Vokiečių pasikviesti migrantai pritvinkę pykčio

„Aš – siras! Turite su manimi elgtis gerai! Mane čia pakvietė ponia Angela Merkel“, – tokius žodžius Naujųjų metų išvakarėse Kelno centre graibydamas moteris šaukė vienas užpuolikas.

Naujųjų metų išvakarėse prie Kelno traukinių stoties organizuotai rinkosi jauni migrantai ir puldinėjo moteris. „Kur jūs? Ką jūs sakote?“ – protestuojančios miestietės klausia kanclerės A.Merkel.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Naujųjų metų išvakarėse prie Kelno traukinių stoties organizuotai rinkosi jauni migrantai ir puldinėjo moteris. „Kur jūs? Ką jūs sakote?“ – protestuojančios miestietės klausia kanclerės A.Merkel.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
H.Reker sulaukė patyčių, kai pareiškė, kad pačioms moterims reikia saugotis.
H.Reker sulaukė patyčių, kai pareiškė, kad pačioms moterims reikia saugotis.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Jan 9, 2016, 4:00 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 2:36 PM

Gal ir liūdna, bet akivaizdu. Musulmoniškuose Viduriniuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje moterys turi kur kas mažiau teisių nei Vakaruose.

Kai 2011 metais į Išsivadavimo aikštę Egipto sostinėje Kaire pradėjo plūsti protestuotojai prieš prezidento Hosni Mubarako režimą, išsiveržė ne tik tūkstančių žmonių neviltis, bet ir grupinių prievartavimų banga.

Jauni egiptiečiai, pamatę, kiek daug moterų ir merginų išdrįso palikti tėvus, vyrus ar vaikus namuose, nusprendė: galima jas medžioti.

Tokie incidentai Egipte, Libijoje, Irake, Sirijoje, Pakistane – nuolatiniai, o valdžiai netgi nepatogu bausti užpuolikus. Juk jie vyrai.

Tenkinamasi moterų mokymais, kaip nuginti galimus prievartautojus.

Neįtikėtina, bet tokių pamokų gali prireikti ir Europoje. Po to, kai Kelne prie centrinės traukinių stoties grupės agresyvių jaunų svetimšalių užpuolė, apgraibė ir apiplėšė šimtus Naujuosius metus šventusių moterų, miesto merė Henriette Reker skandalingai pareiškė, kad galima tiesiog laikytis atokiau nuo priekabiautojų.

Žinoma, tai nesąmonė. Drausminti reikia ne moteris, o jas puolančius vyrus. Svarbus ir platesnis kontekstas: atrodo, kad daugelis užpuolikų buvo prieglobsčio prašytojai. Vieni iš 1,1 mln. migrantų, per praėjusius metus pasiekusių Vokietiją.

Buvo pritvinkę pykčio

Šiaip jau kraupu vien tai, kad galima lyginti situaciją per Arabų pavasario protestus Kaire ir užpuolimus Kelno mieste pasitinkant 2016 metus.

Tam tikru aspektu įvykiai Vokietijoje netgi baisesni – atrodo, kad atakos buvo gerai koordinuotos.

Kelno policija pelnytai kritikuojama, kad nesugebėjo užkirsti kelio išpuoliams, o sausio 1-osios rytą pranešime kuo ramiausiai konstatavo, jog naujametinės linksmybės mieste vyko „taikiai“.

Tik vėliau, pasipylus nukentėjusių – užpultų, apčiupinėtų ir apšvarintų – moterų skundams, pareigūnai turėjo pripažinti, kad situacijos nesuvaldė. Aišku, kai agresorių net 1 tūkst., susigaudyti sunku net teisėsaugai.

Kelno policijos vadovas Wolfgangas Albersas prabilo apie „visiškai naują nusikalstamumo rūšį“.

Aišku, Kelno centras jau seniai neprimena vokiškos idilės.

Nors per šventes čia veikė kalėdinis turgelis, rajonas jau anksčiau garsėjo pavojais – praeiviai nuolat raginami saugoti kišenes nuo vagišių.

Vis dėlto gruodžio 31-osios išpuoliai net buvo suderinti minučių tikslumu. Liudininkų teigimu, maždaug tūkstantis jaunų vyrų atvyko į aikštę prie stoties keliomis didelėmis grupėmis, įsimaišė į minią, ėmė mėtyti į žmones petardas ir pradėjo lįsti išskirtinai prie moterų.

„Norėjome eiti stebėti fejerverkų, o tada ir išvydome visus tuos vyrus, kurie stoviniavo aplinkui. Jie buvo kupini pykčio ir mus graibė“, – televizijos laidoje pasakojo Michelle, o kitos merginos teigė, kad joms lietė krūtinę, sėdmenis, tarpukojį.

Niūrios išvados protokole

Žinoma, Kelno merės H.Reker pasvarstymai, esą moterys būtų išvengusios incidentų, jeigu pačios būtų dėjusios pastangas būti „ištiestos rankos atstumu“ nuo nepažįstamųjų, yra nelogiški. Kaip galima kaltinti aukas?

Bet vokiečiams dar svarbiau, kodėl nieko nedarė policija. Bent jau toks įspūdis susidarė daugeliui kelniečių, o mieste leidžiamas laikraštis „Express“ pasiūlė W.Albersui atsistatydinti ir prakalbo apie „Kelno policijos reputacijai suduotą smūgį“.

Be to, tik šią savaitę paviešintame vidiniame policijos protokole atvirai skelbiama apie siautėjusius „sirus ir prieglobsčio prašytojus“, nors pareigūnai viešai kalbėjo apie „jaunus arabus ar žmones iš Šiaurės Afrikos“. Neva tema per jautri politiniu požiūriu.

O įrašai protokole stingdo kraują. Pareigūnas, kurio pavardė neskelbiama, rašo, kad moterys turėjo skintis kelią pro „mases apsvaigusių vyrų, kurių žodžiais apibūdinti neįmanoma“. Gaujų policininkai esą visiškai netramdė.

Išsigandę žmonės pareigūnams kartojo, jog siautėja migrantų gaujos, tačiau, kaip rašome protokole, „nustatyti kaltųjų, deja, jau nebuvo įmanoma“.

„Saugumo pajėgos nesugebėjo suvaldyti padėties, nes vienu metu buvo tiesiog per daug užpuolikų ir nusikaltimų“, – skelbiama vidiniame dokumente, kuriame suregistruoti ir pavienių patrulių įspūdžiai.

Pareigūnams padėti aukoms trukdė kietai susispaudę užpuolikai. Jie taip pat grasino žmonėms, kurie policijai rodė agresorius.

Vienas vandalų gyrėsi esantis iš Sirijos, todėl su juo reikia elgtis gerai: „Mane pakvietė Angela Merkel.“

Kiti migrantai demonstratyviai prie pareigūnų plėšė leidimus gyventi Vokietijoje, sakydami: „Negalite manęs paliesti. Rytoj gausiu naują dokumentą.“

Protokolą surašiusio pareigūno išvada niūri: „Aikštę išvalyti susirengusiems policininkams buvo rodoma tokia nepagarba, su kokia per 29 darbo metus dar nebuvau susidūręs.“

Griežtins išsiuntimo tvarką

Ką daryti? Išsiųsti nusikaltusius svetimšalius, o gal apskritai nuo šiol nebeįsileisti migrantų? Į Vokietiją vien praėjusiais metais atvyko beveik 1,1 mln. prieglobsčio prašytojų.

Bet po tokių įvykių kaip Kelne kanclerės Angelos Merkel atvirų durų politika gali keistis – atrodo, kad atvykėlių integracija gali užtrukti ar net žlugti.

„Štai kur mus atves neatsakinga A.Merkel imigracijos politika“, – jau pareiškė nedidelį protestą prie Kelno centrinės traukinių stoties, kur buvo puldinėjamos moterys, surengusios kraštutinių dešiniųjų partijos „ProNRW“ atstovas Thorstenas Craemeris.

Reaguoja ir pagrindinės partijos. Juk dabar visuomenė pagrįstai reikalauja, kad į Vokietiją atvykstantys asmenys, ypač tie, kurie atvyksta vieni, be kitų šeimos narių, būtų griežčiau kontroliuojami, o nusižengę – išsiunčiami iš šalies.

„Bet kurie asmenys, kad ir koks būtų jų statusas, turi žinoti, kad bus išsiųsti iš Vokietijos, jei įvykdys rimtų nusikaltimų“, – jau pareiškė vidaus reikalų ministras Thomas de Maiziere.

Tiesa, prieglobsčio Vokietijoje prašo ne tiktai sirai. Vienas Kelno advokatas, iš Tuniso kilęs Vokietijos pilietis Mehdi Labidi teigė savo akimis matęs, kad prie stoties Naujųjų metų išvakarėse buvo daug albanų, kurdų, juodkalniečių. Dalis jų į Vokietiją atvyko ne pernai, o dar anksčiau.

Tad A.Merkel, ketvirtadienį pareiškusi, kad šaliai reikia „fundamentalių“ debatų apie naujųjų atvykėlių integraciją, turi suprasti, jog užduotis – dar sudėtingesnė.

Skubiai imtis veiksmų dabar ragina ir Vokietijoje jau seniai šaknis įleidę musulmonai, kurie gyvena taikiai ir laikosi įstatymų. („Deutsche Welle“, „Der Spiegel“, AP, LR)

Puldinėjimų užfiksuota ir kitur Europoje

Panašių incidentų kaip Kelne per Naujųjų metų sutiktuves užfiksuota ir kituose Vokietijos miestuose, taip pat Austrijoje, Šveicarijoje. O Suomijos policija tik paskutinę akimirką užkirto kelią didesniems panašaus pobūdžio neramumams Helsinkio centre.

Suomijos sostinėje gruodžio 31-ąją pranešta apie neįprastai daug lytinio užpuolimo atvejų, o pareigūnai esą gavo informacijos apie prieglobsčio prašytojų grupių planus priekabiauti prie moterų.

„Tokio pobūdžio priekabiavimo nebuvo per ankstesnes Naujųjų metų sutikimo šventes arba kitomis progomis. Tai visiškai naujas reiškinys Helsinkyje“, – teigė miesto policijos viršininko pavaduotojas Ilkka Koskimaki.

Apsaugos bendrovių darbuotojai, nusamdyti patruliuoti mieste Naujųjų metų išvakarėse, pasakojo policijai apie „daugybę lytinio priekabiavimo atvejų“ miesto centrinėje aikštėje, kur buvo susirinkę švęsti maždaug 20 tūkstančių žmonių.

Trys tokie incidentai esą įvyko sutinkant Naujuosius metus prie Helsinkio centrinės traukinių stoties, kur buvo susirinkę apie tūkstantį žmonių, daugiausia irakiečių prieglobsčio prašytojų. Policija taip pat nurodė, kad Naujųjų išvakarėse buvo paskelbta „ypatingo lygio“ parengtis, kai pareigūnai gavo informacijos apie tikėtinas problemas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.