Teroristai nenužudė prancūzų gyvenimo džiaugsmo

Po tragiškų įvykių Prancūzijos sostinėje paryžiečiai pirmadienį sugrįžo į darbus. Slogų savaitgalį išgyvenęs miestas neketina pasiduoti, nors išpuoliais ir siekta palaužti tai, kas branginama labiausiai.

Paryžiaus gyventojus bene labiausiai sukrėtė tai, kad IV teroristų taikiniu tapo ne konkreti institucija ar žmonių grupė, o tiesiog laisvas paryžietiškas gyvenimo būdas.<br>AP nuotr.
Paryžiaus gyventojus bene labiausiai sukrėtė tai, kad IV teroristų taikiniu tapo ne konkreti institucija ar žmonių grupė, o tiesiog laisvas paryžietiškas gyvenimo būdas.<br>AP nuotr.
Koncertų salė „Bataclan“, kur nužudyta daugiausia žmonių, nuklota gėlėmis.
Koncertų salė „Bataclan“, kur nužudyta daugiausia žmonių, nuklota gėlėmis.
Egipte veikiančios su IV siejamos grupuotės „Sinajaus provincija“ vadeiva Abu Osama al-Masri yra įtariamas surengęs Rusijos lėktuvo (nuotr.) susprogdinimą virš Sinajaus pusiasalio.
Egipte veikiančios su IV siejamos grupuotės „Sinajaus provincija“ vadeiva Abu Osama al-Masri yra įtariamas surengęs Rusijos lėktuvo (nuotr.) susprogdinimą virš Sinajaus pusiasalio.
Daugiau nuotraukų (5)

Justė Adakauskaitė („Lietuvos rytas“)

Nov 17, 2015, 7:24 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 2:04 AM

Iš viso 129 žmonių gyvybę nusinešę teroro išpuoliai Paryžiuje pasėjo čia iki tol nepatirtą baimę.

Teroristų taikiniais tapo vietos, kuriose paryžiečiai leidžia įprastus penktadienio vakarus, – barai, koncertų salė ir futbolo stadionas.

Jaunimas šėlo koncertų salėje „Bataclan“ surengtame JAV roko grupės „Eagles of Death Metal“ koncerte, kai būgnų garsus nutraukė automatų salvės.

Ne visi iš karto suvokė, kad šis garsas nėra pasirodymo dalis.

Madingame Šv.Martyno kanalo rajone neįprastai šiltą lapkričio vakarą barų ir restoranų lankytojai sėdėjo prie lauko staliukų. Per kelias minutes įprasta išvyka į miestą keliems šimtams žmonių virto tikru pragaru.

Miestiečių pamėgtos vietos

Teroristų atakos palietė turbūt tipiškiausius Paryžiaus rajonus.

Šalia Šv.Martyno kanalo įsikūrusių rajonų gyventojai save išdidžiai vadina marga publika.

Išpuolių sukrėstuose Antrepoto ir Popinkūro rajonuose barai įsikūrę visai greta darbininkų ir imigrantų rajonų.

Beveik visus metus ant kanalo krantų sėdi įvairiausi žmonės – darbininkai, studentai, menininkai.

Čia beveik nesutiksi turistų, tačiau vietiniai puikiai žino šias vietas ir dažnai jose lankosi.

„Šv.Martyno kanalas tikrai nėra Belvilis, kuriame gyvena vien musulmonai, tačiau tai ir ne prestižinis 3-iasis – Templio rajonas“, – „The New Yorker“ sakė šalia restorano „Petit Cambodge“ gyvenanti galerijos savininkė Anne Bourgois.

Šalia kambodžiečių restorano įsikūręs baras „Le Carillon“ paryžiečių buvo pamėgtas dėl pigių gėrimų ir laisvos atmosferos.

Vietos gyventojams senomis sofomis apstatytas baras buvo tapęs įprasta vieta susitikti su draugais arba išgerti puodelio kavos.

Bet penktadienį stiklinius baro langus paženklino kulkų skylės, o šaligatviai nusidažė krauju.

„Mes čia ateidavome kasdien, nes čia atmosfera buvo paprasta ir draugiška. Nesuprantu, kodėl teroristai puolė tokią vietą“, – stebėjosi nuolatinė „Le Carillon“ lankytoja Alexandra Damien.

Tarp bare ir gretimame restorane nuo užpuoliko kulkų žuvusių vienuolikos žmonių buvo ir du jos draugai.

Smogė pačiai esybei

Atrodo, kad ne tik išpuolių mastas, bet po jų stojusi nežinia labiausiai sukrėtė miestą.

Teroristų taikiniu tapo ne konkreti institucija ar žmonių grupė, o tiesiog paryžietiškas gyvenimo būdas.

Kai šių metų pradžioje islamistai surengė atakas prieš satyriškas karikatūras spausdinusį laikraštį „Charlie Hebdo“, jie mėgino keršyti už nepagarbą islamui.

Buvęs šio satyrinio savaitraščio žurnalistas François Came „Lietuvos rytui“ sakė, kad tąkart fanatikai taikėsi į žmones už jų veiksmus.

„Tai buvo nepateisinama, bet jie manė, kad reikia ką nors nužudyti už tai, ką leidinys parašė apie pranašą Mahometą. Dabar jie žudė žmones ne už tai, ką jie padarė, o už tai, kas jie yra. Tik už tai, kad jie yra prancūzai“, – sunkiai tramdydamas emocijas kalbėjo 57 metų prancūzas.

Dabar „Islamo valstybės“ teroristai smogė visiems, tad ir jų sukelta baimė yra visiškai kitokia.

„Sausį fanatikų taikiniais tapo žurnalistai, policininkai, žydai, tad didžiajai daliai paryžiečių buvo gana lengva toliau gyventi lygiai taip pat.

Dabar mes visi esame taikiniai“, – nuogąstavo 23 metų paryžietė Delphine Froment.

Mergina apie išpuolius išgirdo būdama namie, bet negali pamiršti to siaubo, kurį patyrė bandydama išsiaiškinti, ar visi jos draugai lemtingą naktį liko saugūs.

„Kadangi dauguma aukų – jauni žmonės, manau, kad visi mano aplinkoje pažįsta bent vieną žmogų, kuris pats arba jo draugai buvo ten.

Man labai pasisekė, kad visi mano pažįstami liko gyvi, – „Lietuvos rytui“ sakė D.Froment. – Bet tai ir vėl gali nutikti.

Net nežinau, ar greitai galėsiu susitikti su draugais bare, nueiti į kino teatrą ar ramiai važiuoti metro.“

Priprato būti taikiniu

Baisiausia, kad penktadienio išpuoliai dalies paryžiečių jau nenustebino. Po tragiškų sausio įvykių, kai žuvo 20 žmonių, miestas jau išmoko gyventi pasiruošęs bet kam.

Pietinėje Paryžiaus centro dalyje gyvenanti D.Froment apie išpuolius sužinojo žiūrėdama futbolo rungtynes tarp Prancūzijos ir Vokietijos, per kurias šalia stadiono „Stade de France“ susisprogdino trys savižudžiai.

„Likus dešimčiai minučių komentatoriai pranešė, kad po rungtynių dėl tragiškų įvykių Paryžiaus centre bus rodoma speciali naujienų laida.

Iškart supratau, kad įvyko teroro aktas. Po „Charlie Hebdo“ visi žinojome, kad tai gali pasikartoti“, – tikino mergina.

Apie naują tikrovę, su kuria dabar reikia susidurti visiems Paryžiaus gyventojams, dar sausio mėnesį kalbėjo ir Prancūzijos premjeras Manuelis Vallsas.

„Prancūzijos jaunimas turi susitaikyti su tuo, kad ilgus metus gyvens teroro išpuolių pavojuje. Jūsų karta turi prisitaikyti prie šios grėsmės“, – sausio pabaigoje moksleiviams tvirtino ministras pirmininkas.

Neketina pasiduoti

Kruvinų atakų sukrėsti paryžiečiai vakar ir vėl rinkosi į savo darbus. Nuotaika vis dar slogi, tačiau miestas bando stotis ant kojų.

„Šeštadienį gatvėse nieko nebuvo, miestas tarsi miegojo. Sekmadienį visi pradėjo eiti į lauką, o dabar gyvenimas jau grįžo į savo vėžes.

Žinoma, visi kalba apie žudynes, tačiau Paryžius vėl dirba“, – „Lietuvos rytui“ teigė F.Came.

Po išpuolių sausį pasaulio lyderiai Paryžiaus gatvėmis žingsniavo susikibę rankomis.

Dabar po išpuolių Paryžiaus valdžia uždraudė masinius susibūrimus, bet žmonės rado ir kitokių būdų išreikšti užuojautą.

Visame pasaulyje žymiausi miestų simboliai nusidažė Prancūzijos vėliavos spalvomis. O vakar įvairiose šalyse – tarp jų ir Lietuvoje – išpuolių aukos buvo pagerbtos tylos minute.

Pačiame Paryžiuje prie barų ir restoranų, kuriuose žuvo žmonių, šaligatvius užklojo gėlių ir žvakučių jūra. Aukas vakar pagerbė ir į Paryžių atvykusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Ašaras čia pakeitė pažadai nepasiduoti baimei.

Aišku, kol kas ši drąsa be galo trapi.

Antai sekmadienio vakarą minia prie baro „Le Carillon“, išgirdusi į šūvius panašius garsus, puolė į paniką ir išsilakstė.

Bet paryžiečiai pamažu grįžta į savo pamėgtas vietas. „ABC News“ žurnalistė netoli restorano „La Casa Nostra“, kur žuvo penki žmonės, surado grupelę jaunuolių, kurie jau šeštadienio vakarą vėl rinkosi į lauko kavinę.

Paklausti, ar nesijaučia nesaugiai sėdėdami ten, kur dar neseniai sėdėjo nušauti žmonės, jauni prancūzai atkirto, kad būtent todėl ir pasirinko šią vietą.

„Mes čia sėdime tyčia. Tyčia atėjome čia išgerti kavos ir kakavos, kad parodytume, jog teroristai niekada nelaimės.

Mes toliau mėgausimės gyvenimu taip, kaip moka prancūzai“, – pareiškė kavinėje susirinkęs jaunimas.

Paryžius – tik vienas „Islamo valstybės“ taikinių

Vos vieną dieną prieš teroro aktus Paryžiuje Beirute įvyko kitas „Islamo valstybės“ (IV) surengtas išpuolis. Libano sostinės centre susisprogdinus dviem IV savižudžiams žuvo 43 žmonės, o dar 200 buvo sužeisti. Sprogimai parduotuvių rajone įvyko didžiausio žmonių antplūdžio metu. Atsakomybę prisiėmę džihadistai tikino, kad taikėsi į musulmonus šiitus, kuriuos IV laiko išdavikais. Tiesa, rajoną, kuriame įvyko sprogimai, kontroliuoja kita teroristinė organizacija „Hezbollah“, į kurios objektus galėjo taikytis islamistai.

Egipte veikiančios su IV siejamos grupuotės „Sinajaus provincija“ vadeiva Abu Osama al-Masri yra įtariamas surengęs Rusijos lėktuvo (nuotr.) susprogdinimą virš Sinajaus pusiasalio. „Sinajaus provincija“ išplatino garso įrašą, kuriame šis Egipto teroristas tikina, esą jo grupuotė surengė 224 žmonių gyvybę nusinešusį išpuolį.

Spalio 10-ąją, kaip įtariama, du IV džihadistai susisprogdino Turkijos sostinėje Ankaroje, prie centrinės geležinkelio stoties. Per dvigubą išpuolį žuvo 102 žmonės, o dar daugiau nei 400 buvo sužeisti.

Rugsėjo pabaigoje per sprogdinimus Jemeno sostinės Sanos mečetėje žuvo 25 žmonės. Bomba prie maldos namų buvo palikta bate, o nugriaudėjus sprogimui bėgančią minią puolė ir savižudis sprogdintojas. Atsakomybę už išpuolį prisiėmė IV.

IV apmokytas Ayoubas El Khazzani rugpjūčio mėnesį mėgino surengti išpuolį iš Amsterdamo į Paryžių vykusiame traukinyje. Laimė, jį sustabdė trys amerikiečiai ir britas, tad per stebuklą aukų pavyko išvengti.

Tuniso kurortą Susą prie Viduržemio jūros birželio pabaigoje sukrėtė išpuolis prieš viešbučio „Imperial Marhaba“ svečius. Turistu apsimetęs šaulys spėjo nukauti 38 žmones, o jį patį pakirto saugumo pajėgų kulka. Ataką vėlgi surengė IV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.