Prisėdo ir peržiūrėjo Rusijos propagandines laidas: ką pamatė?

Rusijoje įsuktas propagandos ratas vis panašesnis į progresuojančią sunkiai kontroliuojamą beprotybę, o pagrindiniai jos skleidėjai – į kliedinčius pamišėlius, kurių vieta veikiau ligoninėje, o ne televizijos eteryje.

Propagandinės laidos kasdien prie televizorių ekranų prikausto dešimtis milijonų žiūrovų.<br>Archyvo nuotr.
Propagandinės laidos kasdien prie televizorių ekranų prikausto dešimtis milijonų žiūrovų.<br>Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vitalijus Michalovskis

Apr 24, 2015, 10:24 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 11:10 PM

Būtent toks įspūdis susidaro pasižiūrėjus kai kurias autorines mūsų rytų kaimynės laidas, kasdien prie televizorių ekranų prikaustančias dešimtis milijonų žiūrovų.

Nors Lietuvoje propagandinio kanalo „RTR planeta" transliacija su pagrindiniu to kanalo akcentu – Vladimiro Solovjovo „debatų“ laida – yra pristabdyta, iš esmės tai lašas jūroje. Panašių solovjovų bei kiseliovų knibžda kiekvienoje stambesnėje Rusijos žiniasklaidos kompanijoje.

Prieš kuri laiką Lietuvoje jau ribota „Ren TV" taip pat efektyviai naudojama smegenims plauti, tiesa, subtiliau. Svarbiausias šios televizijos įrankis vidinei Rusijos publikai – „Voenaja taina s Igorem Prokopenko“ („Karinė paslaptis su Igoriu Prokopenka“) galėtų pelnyti prizą už pačios primityviausios, į pačius kvailiausius visuomenės sluoksnius orientuotos propagandos sklaidą. Laimė, kažkam užteko proto netransliuoti šios laidos Lietuvoje.

Nuo 1998 m. kuriama laida surenka milžinišką žiūrovų auditoriją. Pagrindinis jos autorius bei nepamainomas vedėjas I.Prokopenka gimtinėje nuolat susižeria daugybę įvertinimų už „nepriklausomus žurnalistinius tyrimus“, „Ren TV“ interneto svetainėje laida pristatoma kaip „tikrosios dokumentikos pavyzdys“. Tačiau nei objektyvių tyrimų, nei tos pačios dokumentikos ten nėra. Kaip ir jokiu karo istorijos paslapčių, ko galima būtų tikėtis sprendžiant iš programos pavadinimo! Viskas, kuo užsiimama, – pačių atgrasiausių propagandinių išrūgų pylimas į tuščias „ura patriotines“ galvas...

Lietuvoje dažnai kalbama apie priešišką Kremliaus propagandą abstrakčiomis frazėmis, pripažįstant jos pavojingumą, kaip ir tai, kad „reikia kaip nors kovoti“. Tačiau kokį iš tiesų mastą įgavęs smegenų plovimas šiandienos Rusijoje?

Kas iš tiesų rodoma ir kas kalbama ne per kažkokią niekam nežinomą trečiarūšę regioninę televiziją, o per vieną žiūrimiausių vieno populiariausių šalyje TV kanalo laidų? Kelių pastarųjų mėnesių „Voenaja taina“ nagrinėtos temos – savaime iškalbingos.

2015 m. sausio 31 d. laida.

Žiūrovas buvo supažindintas su šiomis temomis: „Europos Sąjungos „Mein Kampf“. Kodėl atgimsta neofašizmas ir kam jis reikalingas? Išskirtinumo imperija. Kodėl JAV laiko savo kariuomenę 150-yje šalių?“

2015 m. vasario 7 d. laida.

Rusija amerikiečių akimis. Kieno užsakymą vykdo Holivudas, vaizduodamas rusus kaip banditus bei girtuoklius?

Jugoslavija po penkiolikos metų. Kaip ir kodėl amerikiečiai su savo NATO sąjungininkais nuniokojo didžią Europos šalį ir kaip tą pačią metodiką dabar taiko Ukrainoje?“

2015 m. vasario 14 d. laida.

„Cenzūra JAV. Kaip Jungtinės Amerikos Valstijos virsta totalitarine valstybe? Užjūrių generolai sugalvojo būdą, kaip „humaniškai“ sunaikinti Rusiją? Amerikietiškas fašizmas. Kaip naujoji „aukštesnioji rasė" trokšta spręsti viską už visus?“

2015 m. vasario 28 d. laida.

„Europos „demokratija“: įskųsk kaimyną, atiduok senus tėvus į pensioną, balsuok už neįgalių vaikų eutanaziją ir užsimerk, kai priešais tave žengia neonacis? JAV gulagas. Kodėl pačioje demokratiškiausioje šalyje kali rekordinis kalinių skaičius ir kaip jų darbo išnaudojimas padeda kelti JAV ekonomiką?“

2015 m. sausio 28 d. laida.

„Kaip Ukrainos valdžia užčiaupia burnas visiems nepatenkintiems ir kas nutinka su tais, kas nepakluso?“

2015 m. kovo 14 d. laida.

„Kodėl JAV policija taip dažnai nušauna juodaodžius? Kaip NATO generolai naudojasi prostitučių paslaugomis? Kaip JAV persekiojama opozicija ir kuo dabartinė FTB primena Stalino NKVD?“

2015 m. kovo 21 d. laida.

„Šluota vietoj ginklo, karutis vietoj tanko. Kodėl NATO šalių kariuomenės taupo pratybose ir kodėl jų pratybos dažnai atrodo anekdotiškos?

Kodėl viskas, kas susiję su rusais bei Rusija, Vakarams kelia isteriją ir kaip Vakarų politikai siekia suplėšyti į gabalus rusų pasaulį? Kodėl JAV generolai kviečia žudyti rusų ir kodėl rusofobija virsta mada? Kaip Holivudas tarnauja Baltųjų rūmų bei Valstybės saugumo departamento interesams?“

2015 m. kovo 28 d. laida.

– Žmonių grobimas, kankinimas ir slaptos egzekucijos. Kaip Ukrainos saugumo tarnyba susidoroja su opozicija ir kodėl Vakarai tyli?

– Atsargiai, Rusija! Kodėl Europa taip bijo Rusijos, kad „pribaltikoje“ valstybių lėšomis dalijamos nemokamos sauskelnės?

– Vakarų ataka prieš stačiatikybę. Kodėl Vakarai augina naujas „Pussy Riot“ ir „Femen“?

2015 m. balandžio 11 d. laida:

– Kaip Ukrainos generolai plėšia savo karius ir kodėl karo prievolės centrams tenka faktiškai medžioti tuos, kas būtų pasirengęs kovoti su vadinamąja Rusijos agresija.

– Pats populiariausias prezidentas pasaulyje, arba kodėl Vladimirą Putiną pažįsta net Zimbabvėje?

– Kaip Vakarų oligarchai pusvelčiui superka viską, kas dar Ukrainoje turi bent kažkokią vertę?“

2015 m. balandžio 18 d. laida.

– Kodėl naujieji ginklai „Made in Russia" taip gąsdina užjūrio politikus?

Beje, „Ren TV“ Dokumentikos skyriaus direktoriaus pavaduotojo pareigas einantis Prokopenka garsus ne tik savo „Karine paslaptimi“, bet ir kita vedama laida – „Paklydimų teritorija“, kurioje, pavyzdžiui, galima sužinoti, kad šlovingai Rusios istorijai mažiausiai 10 tūkst. metų. Kaip sakant, propaganda – kiekvienam pagal skonį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.