Kodėl Ukrainos kare asmenukė gali tapti bilietu į mirtį?

Daugelis nė nesusimąsto į socialinius tinklus keldami savo asmenukes. Tačiau Ukrainos kariams Donbaso karo zonoje viena nuotrauka gali tapti mirties priežastimi. Ukrainos konfliktas parodė, kokį svarbų vaidmenį kare gali atlikti socialiniai tinklai, rašo „The Kyiv Post“.

Ukrainos konflikte frontas atsivėręs ir socialiniuose tinkluose.<br>AFP nuotr.
Ukrainos konflikte frontas atsivėręs ir socialiniuose tinkluose.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 3, 2015, 12:08 PM, atnaujinta Oct 28, 2017, 5:56 AM

Rusijos separatistai socialiniuose tinkluose buvo labai aktyvūs, tačiau tai jiems ne kartą pakišo koją. Niekas ilgai nepamirš kraują stingdančio separatistų vado Igorio Strelkovo įrašo socialiniame tinkle „Vkontakte“, kuriame jis gyrėsi, kad jo vyrai pašovė karinį ukrainiečių lėktuvą. Tą dieną buvo numuštas keleivinis reisas MH17 ir žuvo 298 civiliai.

Asmenukės ne kartą išdavė rusų karių dalyvavimą kautynėse Ukrainos rytuose. Į socialinius tinklus rusų kariai kėlė savo nuotraukas iš konflikto nuniokoto Luhansko.

Ne kartą išsidavė

Socialiniuose tinkluose buvo aktyvūs ir Ukrainos kariai. Jų įrašai socialiniuose tinkluose kėlė dar daugiau pavojaus.

„Buvo ne kartą atskleistos mūsų pozicijų vietos, ir dėl to mus apšaudė, – pasakojo Dmytro Podvorčanskis iš ukrainiečių „Dnipro-1“ bataliono. – Jei žmogus rašė, kad vyksta stiprus apšaudymas, priešas galėjo sužinoti, kad jo ataka efektyvi, ir gali dar kartą pulti silpnąją vietą.“

Kaip teigė D.Podvorčankis, tokių klaidų darė abi pusės.

„Mes galime juos susekti, išsiaiškinti, kur yra“, – teigė ukrainietis ir pasakojo, kad rusų ir separatistų kovotojai dažnai turi paskyras socialiniame tinkle „VKontakte“.

Jų paskyros dažnai išduoda asmens buvimo vietą – nebent jie pakankamai atsargūs ir šią funkciją išjungia.

Vis dėlto D.Podvorčanksis sakė, kad kariškiams saugu naudoti „Facebook“ ir kitus socialinius tinklus, jei jie paiso tam tikrų taisyklių: išjungia vietos sekimo funkciją ir neskelbia nuotraukų, kuriose pavaizduoti atpažįstami pastatai ir objektai. Vyras teigia, kad net tam tikro pastato šešėlis gali išduoti poziciją.

Kenkia savo saugumui

Ukrainos generalinio štabo atstovas Vladislavas Selezniovas teigė, kad vadai tikisi, jog kariškiai vadovausis sveiku protu, nes jokių oficialių draudimų naudotis socialiniais tinklais nėra.

„Nacionaliniu lygmeniu nėra jokių draudimų kareiviams naudotis socialiniais tinklais, tačiau visi suvokia, kad tai – pavojinga“, – kalbėjo V.Selezniovas. Jis pasakojo, kad kariškiai mokomi, kaip atsargiai ir apdairiai naudotis socialiniais tinklais, kai esi karo fronte.

Tiesa, dalis kareivių apskritai nemėgsta fotografuotis, baimindamiesi dėl savo pačių ir artimųjų saugumo.

Kiti mėgaujasi visuomenės susidomėjimu, skelbdami savo įrašus ir nuotraukas internete – daugeliui internautų smalsu, kaip atrodo karo frontas.

Kareivių populiarumas socialiniuose tinkluose gali būti naudingas visuomenei, teigia Generalinio štabo atstovas. Kariai gali pasinaudoti savo populiarumu, kad masėms ramiai ir kompetentingai paaiškintų, kas vyksta šalyje.

„Tačiau yra ir tokių, kurie mėgaujasi panikos kurstymu. Jie net esant ramiai padėčiai sugeba rašyti, kad viskas prarasta ir visi pasidavė“, – pasakoja V.Selezniovas.

Vienas populiariausių kariškių socialiniuose tinkluose yra Ilja Bohdanovas iš Ukrainos savanorių bataliono. Per devynis tarnybos mėnesius jis surinko beveik 12,5 tūkst. sekėjų socialiniame tinkle „Facebook“.

Anot jo, socialiniai tinklai padeda „atskleisti tiesą, kurią sunku pripažinti“. Kartą jis gavo nemažai pylos iš savo vadų, kai socialiniame tinkle parašė, jog daugybė ukrainiečių kariškių karo zonoje geria.

„Tiesiog parašiau taip, kaip iš tiesų buvo. Visa tai laikyta paslaptimi“, – sakė I.Bhdanovas.

Nors I.Bohdanovas stengiasi socialiniuose tinkluose atskleisti karo tikrovę, jis teigė visada siekęs išvengti „depresyvios nuotaikos“. Vyras niekada nesidalijo sudarkytų kūnų vaizdais taip, kaip tai darė kiti kariai.

Internete – prieštaringa informacija

Socialiniuose tinkluose Ukrainos konflikto metu egzistavo tartum atskiras karo frontas. Įvykiai priešingų pusių  būdavo nušviečiami skirtingomis spalvomis, informacija buvo prieštaringa.

Bene geriausias to pavyzdys – vasario mėnesio mūšis Debalcevėje, kai prezidento Petro Porošenkos pareiškimai apie Ukrainos kariškių atsitraukimą buvo sutikti su įsiūčiu ir nepasitikėjimu.

P.Porošenka teigė, kad atsitraukimas buvo „planuotas ir organizuotas“, o žuvo vos tuzinas kariškų. Tuo tarpu patys ukrainiečiai kariškiai „Facebook“ rašė, kad pasitraukimas buvo chaotiškas, o per jį žuvo arti šimto saviškių.

Internete – saviraiška

Kitas 20 tūkst. sekėjų internete turintis kariškis Jevgenas Ševčenka iš Donbaso bataliono teigė, kad socialiniais tinklais naudojasi saviraiškai.

Jis skelbia daugybę nuotraukų ir vaizdo įrašų iš fronto linijos, tačiau teigia niekada neatskleidžiantis ginkluotės išdėstymo vietų.

Kai kuriuose vaizdo įrašuose jis nufilmuotas šaudantis į priešus ar bėgiojantis apgriuvusiame pastate. Kartais šių vaizdų fone groja muzika, o vaizdas sukuriamas taip, kad primintų kompiuterinį žaidimą.

Psichologė Olena Bohatyreva teigia, tokie vaizdo įrašai gali būti naudingi, nes gali pritraukti jaunuolius stoti į armiją. Tačiau jie gali daryti ir neigiamą poveikį.

„Vaikinas nueina į karą galvodamas, kad čia smagu, o tada akis į akį susiduria su baisia tikrove. Čia žmonės žudomi iš tiesų, nieko negali pradėti iš naujo, kaip kompiuteriniame žaidime“, – sakė psichologė.

Pavojingi ir mobilieji

Kariuomenės ekspertas Oleksėjus Melnykas teigia, kad didžiausias pavojus kyla dėl mobiliųjų telefonų naudojimo karo zonoje. Ne kartą pasitaikė, kai rusų separatistai atakavo vietą, atsekę kariškių buvimą pagal mobiliojo telefono signalą.

Tačiau šiuo klausimu valdžia jau paskelbė nutarimus: išleistas įstatymas, ribojantis ukrainiečių kariuomenėje mobiliųjų telefonų naudojimą. Norėdami skambinti telefonu, kariškiai turės gauti savo vadų leidimą.

O.Melnykas teigia, kad naujas įstatymas padidina karių saugumą, tačiau gali turėti neigiamą psichologinį poveikį – kariai nebegali bendrauti su savo mylimais žmonėmis.

„Komunikacijos trūkumas (su artimaisiais) gali tapti dideliu sunkumu kariškiams. Atsižvelgiant į dabartinę įtampą šalyje, reikėtų rasti būdą, kaip namie likę artimieji galėtų susisiekti su kariškiais“, – teigia O.Melnykas.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.