Kodėl V. Putinas norėtų JAV prezidento poste matyti D. Trumpą?

Donaldas Trumpas teigia, kad puikiai sutartų su Vladimiru Putinu ir panašu, kad šie jausmai – abipusiai. Praėjusią savaitę Rusijos prezidentas per klausimų – atsakymų maratoną gyrė milijardierių, siekiantį tapti JAV vadovu. Ir panašu, kad V.Putinas turi priežasčių linkėti jam sėkmės rinkiminėje kovoje, rašo CNN.

D.Trumpas (kairėje) ir V.Putinas turi ne vieną panašumą.<br>Reuters nuotr.
D.Trumpas (kairėje) ir V.Putinas turi ne vieną panašumą.<br>Reuters nuotr.
V.Putinas mano, kad D.Trumpas – stipriausias kandidatas tapti JAV prezidentu.<br>AFP nuotr.
V.Putinas mano, kad D.Trumpas – stipriausias kandidatas tapti JAV prezidentu.<br>AFP nuotr.
D.Trumpas įsitikinęs: Su V.Putinu jis sutartų puikiai.<br>Reuters nuotr.
D.Trumpas įsitikinęs: Su V.Putinu jis sutartų puikiai.<br>Reuters nuotr.
Pasaulis negali pamiršti pusnuogio V.Putino viešųjų ryšių akcijos.<br>AFP nuotr.
Pasaulis negali pamiršti pusnuogio V.Putino viešųjų ryšių akcijos.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 21, 2015, 5:52 AM, atnaujinta Sep 28, 2017, 6:32 AM

Ketvirtadienį per kasmetinę spaudos konferenciją V.Putinas nepraleido progos pagirti milijardieriaus D.Trumpo, kuris paskutiniu metu sukėlė daugelio pasipiktinimą pasiūlydamas nebeįleisti į JAV musulmonų.

„Jis yra talentingas žmogus ir dėl to negali būti jokių abejonių“, – teigė V.Putinas ir pridėjo, kad D.Trumpas yra absoliutus lyderis kovoje dėl JAV prezidento posto.

Vėliau ketvirtadienio vakarą D.Trumpas labai teigiamai sureagavo į tokias V.Putino pagyras.

„Visuomet yra didelė garbė būti pagirtam žmogaus, kuris taip gerbiamas savo šalyje ir kitur, – teigė D.Trumpas. – Aš visuomet jaučiau, kad Rusija ir Jungtinės Valstijos turėtų puikiai sutarti kovodamos su terorizmu ir atstatydamos pasaulinę taiką. Jau net nekalbant apie prekybą ir kitą naudą, kurią duotų abipusė pagarba“.

Panašūs laikysena ir požiūriu

Rusų kilmės amerikietė žurnalistė Maša Gessen, kuri yra knygos „Žmogus be veido: Vladimiras Putinas“ autorė, teigė, kad Rusijos prezidento komentarai apie D.Trumpą yra „nuoširdūs“. O abu vyrai turi daug bendro.

„Jų abiejų – labai agresyvi laikysena. V.Putinas gerbia kovotojus, jis gerbia agresiją ir nevertina ramybės ir apdairumo, – teigė žymi žurnalistė. – Jis nori vyriško priešininko. Nori tokio žmogaus, kokį galėtų suprasti“.

Ir pats V.Putinas, ir milijardierius D.Trumpas gerai žinomi dėl savo stačiokiškų manierų ir pompastiško drąsos demonstravimo.

D.Trumpas didžiuojasi savimi ir to neslepia. Taip pat nepraleidžia progos užsipulti savo konkurentus ir išvadinti juos „energijos stokojančiais“ bei kinkas drebinančiais politikais, kurie nesugebėtų būti stiprūs prezidento poste – antraip, nei pats D.Trumpas.

KGB žvalgybininku buvęs V.Putinas visuomet stengiasi demonstruoti savo vyriškumą: pasaulis niekada nepamirš jo fotosesijos Sibire, kur prezidentas pusnuogis jodinėjo ant žirgo.

„V.Putinas mato save, kaip žmogų, kuris nevynioja žodžių į vatą ir nebijo įsivelti nei į žodžių, nei peilių konfliktą, – teigė M.Gessen. – Iš tiesų ir patys rusai jį mato būtent tokį“.

V.Putinas ir D.Trumpas panašiai mato ir pasaulį. Tarptautinė politika jiems – nulinės sumos žaidimas: vienam laimėjus pralaimi kiti.

D.Trumpui žmonės yra arba laimėtojai, arba pralaimėtojai – jokių kitų kategorijų nėra.

O V.Putinas mano, kad visas pasaulis yra nusiteikęs prieš Rusiją – pačią didingiausią valstybę. Ir, kaip teigia M.Gessen, abiems lyderiams būdingas tarptautinės politikos supaprastinimas.

„Manau, kad V.Putinas mato D.Trumpą, kaip vyrą, kuris kalba tiesiai šviesiai, – svarstė M.Gessen. – Kaip žmogų, kuris mato dalykus paprasčiau, nei žmonėms mėgina parodyti kiti politikai ir blogieji žurnalistai“.

D.Trumpas palaiko V.Putino žingsnius

Dauguma pretendentų tapti Respublikonų partijos kandidatu į prezidento postą atvirai smerkia V.Putiną, vadina jį „gangsteriu“, „banditu“ ir žada izoliuoti nuo pasaulio politikos.

Tačiau tik ne D.Trumpas. Jo planai visai kitokie. Milijardierius žada pagerinti Maskvos ir Vašingtono santykius bendradarbiaudamas su prezidentu V.Putinu.

Už tai verslo magnatą kritikavo jo konkurentas, buvęs Floridos gubernatorius, Jebas Bushas.

„Aš negerbiu Vladimiro Putino, – rėžė J.Bushas. – Pagyros V.Putinui nepadės D.Trumpui laimėti“.

Tačiau D.Trumpas girti Rusijos lyderio nenustoja. Spalį milijardierius teigė, kad nors „su Rusijos prezidentu jie yra labai skirtingi“, jie galėtų atitirpdyti įšalusius JAV ir Rusijos santykius, kuriuos „sukūrė prezidentas Barackas Obama“.

„Manau, kad mes labai gerai sutartume. Jam visai nepatinka B.Obama. O aš tikras, kad ir B.Obamai jis nelabai patinka, – tuomet kalbėjo D.Trumpas. – Tačiau aš manau, kad mes sutartume puikiai. Ir manau, kad nebebūtų tokių problemų, kokias turime šiandien“.

D.Trumpo siūlymus pagerinti santykius ketvirtadienį sveikino ir V.Putinas: „Ką dar mes galime padaryti, jei ne sveikinti tai? Žinoma, kad mes pritariame“.

Nekilnojamo turto magnatas naudingas V.Putinui dar ir todėl, kad palaiko Rusijos kampaniją Sirijoje. D.Trumpas teigė, kad JAV neturėtų didinti savo įsitraukimo į veiksmus Sirijoje ir leisti ten dominuoti Rusijai.

„Rusija nori atsikratyti „Islamo valstybės“. Mes ir norime jos atsikratyti. Tad kodėl neleidus Rusijai to padaryti? Leiskime jiems sunaikinti „Islamo valstybę. kodėl mums tai turi rūpėti?“, – aiškino D.Trumpas nors yra žinoma, kad Maskvos pajėgos vykdo antskrydžius ne tik prieš džihadistus, bet ir prieš Sirijos opozicijos pajėgas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.