. Pasak jų, tokie atvaizdai gali paskatinti stabmeldystę.

Dažniausiai pranašas Mahometas islamo mene vaizduojamas įmantriais arabiškais rašmenimis. Koranas islamo religijoje niekada nevaizduojamas.

Dvi pagrindinės islamo atšakos – šiitai ir sunitai – dažnai prilyginamos krikščionių pasaulyje vyraujantiems protestantams ir katalikams. „Islamo valstybė“ (ISIS) Irake sugriovė sunitų šventyklas ir sufistų statulas. Nuniokotos ir šiitų mečetės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.