Makedonijos lyderio žingsnis šalyje sukėlė krizę

Protestai Makedonijoje virto kruvinu smurtu. Šalies gyventojus supykdė prezidento Gjorge Ivanovo sprendimas nebetirti vyriausybės pareigūnų vykdyto piliečių pokalbių telefonu klausymosi.

Įsiutę protestuotojai degino šalies lyderio G.Ivanovo nuotraukas ir daužė prezidentūros langus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Įsiutę protestuotojai degino šalies lyderio G.Ivanovo nuotraukas ir daužė prezidentūros langus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 16, 2016, 5:00 AM, atnaujinta May 28, 2017, 6:31 PM

Įpykusi minia į Makedonijos sostinės Skopjės gatves išėjo praėjus vos valandai po to, kai prezidentas G.Ivanovas per nacionalinę televiziją pranešė baigiąs telefono pokalbių, į kuriuos buvo įsivėlęs ir šalies premjeras Nikola Gruevskis, klausymosi tyrimą.

Tyrimo, kurį vykdė specialioji tyrėja Katica Janeva, nutraukimas supykdė ne tik šalies gyventojus, bet ir sulaukė aštrios kritikos iš Europos Sąjungos (ES) bei JAV.

ES vyriausioji užsienio reikalų įgaliotinė Federica Mogherini teigė, kad „G.Ivanovas tokiu žingsniu žlugdo savos šalies bei užsienio partnerių pastangas padėti Makedonijai tapti teisine valstybe“.

Bendrijos plėtros komisaras Johannesas Hahnas paantrino, kad situacija Makedonijoje vis blogėja, prezidento elgesys nesuderinamas su teisinės valstybės pagrindais.

JAV valstybės departamentas balandžio 13 dieną išplatino pranešimą, kuriame reiškiamas didelis susirūpinimas prezidento veiksmais.

Jame teigiama: „Tai tik apsaugos korumpuotus pareigūnus ir neigiamai paveiks Makedonijos gyventojus. Nesugebėjimas leisti teismams vykdyti savo veiklos kertasi su NATO ir ES pagrindinėmis vertybėmis.“

JAV ambasadorius Makedonijoje Jessas Baily teigė, kad šalies prezidento žingsnis ne tik sutrikdys pirmalaikius rinkimus Makedonijoje, kurių tikslas – suvaldyti šalyje besitęsiančią politinę krizę, bet ir turės neigiamos įtakos Makedonijos siekiams įstoti į NATO ir ES.

Skaičiuojama, kad telefono pokalbių klausymasis palietė maždaug 20 tūkst. žmonių, tarp jų buvo nemažai žurnalistų, politikų, kitų pareigūnų, kurie siekė atskleisti korupcinius ryšius Makedonijoje.

Pokalbių klausymosi skandalas išaiškėjo dar praėjusių metų vasarį. Tai įsiutino nemažai makedonų ir jie siekia, kad žmonės, sukėlę krizę, atsakytų už savo veiksmus.

Šalies prezidentas G.Ivanovas apie nutraukiamą tyrimą pranešė balandžio 12 dieną. Netrukus po to makedonai išėjo į gatves. Jie patraukė prie prezidento rūmų ir apmėtė juos kiaušiniais.

Gyventojai susirėmė su policija prie pagrindinės valdančiosios koalicijos partijos, kuriai daugiau nei 10 metų vadovauja G.Ivanovas, būstinės.

Balandžio 13-ąją gyventojai išdaužė prezidentūros langus, išmetė iš jos baldus ir juos padegė.

Šalyje vis dar tęsiasi didžiuliai protestai, jų mastas savaitės pabaigoje dar labiau išaugo.

Įvykiai, lėmę šią suirutę, prasidėjo dar pernai, kai Makedonijos premjerą N.Gruevskį ir jo administraciją pokalbių klausymusi apkaltino opozicijos lyderis Zoranas Zaevas.

Jis sugėdino valdžios atstovus dėl tokio žingsnio ir privertė netgi atsistatydinti kai kuriuos vyriausybės atstovus.

Po 10 metų vadovavimo vyriausybei savo posto atsisakė ir premjeras N.Gruevskis. Be to, buvo nuspręsta paleisti parlamentą ir skelbti pirmalaikius rinkimus.

ES pareigūnai šiuo metu stebi Makedonijos pasirengimą rinkimams, kurie iš pradžių buvo numatyti balandžio 24-ąją, bet atidėti iki birželio 5-osios dėl opozicijos skundų, esą jiems suteikiamos nevienodos sąlygos dalyvauti rinkimuose.

Briuselio ir Vašingtono pareigūnai teigė, kad telefono pokalbių klausymosi skandalas sugriovė pasitikėjimą Makedonijos politikais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.