V. Putino dingimu susirūpinusi Rusija pasijuto lyg našlaitė

Savaitę viešumoje nesirodantis prezidentas Vladimiras Putinas sukėlė tikrą sąmyšį Rusijos ir pasaulio žiniasklaidoje. Virš Kremliaus paslaptingai skraido sraigtasparniai, žmonės iš prezidento aplinkos neigia gandus apie jo ligą ir žada, kad viešumoje lyderis pasirodys jau pirmadienį. Rusai jaučiasi sutrikę ir visi tik ir svarsto, kas galėjo atsitikti jų lyderiui ir kur jis buvo visą šį laiką. Apsėdimą primenantis domėjimasis įrodo, kad šalis nepratusi gyventi be diktatoriaus, rašo dienraštis „The Sydney Morning Herald“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 13, 2015, 10:54 AM, atnaujinta Jan 10, 2018, 2:35 PM

Žiniasklaidai apsižiūrėjus, kad V.Putino viešumoje nematyti jau savaitę, pirmiausia pasklido kalbos, kad lyderis serga. Tokius gandus ėmė neigti prezidento spaudos atstovas Dmitrijus Peskovas ir tikino, kad lyderio rankos paspaudimas toks stiprus, kad „gali sulaužyti ranką“.

D.Peskovui dar niekada neteko aiškintis dėl netikėto jo vado dingimo. Atvirkščiai – V.Putinas visuomet demonstratyviai rodydavo, koks jis stiprus, energingas ir geros formos. Per 15 savo valdymo metų jis iš viešojo akiračio buvo dingęs ne daugiau nei dienai. Vieną kartą, kai 2000 m. nuskendo povandeninis laivas „Kursk“, ir kitą kartą, kai 2002 m. Maskvos teatre teroristai paėmė šimtus įkaitų. Šie epizodai buvo didžiausios krizės V.Putino valdymui, tačiau nuo tada jis nebuvo dingęs iš akiračio nė dienai.

Tad dabar, kai jo nėra viešumoje savaitę, nenuostabu, kad kilo didžiulis sujudimas. V.Putinas pastarąjį kartą buvo matytas susitikime su Italijos premjeru Matteo Renzi Maskvoje. Vėliau jis atšaukė derybas su Baltarusijos ir Kazachstano prezidentais dėl Pietų Osetijos sutarties pasirašymo ir nepasirodė susitikime su Rusijos federalinio saugumo tarnybos (FST) vadais.

Spekuliacijų ir spėliojimų lavina

D.Peskovas nėrėsi iš kailio mėgindamas įtikinti, kad V.Putinui nieko nenutiko. Jis teigė, kad susitikimai vyksta, prezidentas juose dalyvauja, tačiau jie nėra vieši. Tai pakurstė vieną versiją ir daugybę kalbų, kad braška 15 metų atlaikiusi V.Putino kėdė, ir Kremliuje vyksta kova dėl valdžios.

Šaltinių Kremliuje turintis žurnalistas Konstantinas Remčiukovas paskleidė gandą, kad V.Putino draugas Igoris Sečinas, valdantis Rusijos naftos galiūnę „Rosneft“, gali netrukus prarasti darbą. Tai reikštų arba tai, kad V.Putinas iš pagrindų tvarko savo vidinį parankinių ratą, arba kad iš Kremliaus iškeliaus jis pats.

Socialiniuose tinkluose daugybė internautų skleidė gandus esą V.Putinas negyvas, taip pakurstydami dar vieną spekuliaciją apie prezidento dingimą.

Įdomu, kad ketvirtadienį, kai buvo prabilta apie prezidento dingimą, Rusijos įmonių akcijų kaina ir rublio kursas ėmė kilti – V.Putino nesirodymas viešumoje teigiamai paveikė šalies ekonomiką. Ukrainoje daug kas naujienas stebėjo sulaikę kvapą ir net neslėpė, kad norėtų, jog lyderis dingtų visiems laikams.

„Greičiausiai situaciją Rusijoje kontroliuoja kas nors kitas. Jei iš viso kas nors ją kontroliuoja“, – rašė žurnalistas Ivanas Jakovina.

Paieškos – it apsėdimas

Visa tai rodo, kad V.Putinas sugebėjo sukurti tam tikrą apsėdimą vien dingdamas iš akiračio. Rusai, įskaitant opozicijos veikėjus, yra susirūpinę dėl dingusio prezidento it vaikai, kurių tėvas kažkur išėjo ir negrįžta jau savaitę. Jie tikrina Kremliaus oficialią svetainę su nepasitikėjimu, bloga nuojauta ir mėgindami įsivaizduoti, kaip atrodytų Kremliaus hierarchija be V.Putino.

Tai įrodo, kad V.Putinas rusų pasąmonėje tapo visaverčiu diktatoriumi – be viską reguliuojančios figūros visi jaučiasi sutrikę. Ir apskritai – prezidento dingimas dar kartą įrodo, koks skurdus demokratijos lygis šalyje. Joks Vakarų demokratijos lyderis nedingsta be žinios: JAV prezidento Baracko Obamos darbotvarkė ir kiekvienas žingsnis visuomet skelbiami oficialiame tinklalapyje, apie savo veiklą visuomet praneša ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Vakarų lyderių atstovai nemėgina nuslėpti, kai prezidentai ar kiti aukšto rango politikai suserga. Tik diktatoriai būna paslaptingi ir nepasakoja apie ligas bei silpnybes arba apie susitikimus, kurie, anot D.Peskovo, šią savaitę „Kremliuje susitikimai vyksta, tik jie nėra vieši“.

V.Putinas tokiais veiksmais dar kartą įrodo, kad šalies valdymas paremtas baime ir nuolatiniu slapukavimu. Jei šalies lyderis savaitei paleidžia vairą, kyla baisus sujudimas, didžiulė baimė, o kai kam ir naujos viltys.

Daugiau apie prezidento V.Putino dingimo versijas galite paskaityti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.