Britams įgriso savi džihadistai: kaip juos pažaboti?

Per devynis šių metų mėnesius Jungtinėje Karalystėje buvo suimti 338 terorizmu įtariami asmenys. Londone ši statistika sukėlė tokias bangas, kad skelbiama nauja kovos su „namuose išaugusiais“ džihadistais strategija.

Keli šimtai Jungtinės Karalystės musulmonų yra prisidėję prie „Islamo valstybės“ džihadistų Sirijoje.
Keli šimtai Jungtinės Karalystės musulmonų yra prisidėję prie „Islamo valstybės“ džihadistų Sirijoje.
M.Hussainas radikalias idėjas net nesislėpdamas skleidė vienoje Birmingamo mokykloje.
M.Hussainas radikalias idėjas net nesislėpdamas skleidė vienoje Birmingamo mokykloje.
Daugiau nuotraukų (2)

Vytas Rudavičius („Lietuvos rytas“)

Nov 12, 2015, 7:38 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 4:54 PM

Net 157 suimtieji bandė keliauti į Siriją ar Iraką, o 56 sulaikytiesiems nėra nė dvidešimties metų. Vienas tokių jaunuolių – praėjusią savaitę teisme atsidūręs 19-metis londonietis Yahya Rashidas, rašo „Lietuvos rytas“.

Pernai vasarą Y.Rashidas su keturiais savo bendraminčiais, tokiais pat jaunais azijiečių kilmės britais, nusprendė vykti į Siriją ir prisidėti prie džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IV).

Lėšų tokiai kelionei vaikinas neturėjo, bet surado greitą būdą, kaip jų prasimanyti, – išmelžė iš valstybės. Būtent tai kelia bene daugiausia rūpesčių Jungtinės Karalystės valdžiai ir saugumo tarnyboms.

Londone teisia ekstremistus

Radikalas suklastojo technikos koledžo baigimo pažymėjimą.

Jį pateikė Šiaurės Londone esančiam Midlsekso universitetui ir buvo į jį priimtas – būsimasis džihadistas pasirinko elektronikos studijas.

Tačiau mokytis šis fiktyvus studentas nė nesiruošė: vos gavęs daugiau nei 3 tūkst. svarų (4,2 tūkst. eurų) paskolą studijoms, jis už šiuos pinigus su draugais islamistais lapkritį išskrido į Turkiją.

Y.Rashidas ir jo bendrai tikėjosi pakartoti maršrutą, kuriuo į IV gretas įsiliejo jau daugiau nei 750 Jungtinės Karalystės piliečių.

Tačiau po kelių savaičių Turkijos ir Sirijos pasienyje nevykėlis džihadistas išsigando ir sugrįžo į Londoną.

Tiesa, ekstremistinių idėjų neatsisakė: iki pat suėmimo šių metų kovą jis planavo surengti teroro aktą gimtajame Londone.

Tad praėjusią savaitę Y.Rashidas jau sėdo į kaltinamųjų suolą teisme: jam gresia mažiausiai 8 metai kalėjimo.

Savo ruožtu kitame Londono teisme praėjusį antradienį paskelbtas nuosprendis kitam britui džihadistui.

Iš Libijos kilęs 29-erių musulmonų dvasininkas Abdurraoufas Eshati kelerius metus vadovavo mečetei Reksamo mieste Šiaurės Velse.

Bet tuo pat metu tarpininkavo Libijos džihadistams perkant 1,1 tūkst. tonų šaudmenų.

Sandorio vertė būtų viršijusi 18 mln. svarų (25 mln. eurų), o ginklams gabenti A.Eshati jau užsakinėjo lėktuvų reisus.

Dabar dvasininkui teks 6 metus praleisti už grotų.

Plovė smegenis moksleiviams

Koventrio mieste iki gruodžio bus svarstoma šešių mokytojų ir mokyklų direktorių, kaltinamų radikalaus islamizmo skleidimu pradinėse ir vidurinėse valstybinėse mokyklose Vidurio Anglijoje, byla.

Monsooras Hussainas, Hardeepas Saini, Razwanas Farazas, Arshadas Hussainas, Lindsey Clark ir Abidas Ali yra kaltinami dalyvavę vadinamajame „Trojos arklio“ sąmoksle, kuris paveikė 5 tūkst. vaikų ir paauglių.

Ilgametis šio slapto plano tikslas buvo radikaliems musulmonų mokytojams ir direktoriams perimti į savo rankas valstybinių mokyklų valdymą ir jas islamizuoti.

M.Hussainas ir jo talkininkai labai sumaniai naudojosi politinio korektiškumo priedanga: visus savo veiksmus aiškino vaikų ir jų tėvų religine laisve, o visus priekaištus atmesdavo kaip rasizmą.

Pavyzdžiui, Birmingamo mokykloje „Park View Academy“, kuriai vadovavo M.Husseinas, per garsiakalbius keliskart per dieną buvo skelbiamas musulmonų dvasininko kvietimas melstis. Jį išgirdę mokiniai galėjo pasišalinti iš pamokos ir eiti į sporto salę pasimelsti.

Radikalizuojamus moksleivius iš musulmoniškos bendruomenės „ugdė“ teisėsaugai žinomi ekstremistai, o mokytojais buvo samdomi M.Hussaino asmeniniai draugai, neturintys jokio pedagoginio išsilavinimo.

„Jungtinėje Karalystėje norėčiau įkurti „Islamo valstybę“, – savo mokiniams per daug nesislėpdamas pernai sakė mokytojas A.Ali iš „Park View Academy“.

Jis taip pat gynė savo mokinius, kurie žarstė įžeidimus bendramoksliams iš šalies indų ir žydų bendruomenių.

Tuo pat metu iš šios akademijos buvo ujami mokiniai iš nereligingų ar krikščioniškų šeimų. Vyresniųjų klasių moksleivėms netgi buvo uždrausta dalyvauti fizinio lavinimo pamokose, jei jas vesdavo mokytojas musulmonas.

„Vyrai mokytojai nenori matyti banguojančių jų apvalumų.

Jiems tai sukelia nepatogumų“, – toks buvo akademijos direktoriaus M.Hussaino atsakymas vienai savo pavaldinių, kuri išdrįso paklausti, kodėl valstybinėje mokykloje yra diskriminuojamos mokinės.

Užstojo Paryžiaus skerdikus

Šie vien šios savaitės pavyzdžiai iš Londono ir Koventrio teismo salių – akivaizdus įrodymas, kokią nuolatinę neslūgstančią grėsmę britų visuomenei kelia vadinamieji namuose išaugę islamistai.

Problema sudėtinga, nes bauginanti tendencija daugiau nei tris dešimtmečius nebuvo pastebima. Britams, kurie garsėja tolerancija ir pagarba kitaip mąstantiems, net dabar nesinori priimti akis badančios tiesos.

O ji paprasta – ne tiek jau mažai iš šalyje gyvenančių 3 mln. musulmonų yra užsikrėtę radikalaus islamizmo bacila.

Net jeigu islamistų būtų vos 1 proc. tarp visų Jungtinės Karalystės musulmonų, vis vien susidarytų 30 tūkst. piliečių būrys. O realus suradikalėjusių britų musulmonų skaičius dar didesnis.

Šiemet sausį, praėjus kelioms savaitėms po teroro aktų Paryžiuje, BBC apklausė musulmonų bendruomenės narius.

Daugelio nuostabai, net 30 proc. apklaustųjų atsisakė pasmerkti išpuolius, o kas devintas respondentas teigė manantis, kad „Charlie Hebdo“ karikatūristai nusipelnė mirties.

Žinoma, yra didelis skirtumas tarp pasyvaus pritarimo teroro aktams ir aktyvaus džihado. Tačiau vien mintis apie 300 tūkst. piliečių, pateisinančių IV ar „Al Qaeda“ teroristų veiksmus, stingdo kraują Jungtinės Karalystės valdžios ir saugumo institucijoms.

Tad nenuostabu, kad spalio mėnesį skelbdamas naują nacionalinę kovos su islamizmu strategiją premjeras Davidas Cameronas pasiūlė britams nusiimti rožinius akinius.

„Nauja vyriausybės strategija yra aiškus signalas, kad stojame į ryžtingą kovą su šia nuodinga ideologija. Reikia pasirinkti. Ar turime užsimerkti, apsimauti vaikiškas pirštinaites ir gyventi viltimi, kad mūsų vertybės laimės?

Ar vis dėlto reikia stoti į kovą, žodžiais ir veiksmais iš visų jėgų ginti savo vertybes ir laimėti šį idėjų mūšį?“ – klausė D.Cameronas.

Vys iš mokyklų ir koledžų

Anot premjero ir įtakingos jo padėjėjos kovoje su ekstremizmu vidaus reikalų sekretorės Theresos May, įmanoma, kad islamistai yra infiltravęsi į šalies valstybines mokyklas, ligonines, miestų vietos valdžios struktūras ir net ministerijas.

Todėl pirmasis D.Camerono kovos su fanatikais žingsnis – specialus tyrimas, sieksiantis išsiaiškinti, kaip giliai įsišaknijęs šis reiškinys viešosiose institucijose.

Dar viena iš konkrečių naujų priemonių apsaugant jaunąją kartą nuo nuodingo ekstremizmo – radikalių mokytojų ir dėstytojų išvijimas iš mokyklų ar koledžų.

Radikalaus islamo propagandininkai netgi bus prilyginti pedofilams.

Jungtinėje Karalystėje bet kuris švietimo sistemoje norintis dirbti asmuo privalo iš policijos gauti specialią pažymą, kad neturi kriminalinės praeities.

Tad teisti islamistų pamokslininkai, visai kaip ir seksualiniai nusikaltėliai, mokyklose nepageidaujami.

Negana to, šiems neapykantos sėjėjams nebus leidžiama mokyti savaitgalinėse ar popietinėse religinėse mokyklose – medresėse, kurių visoje šalyje yra beveik 2 tūkst. Jose nuolat lankosi daugiau negu 200 tūkst. 5–18 metų britų musulmonų.

O nacionalinės pradinio ir vidurinio mokslo inspekcijų tarnybos „Ofsted“ darbuotojai turės teisę nepranešę lankytis tose mokyklose, kuriose gali kilti islamizmo grėsmė.

„Ofsted“ netgi atsiras specialus inspektorių padalinys, turėsiantis vienintelę užduotį – kuo anksčiau atpažinti islamistus ir išvyti juos iš mokyklų.

Vers laikytis įstatymų

Be to, imamai iš užsienio, daugiausia iš Pakistano ar Saudo Arabijos, praras savo vizas ir darbo leidimus, jei užsiims radikaliu pamokslavimu. Jei jie – Jungtinės Karalystės piliečiai, iš jų bus atimtas pasas.

Tokių dvasininkų lauks deportacija be teisės sugrįžti.

Ramybės nebus ir bausmes jau atlikusiems ir į laisvę išėjusiems islamistams.

Jie privalės išeiti deradikalizavimo programas. Atsisakiusieji ar nebaigusieji kursų vėl sugrįš už grotų.

Kalėjimuose taip pat bus vykdomos kovos su islamizmo idėjomis programos. Saugumiečiai teigia, kad radikalios organizacijos, pavyzdžiui, dabar jau uždrausta „Al Muhajiroun“, britų kalinimo įstaigose per pastarąjį dešimtmetį islamizmu suviliojo iki 1 tūkst. kalinių.

Islamistų skiepijama „nekaltos aukos“ idėja labai patraukli nusikaltėliams, ypač asmenims, kilusiems iš Karibų salų regiono.

Griežtas persekiojimas laukia asmenų, įsitraukusių į musulmoniškas „tradicijas“, kurios Jungtinėje Karalystėje uždraustos. Pirmiausia kalbama apie moterų genitalijų žalojimą ir vedybas per prievartą.

Jungtinės Karalystės universitetai didžiuojasi savo akademine autonomija. Tačiau šia laisve iki šiol labai sumaniai naudojasi islamistų organizacijos: vien pernai jos surengė per 70 konferencijų, kuriose savo radikalią ideologiją skleidė pamokslininkai iš Artimųjų Rytų, daugiausia Saudo Arabijos.

Nors policija ar saugumo tarnybos ir toliau neturės teisės kištis į universitetų draugijų veiklą, islamistams bus griežtai nurodyta, kad jie privalo vykdyti absoliučiai visus Jungtinės Karalystės įstatymus.

Tad tokios draugijos nebegalės drausti debatuose dalyvauti moterims, seksualinių mažumų ar žydų tautybės atstovams.

Bet koks nelegalus draudimas reikš sankcijas.

Neigia raganų medžioklę

Toks naujų priemonių paketas, žinoma, nepatiko vienai pagrindinių musulmonų organizacijų Jungtinėje Karalystės – Britanijos musulmonų tarybai.

Naują D.Camerono strategiją organizacija pavadino raganų medžiokle.

„Siūlymai sudaryti juoduosius nepageidaujamų organizacijų ir asmenų sąrašus kvepia XX a. viduriu, kai JAV buvo persekiojami tariami komunistai.

Labai abejojame, ar tokie sąrašai reikalingi. Tačiau jeigu jau jie bus sudaryti, būtinos ir teisinės garantijos, kad procesas bus skaidrus ir paremtais aiškiais principais.

Būtina išvengti diskriminacijos ir užsienio valstybių įtakos. Pavyzdžiui, jei kokios nors nedemokratinės arabiškos valstybės slaptosios tarnybos pasiūlys savo partneriams britams į juodąjį sąrašą įtraukti savo religinius oponentus, ar bus galimybė atvirai apeliuoti?“ – kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ svarstė tarybai vadovaujantis Shuja Shafi.

Tačiau konservatorių vyriausybė kategoriškai atmeta bet kokius kaltinimus – juk naujos priemonės bus taikomos ne vien islamistams, bet ir kitokiems radikalams bei ekstremistams.

Iš tikrųjų per penkerius pastaruosius metus Jungtinėje Karalystėje sparčiai aktyvėjo baltųjų rasės pranašumo ideologai ir neonaciai. Skotland Jardo duomenimis, praėjusiais metais Londone išpuolių prieš musulmonus skaičius išaugo net 70 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.