Paryžiaus atakos – naujos džihadistų taktikos Europoje pradžia

Išpuoliai Paryžiuje ir Beirute, Rusijos lėktuvo katastrofa Egipte buvo pirmieji teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ naujosios taktikos ženklai.

Belgijoje baiminamasi teroristinių išpuolių.<br>AP nuotr.
Belgijoje baiminamasi teroristinių išpuolių.<br>AP nuotr.
„Islamo valstybės“ vadeivos Sirijoje per paskutines savaites palaikė nuolatinį ryšį su įtariamu Paryžiaus išpuolių organizatoriumi Abdelhamidu Abaaoudu.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
„Islamo valstybės“ vadeivos Sirijoje per paskutines savaites palaikė nuolatinį ryšį su įtariamu Paryžiaus išpuolių organizatoriumi Abdelhamidu Abaaoudu.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Pagrindinio atstovo A.M.al-Adnani veidą „Islamo valstybė“ kruopščiai slepia.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Pagrindinio atstovo A.M.al-Adnani veidą „Islamo valstybė“ kruopščiai slepia.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Nestabilumą savo valdomose teritorijose Sirijoje ir Irake sukūrę islamistai ėmėsi Europos.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Nestabilumą savo valdomose teritorijose Sirijoje ir Irake sukūrę islamistai ėmėsi Europos.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

Nov 23, 2015, 1:05 PM, atnaujinta Oct 3, 2017, 6:43 AM

JAV ir Europos žvalgybos pareigūnai „The New York Times“ teigia, kad naują kampaniją pradėjęs džihadistų organizacijos sparnas pats neatlieka teroro išpuolių, bet suteikia visą reikiamą paramą islamistų grupelėms.

Kitose valstybėse įsikūrusios slaptos teroristų grupelės gauna finansinę paramą ir yra apmokomi . Jiems „Islamo valstybė“ pataria, kaip suorganizuoti išpuolį, kuris nusineštų maksimalų civilių aukų skaičių.

Tačiau tai, kaip, kur ir kada išpuoliai bus atliekami, sprendžia patys valstybėse įsikūrę patikimi sąjungininkai.

Konkuruoja su „Al Qaeda“

„Kai „Islamo valstybė“ įsitvirtino teritorijoje, kurią pavertė savo prieglobsčiu ir kurioje galėjo daryti ką nori, kaip ir kitos džihadistų grupuotės, jie perėjo prie išorinių taikinių“, – teigė Amerikos progreso centro vyresnysis tyrėjas Williamas Wechsleris, iki sausio mėnesio vadovavęs kovos su terorizmu departamentui Pentagone.

Viena iš paskatų „Islamo valstybei“ keisti savo strategiją gali būti noras nurungti kitą pasaulyje dominuojančią džihadistų organizaciją „Al Qaeda“.

O penktadienio išpuolį Malio sostinėje Bamake įsikūrusiame viešbutyje „Radisson Blu“ tikriausiai įvykdė dvi su „Al Qaeda“ siejamos grupuotės.

„Tarp „Al Qaeda“ ir „Islamo valstybės“ vyksta lenktynės, kuri iš jų skausmingiau kirs Vakarams“, – pabrėžė vienas Europos kovos su terorizmu ekspertas.

Skatino rengti išpuolius

Tyrėjai iki šiol mėgina išsiaiškinti, kaip Paryžiaus išpuolių organizatoriai sugebėjo bendrauti.

Tačiau du Vakarų kovos su terorizmu pareigūnai atskleidė, kad „Islamo valstybės“ vadeivos Sirijoje per paskutines savaites palaikė nuolatinį ryšį su įtariamu Paryžiaus išpuolių organizatoriumi Abdelhamidu Abaaoudu.

Panašūs įkalčiai, surinkti po savižudžių sprogdinimų Beirute, rodo, kad išpuoliai buvo rengiami iš Sirijos, o atlikti Libane įsikūrusių kovotojų.

O avialinijų „Kogalymavia“ lėktuvo sprogdinimas Sinajaus pusiasalyje galėjo būti atpildas už Rusijos intervenciją Sirijoje, tačiau ją greičiausiai įvykdė autonomiška „Islamo valstybės“ sąjungininkė Egipte.

Išpuolius už Irako ir Sirijos ribų koordinuoja vienas artimiausių „Islamo valstybės“ lyderio Abu Bakro al-Baghdadi patikėtinių Abu Muhammadas al-Adnani.

38 metų siras taip pat yra ir oficialus grupuotės atstovas, tačiau jo vadovavimas išorinėms islamistų operacijoms ypač patraukė Vakarų dėmesį.

A.M.al-Adnani praėjusių metų rugsėjį išplatino 42 minučių garso įrašą, kuriame kviečia Vakaruose gyvenančius musulmonus bet kokia kaina žudyti civilius ir laukti kitų nurodymų iš grupuotės lyderių.

„Jeigu galite, nužudykite bedievį amerikietį, europietį ypač tinka piktdžiugiški ir purvini prancūzai – , australą ar kanadietį. Tada pasikliaukite Alachu ir neklausykite niekieno patarimų“, – pasaulio musulmonus kreipėsi A.M.al-Adnani.

Apmokė ir A.Abaaoudą

Nors šis siras yra vienas svarbiausių „Islamo valstybės“ propagandos kūrėjų, jo veidas nepasirodo grupuotės vaizdo įrašuose. Tikriausiai todėl, kad jį apsaugotų. Mat JAV už A.M.al-Adnani galvą yra pasiūliusi 5 mln. JAV dolerių atlygį.

Prancūzijos žvalgybos pareigūnai mano, kad trečiadienį per susišaudymą su policija nukautas A.Abaaoudas taip pat Sirijoje mokėsi pas A.M.al-Adnani, kuriam įspūdį padarė į savo pusę patraukdamas kitus prancūzų džihadistus.

Manoma, kad laikui bėgant Belgijoje gimusiam A.Abaaoudui buvo suteikiamas vis svarbesnis vaidmuo – organizuoti išpuolių misijas Europoje.

Mat Senajame žemyne jam pavyko sukurti tankų radikalų ir ekstremistų tinklą dar prieš Paryžiaus išpuolius.

Belgijos kovos su terorizmu pareigūnai mano, kad A.Abaaoudo sukurtos grupuotės remiasi bendra kalba. Prancūzakalbių džihadistų grupuotės Belgijoje ir Prancūzijoje yra apmokomos pulti vietoves, kurias jie geriausiai pažįsta.

Grupuočių tinklas yra konstruojamas „bambuko“ principu – jeigu vienas teroristas yra nužudomas arba jeigu sąmokslas žlunga, ši nesėkmė nepaveikia kitų atskirai veikiančių grupuočių, o jos gali greitai ataugti.

„Europą nustebino „Daesh“ („Islamo valstybės“ arabiškas trumpinys – Red.) sugebėjimai ir motyvacija įvykdyti tokius koordinuotus ir žiaurius išpuolius už savo kontroliuojamos teritorijos ribų vietoj to, kad daugiau dėmesio skirtų kalifatui“, – tikino vienas Europos kovos su terorizmu ekspertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.