JAV žinojo, kad pasiuntė savo lėktuvus bombarduoti ligoninės

JAV specialiųjų operacijų analitikai rinko informaciją apie Afganistano ligoninę prieš tai, kai ją sunaikino amerikiečių bombardavimas. Nors buvo manoma, kad pastate buvo įsikūręs Talibano dalinys, pareigūnai žinojo šaudantys į ligoninę, pranešė „The Associated Press“.

MSF, kurios gydytojai dirbo apšaudytoje ligoninėje, šį išpuolį pasmerkė kaip karo nusikaltimą.<br>AP nuotr.
MSF, kurios gydytojai dirbo apšaudytoje ligoninėje, šį išpuolį pasmerkė kaip karo nusikaltimą.<br>AP nuotr.
MSF, kurios gydytojai dirbo apšaudytoje ligoninėje, šį išpuolį pasmerkė kaip karo nusikaltimą.<br>AP nuotr.
MSF, kurios gydytojai dirbo apšaudytoje ligoninėje, šį išpuolį pasmerkė kaip karo nusikaltimą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Oct 16, 2015, 10:55 AM, atnaujinta Oct 9, 2017, 5:08 PM

Nors analitikai žinojo, kad jų atakuojamas objektas Kundūzo mieste yra ligoninė, neaišku, ar tokią informaciją turėjo ir karo vadai, leidę pradėti ataką.

JAV apšaudytoje ligoninėje žuvo 22 pacientai ir medikai, priklausę organizacijai „Gydytojai be sienų“ (MSF).

Pentagonas po išpuolio kelis kartus keitė parodymus dėl šios atakos. Iš pradžių teigta, kad antskrydžio metu buvo siekiama apsaugoti JAV karius, tačiau vėliau gynybos atstovai pripažino, kad tai galėjo būti ir klaida.

Vieno buvusio žvalgybos pareigūno teigimu, specialiųjų operacijų analitikai ne tik turėjo Kundūzo žemėlapius, kuriuose buvo pažymėta ligoninė, bet ir sekė Pakistano talibų dalinį, kuris veikė šioje vietovėje.

Žvalgybinė informacija leido suprasti, kad ligoninė buvo naudojama kaip Talibano karinis štabas, kuriame galėjo būti laikoma sunkioji artilerija.

MSF, kurios gydytojai dirbo apšaudytoje ligoninėje, šį išpuolį pasmerkė kaip karo nusikaltimą. Smūgiai iš oro atakos metu pražudė 12 ligoninės darbuotojų ir 10 pacientų.

Humanitarinės organizacijos atstovų teigimu, ligoninėje nebuvo jokių šaulių, ginklų ar amunicijos, į kurią būtų galima taikytis.

JAV ir Afganistano valdžios atstovai pradėjo savarankiškai tirti incidentą, o prezidentas Barackas Obama atsiprašė dėl klaidos.

MSF atstovų teigimu JAV naikintuvai per valandą penkis kartus praskrido virš ligoninės ir apšaudė pagrindinį ligoninės pastatą, kuriame buvo įrengta reanimacija ir priėmimo skyrius. Aplinkiniai pastatams žalos nebuvo padaryta.

„Ši nauja informacija reiškia, kad į ligoninę buvo taikoma tyčia, – pabrėžė MSF direktorato vadovė Meinie Nicolai. – Tai buvo iš anksto suplanuotos skerdynės“.

MSF tai pat įtaria, kad JAV po išpuolio galėjo trukdyti tyrimui dėl galimo karo nusikaltimo.

Po atakos sunaikintos Kundūzo ligoninės teritorijoje važinėjo JAV tankas, kuris galėjo sunaikinti išpuolio įkalčius, skelbia „The Guardian“. 

Ketvirtadienį MSF pranešė, kad tankas į ligoninę atvežė JAV, NATO ir Afganistano tyrėjų komandą.

„Jie nepranešė apie savo vizitą, jėga įsibrovė į teritoriją, padarė žalos turtui, sunaikino galimus įkalčius ir sukėlė daug streso“, – teigiama MSF pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.