Po šaudynių Paryžiuje teroristo draugė spėjo pasprukti į Siriją?

Vos 26 metų Hayat Boumeddiene dar neseniai buvo niekam nežinoma eilinė mergina. Tačiau draugystė su Paryžiuje pareigūnę ir 4 įkaitus nužudžiusiu Amedy Coulibaly jauną moterį pavertė ieškomiausiu žmogumi Prancūzijoje, rašo „The Daily Beast“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 10, 2015, 11:58 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 12:03 PM

Penktadienį paviešintos 32 metų A. Coulibaly ir jo „sutuoktinės“ nuotraukos H. Boumeddiene prancūzus privertė dar sykį susimąstyti apie tai, kaip radikalios idėjos gali pakeisti žmogų.

H. Boumeddiene jau penktadienį, vos pasibaigus įkaitų dramai Paryžiuje, košerinio maisto parduotuvėje, leidosi ieškoti gausios policijos pajėgos.

Spėliota, kad H. Boumeddiene galbūt netgi buvo toje pačioje parduotuvėje su A. Coulibaly, tačiau per chaotišką įkaitų vadavimo operaciją sugebėjo pasprukti. Esą tuo metu, kai A.Coulibaly nusprendė pasekti brolių Kouachi pavyzdžiu ir šaudydamas išsiveržti pro pareigūnų žiedą, jo draugė apsimetė išsigandusia įkaite ir pabėgo.

Tiesa, ši versija kol kas nepatvirtinta. Be to, jau pasirodė informacija, kad H. Boumeddiene dar sausio 2-ąją išskrido iš Prancūzijos. O Turkijos pareigūnai tikina, kad sausio 8-ąją – kitą dieną po skerdynių „Charlie Hebdo“ redakcijoje, H. Boumeddiene kirto Turkijos ir Sirijos sieną, tad dabar greičiausiai gavo prieglobstį „Islamo Valstybės“ valdomoje Sirijos dalyje.

Tačiau apie pačią H. Boumeddiene, kurią policija vadina „ginkluota ir ypač pavojinga“ prancūzai jau sužinojo nemažai. A. Coulibaly H. Boumeddiene vadino savo žmona, nors teisiškai jų santuoka Prancūzijoje nebuvo registruota. 

Įsimylėjėliai susituokė religinės ceremonijos metu po to, kai H. Boumeddiene sulaukė A. Coulibaly paleidimo iš kalėjimo. Jis ten kalėjo už ketinimus iš kalėjimo išlaisvinti nuteistus teroristus. Be to, A. Coulibaly su teisėsauga buvo susidūręs ne sykį – už apiplėšimus, įvairias vagystes.

Beje, pati H. Boumeddiene jau sykį buvo apklausta policijos, kai šie tardė A. Coulibaly ir jos draugę dėl ryšių su islamistų fanatikais. Įrašai taip pat rodo, kad Prancūzijos pareigūnai praeityje ją apklausė dėl reakcijos po teroristinių išpuolių, kuriuos įvykdė „Al Qaeda“. 

„Aš neturiu nuomonės,“ – tuomet per apklausą ji teigė pareigūnams. Tačiau pridūrė, kad amerikiečiai žudo nekaltus žmones ir juos reikia ginti, o žiniasklaidos pateikiama informacija kelia įtarimų. 

Iš Alžyro kilusi H. Boumeddiene iki 2009-ųjų Paryžiuje dirbo kasininke, kol galiausiai viską metė ir pašventė gyvenimą savo vyrui.

H. Boumeddiene įkvėpė radikalios A.Coulibaly idėjos, ji ėmė skaityti daugiau religinės literatūros. Suradikalėjusi H. Boumeddiene prabilo taip, kaip ir daugelis islamistų, teisinančių savo barbariškus veiksmus.

„Kai išvydau nekaltų žmonių skerdynes Palestinoje, Irake, Čečėnijoje, Afganistane ar bet kur, kur amerikiečiai sentė savo bombonešius, visa tai... na, tai kas yra teroristai?“ -- tyrėjams dar 2010-siais pareiškė H. Boumeddiene. Anot jos, jei amerikiečiai žudo nekaltus žmones, tai yra visiškai teisėta „gintis“ visais įmanoma būdais.

Apsimetė pamaldžiais, ramiais musulmonais

Būsimųjų teroristų šeimynėlės kaimynai tikino, kad „sutuoktiniai“ buvo tylus, pagarbūs ir itin religingi. Sykį jie kartu keliavo atostogų į Malaiziją ir atrodė, kaip normali musulmonų pora. Vienoje nuotraukoje ši pora užfiksuota atostogų metu, besilepinanti paplūdimyje.

Tačiau viešumoje H. Boumeddiene niekada nesirodydavo be galvą ir plaukus pridengiančios skarelės, o kartais mėgdavo apsivilti ir burką. Sykį mergina pozavo su visą kūną dengiančiu rūbu ir arbaletu rankoje – tai kol kas yra vienintelis požymis, neva rodantis jos pasiryžimą žudyti. Visais kitais atvejais H. Boumeddiene ir A.Coulibaly pastaruosius kelerius metus elgėsi kone pavyzdingai.

Tačiau pareigūnai mano, kad tai tebuvo apgaulė, o A.Coulibaly ir H. Boumeddiene tiesiog pūtė dūmų uždangą. Po 2010-ųjų, kai A. Coulibaly sulaukė pareigūnų dėmesio dėl ryšių su islamistų fanatikais, porelė, regis, nusprendė nekelti jokio įtarimo, būtent todėl nenorėdami švaistyti lėšų ir laiko žvalgybininkai porele daugiau nebesidomėjo.

Manoma, kad A. Coulibaly buvo tipiškas „Al Qaeda“ teroristų agentas-miegalius: ilgą laiką tokie žmonės elgiasi įprastai ir nekelia jokių įtarimų, kol vieną dieną surengia teroro aktą. Prancūzijos žvalgyba tikina, kad A.Coulibaly buvo užverbuotas Jungtinėje Karalystėje gyvenusio „Al Qaeda“ verbuotojo ir musulmonų dvasininko, 50-mečio Djamelo Beghalo. Pastarasis radikaliomis islamistinėmis idėjomis Paryžiaus kalėjime sužavėjo ir brolius Kouachi.

Prieš mėnesį ši pora tiesiog dingo iš savo namų viename Paryžiaus priemiestyje. Apie A.Coulibaly ir H. Boumeddiene Prancūzija ir pasaulis išgirdo tik penktadienį, kruvinų įvykių metu. Tiesa, neatmetama, kad be H. Boumeddiene A.Coulibaly galėjo turėti ir kitų bendrininkų, kurie padėjo surengti teroro išpuolį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: A. Valinskas ir A. Zuokas apie rinkimus ir vatnikus