Hillary Clinton gresia didžiulės problemos

Knyga prekybos vietas pasieks tik gegužės 5-ąją, bet JAV respublikonai jau trina rankomis. Peterio Schweizerio tyrimas, pavadintas paprastai – „Clintonų pinigai“ („Clinton Cash“), gali stipriai sudrebinti Hillary Clinton rinkimų kampaniją. Knygoje tikinama, kad Clintonų fondą užsienio donorai rėmė ne iš geros valios, skelbia „The New York Times“.

Respublikonai ruošiasi pulti H.Clinton – pagrindinę favoritę tapti Demokratų partijos kandidate JAV prezidento rinkimuose.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Respublikonai ruošiasi pulti H.Clinton – pagrindinę favoritę tapti Demokratų partijos kandidate JAV prezidento rinkimuose.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 20, 2015, 11:56 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 8:08 AM

P.Schweizeris 186 puslapiuose išklojo tyrimą apie rėmėjų iš užsienio Clintonų fondui skirtas dotacijas. Kadangi tema itin jautri, knyga jau dabar vadinama labiausiai laukiama visoje JAV prezidento rinkimų kampanijoje, o ji tik prasidėjo.

Knygoje teigiama, kad užsienio donorai – asmenys, bendrovės ir organizacijos, skyrę pinigų Clintonų fondui ir buvusiam JAV prezidentui Billui Clintonui, vėliau sulaukė dovanėlių iš H.Clinton vadovaujamo Valstybės departamento.

„Akivaizdu, kad su Clintonais susijusios finansinės transakcijos sutapo su JAV politiniais sprendimais, naudingais fondo donorams“, – rašo P.Schweizeris.

Pavyzdžiui, kol kas neįvardijamas donoras parėmė laisvosios prekybos susitarimą su Kolumbija, o tada galėjo investuoti į šios Pietų Amerikos šalies gamtinius išteklius.

Taip pat rašoma apie projektus žemės drebėjimo nusiaubtame Haityje ir apie vieno Kanados banko B.Clintonui skirtą 1 mln. JAV dolerių. Bankas turi akcijų prieštaringame naftotiekio „Keystone XL“ projekte, o apie jį tuo metu kaip tik aktyviai diskutuota Valstybės departamente.

Per tuos kelis mėnesius, kai H.Clinton dar nebuvo paskelbusi, kad dalyvaus rinkimuose, bet visa Amerika tuo iš esmės neabejojo, jos komanda gana sėkmingai sumenkindavo buvusios JAV pirmosios ponios atžvilgiu kritiškas knygas kaip konservatorių propagandą.

Tarp tokių kūrinių – Edwardo Kleino „Blood Feud“, kur aptariama Clintonų ir Obamų šeimų nesantaika, ir Danielio Halperio „Clinton Inc.“, analizuojanti Clintonų dinastijos pastangas sugrįžti į JAV valdžios viršūnes.

Tačiau knyga „Clintonų pinigai“ H.Clinton štabą gali iš tiesų gąsdinti, nes P.Schweizeria pateikia daug patikrintų faktų. Be to, autorius jau susitarė su solidžiais dienraščiais „The New York Times“ ir „The Washington Post“ dėl teisės jų žurnalistams toliau nagrinėti knygos temas.

JAV Senato užsienio reikalų komiteto nariai, tarp kurių yra dėl respublikonų nominacijos kovosiantys Randas Paulas ir Marco Rubio, taip pat jau supažindinti su knygos turiniu. Neabejojama, kad jos eilutės bus cituojamos per rinkimų kampanijos renginius.

„Clintonų pinigus“ skaičiuos ir respublikonų kandidatų komitetai „Super PAC“, o demokratai esą jau parengė P.Schweizerio – buvusio JAV prezidento George'o W.Busho konsultanto – dosjė, kurios esmė – kad knygos autorius yra šališkas.

„Ši knyga tėra dalis respublikonų strategijos, kaip pulti H.Clinton. Jie visiems gerai žinomus faktus iškreipia iki absurdiškų sąmokslo teorijų. Toks fikcinis veikalas apie H.Clinton nėra nei pirmas, nei paskutinis“, – teigė kandidatės kampanijos atstovas Brianas Fallonas.

B. ir H.Clintonai 2001–2012 metais užsidirbo mažiausiai 136,5 mln. dolerių. Dalį šių pinigų – ne JAV, o kitose šalyse.

Clintonų fondas jau buvo sulaukęs dėmesio dėl to, kad priimdavo pinigus iš užsienio tuo metu, kai H.Clinton dirbo JAV valstybės sekretore. Praėjusią savaitę fondas paskelbė priimantis lėšas iš Vokietijos, Kanados, Nyderlandų, Jungtinės Karalystės ir kitų Vakarų šalių, bet „nedraugaujantis“ su Artimaisiais Rytais.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.