Broliai lenkai, kodėl sukate klastingu keliu?

Pradėkime nuo pradžių. Kodėl „broliai“? Todėl, kad eilę metų blogėjantys Lietuvos-Lenkijos santykiai dar nereiškia, kad kaimynai mūsų nemėgsta. Juolab nereiškia, kad Lenkija gviešiasi Vilniaus ar braukia ašarą iš susijaudinimo, kai vienas Lietuvos europarlamentaras eilinį kartą verkia Briuselyje, kad lenkams mūsų šalyje nebeliko vietos.

T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 28, 2016, 12:12 PM, atnaujinta May 23, 2017, 10:52 PM

Mano gyvenimo Lenkijoje patirtis rodo, kad ir kaip mums bebūtų gaila, paprasti lenkai apie Lietuvą galvoja retai, kalba dar rečiau. O ir toje nedažnoje retorikoje keiksmų nė su žiburiu nerasi.

Tačiau kaimyninę šalį valdo ne paprasta Marta ar Gžegožas, kuriems svarbiausia gauti padorų atlyginimą ir susimokėti būsto kreditą. Ne, Lenkiją valdo Teisės ir teisingumo partija (TTP), kurios sprendimus ar retoriką suvokti tampa vis sunkiau. Ir toji retorika gali dar labiau pakenkti tiek Lietuvos-Lenkijos santykiams, tiek ir visai Europos Sąjungai.

„Tai nebeturi nieko bendra su pasaulietine valstybe“, – pastarosiomis dienomis mirga Lenkijos žiniasklaida.

Antai šiomis dienomis Lenkijos valdantieji pareiškė, kad šalies moksleiviai nuo 2021 metų laikys tikybos egzaminą. Esą tikėjimas šaliai yra būtinas, tad nusisukti nuo jo nevalia. Valdantieji nekreipė dėmesio į daugybę apžvalgininkų ir žurnalistų, kurie susiėmę už galvos kartojo, kad net ir katalikiškoje Lenkijoje viskam yra savos ribos.

Kas gi čia baisaus, sakysite. O juolab – kodėl mums tai turėtų rūpėti? Į šią situaciją reikėtų pažvelgti plačiau. Tikybos egzaminą pridėkime prie griežtos Lenkijos politikų retorikos dėl abortų, dirbtinio apvaisinimo, euroskepticizmo, „jokių pabėgėlių“ politikos ir, žinoma, įnirtingo siekio cenzūruoti žiniasklaidą. Ką gausime? Šalį, kurią valdantieji suka kažkokiu nesuprantamu radikalizacijos keliu.

Lenkija čia ne išimtis, nes radikalių idėjų netrūksta ir Austrijoje, kur kraštutinių dešiniųjų pažiūrų politikas vos netapo šalies prezidentu. Netrūksta ir Vengrijoje, kur Viktoras Orbanas jau kelerius metus vykdo „tvirtos rankos“ politiką. Pavyzdžių yra ir kitose šalyse. Tačiau, panašu, Lietuvos kaimynė žengia toliausiai. Juk net buvę šalies prezidentai su Lechu Walesa priešaky perspėjo, kad konservatyvioji TTP griauna šalies konstitucinę tvarką ir demokratiją.

Už eilę prieštaringų įstatymų Lietuvos kaimynei kumščiu grūmojo ir Europos Sąjunga, tačiau neatrodo, kad TTP tai gąsdintų. Kodėl? Nes, kaip šiomis dienomis juokavo „Gazeta Wyborcza“ leidinio vyriausiasis redaktorius Adamas Michnikas, TTP lyderiui Jaroslawui Kaczynskiui atrodo, kad Lenkija yra pasaulio bamba, o Barackas Obama ir Angela Merkel „niemiega naktimis, laukdami, ką pasakys J.Kaczynskis“.

„Tačiau taip nėra“, – paaiškino A.Michnikas.

Ar tai girdėjo ir suprato pats J.Kaczysnkis, sunku pasakyti, bet panašu, kad politikui atrodo, jog bent jau Lenkijoje svarbiausias yra jis. O žurnalo „Newsweek“ redaktorius Tomaszas Lisas klausė – ar J.Kaczynskis tikrai suvokia, ką daro.

Atsakymo į šį klausimą nepateiksiu, tačiau J.Kaczynsko suvokimą, ką jis daro, iliustruoja kelerių metų senumo istorija.

Tuomet politikas norėjo pasirodyti esąs „arčiau paprasto žmogaus“ ir išsiruošė į prekybos centrą apsipirkti. Apsipirko, tiesa, apsuptas apsaugos darbuotojų, o galiausiai surengė spaudos konferenciją siekdamas pasidalinti savo įspūdžiais.

Viskas klostėsi lyg ir neblogai. Iki vieno nelemto žurnalisto klausimo, kodėl politikas pasirinko ne pigiausią – „Biedronkos“ – parduotuvę. Į tai politikas drąsiai rėžė: „Na jau ne. „Biedronka“ skirta tik vargšams.“

Leipo juokais tuomet visa Lenkija. Tik vargu, ar dabartinis J.Kaczynsko benefisas mūsų kaimynams pasirodys toks pats juokingas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.