Žydus įsiutino gaudynės dujų kameroje

Nuogų vyro ir moters gaudynės dujų kameroje vienam Lenkijos menininkui pasirodė labai prasminga idėja. Tačiau daugybė žydų vyro darbu pasidygėjo: tai – šlykštus Holokausto aukų išniekinimas.

Lenko vaizdo instaliacija „Gaudynės“ supykdė pasaulio žydų bendruomenę.
Lenko vaizdo instaliacija „Gaudynės“ supykdė pasaulio žydų bendruomenę.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Times of Israel“ ir „Lietuvos rytas“

Jul 9, 2015, 4:07 PM, atnaujinta Oct 27, 2017, 4:40 AM

Moderniojo meno muziejaus Krokuvoje darbuotojai žadėjo, jog Arturo Žmijewskio sukurta instaliacija „Gaudynės“ nebebus eksponuojama. Tačiau prieštaringai vertinamo kūrinio niekas nepanaikino ir tai pykdo Holokausto tragediją patyrusius žydus.

1999-aisiais sukurtoje Lenkijos menininko instaliacijoje pavaizduotas vienas kitą dujų kameroje gaudantys nuogi vyras ir moteris.

Tai parodos „Lenkija–Izraelis–Vokietija. Osvencimo patirtis“, atidarytos šių metų gegužę, dalis. Paroda skirta atskleisti nacių mirties stovyklų įtaką viešajam diskursui.

Nors parodą parėmė pati Izraelio ambasada Lenkijoje, į diplomatų prašymus nedemonstruoti įžeidžiančio kūrinio nebuvo atsižvelgta.

JAV veikiančio Simono Wiesenthalio centro, kuris kovoja su antisemitizmo apraiškomis visame pasaulyje, direktorius Efraimas Zuroffas pavadino A.Žmijewskio kūrinį „tokiu įžeidžiančiu ir tokiu šlykščiu, kad jis yra vertas protesto“.

Sulaukę protestų ir Izraelio valdžios pasipiktinimo, lenkų muziejininkai pažadėjo kūrinio nebeeksponuoti, tačiau to nepadarė.

Jie tiesiog perkėlė vaizdo instaliaciją į uždarą patalpą, o prie įėjimo į ją pakabino perspėjantį užrašą: „Šis darbas gali būti laikomas prieštaringu ir yra skirtas suaugusiems žiūrovams“.

„Lankytojai gali patys nuspręsti – žiūrėti ar ne“, – teigė muziejaus atstovė Justyna Kuska.

Vis dėlto Simono Wiesenthalio centrui tokių lenkų pastangų pasirodė per mažai.

E.Zuroffas pabrėžė, jog „tiesiog nesuvokiama“, kad toks vaizdo įrašas rodomas Lenkijoje, kur naciai išžudė ne tik milijonus žydų, bet ir lenkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.