Kaliniai iš Gvantamo perkelti taip ir nepateikus kaltinimų

Iš Kuboje įsikūrusio JAV Gvantanamo karinės bazės kalėjimo išsiųsta net 15 sulaikytųjų. Tai didžiausia perkeltų kalinių grupė. Bet jiems džiaugtis sunku – kai kurie be teismo už grotų praleido dešimtmetį.

Kubos saloje amerikiečių įkurtame kalėjime laikomi terorizmu įtariami užsieniečiai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Kubos saloje amerikiečių įkurtame kalėjime laikomi terorizmu įtariami užsieniečiai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, „The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Aug 17, 2016, 9:22 AM, atnaujinta May 15, 2017, 5:24 PM

JAV gynybos departamentas pranešė 12 jemeniečių ir 3 afganistaniečius išskraidinęs į Jungtinius Arabų Emyratus.

Kai kurie iš jų kankinimais garsėjančiame Gvantanamo kalėjime praleido net 14 metų, nors konkrečių kaltinimų terorizmu taip ir nesulaukė.

Be to, šešiems jemeniečiams nurodymas palikti kalėjimą buvo duotas dar 2010 metais, bet dėl nestabilios situacijos jų gimtojoje šalyje leidimas išvykti taip ir nebuvo duotas.

JAV prezidentas Barackas Obama yra sakęs, jog iki savo kadencijos pabaigos nori uždaryti šią prieštaringai vertinamą įkalinimo įstaigą.

Tačiau karinėje bazėje vis dar liko 61 kalinys.

Prieš tai balandį devyni kalėjime laikyti jemeniečiai buvo išsiųsti į Saudo Arabiją, o sausį šeši įtariamieji perduoti Omanui.

Kalėjimas, kurį 2002 metų pradžioje leido atidaryti JAV prezidentas George’as W.Bushas, buvo skirtas apklausti rugsėjo 11-osios išpuolių organizavimu įtariamus užsieniečius.

Vienu metu jame buvo laikoma net 700 žmonių, tačiau dauguma iki šiol jau paleisti.

O vasario mėnesį Baltieji rūmai pasiūlė uždaryti bazę ir sulaikytuosius perkelti į kalėjimus JAV teritorijoje, nes Gvantanamo išlaikymas amerikiečiams kasmet kainuoja 445 mln. JAV dolerių (395 mln. eurų).

Bet tokį prezidento administracijos žingsnį užblokavo respublikonų valdomas Kongresas.

Nors B.Obama tikino, jog Gvantanamo įlankoje laikomus žmones įkalinimas tik dar labiau paskatina nekęsti JAV ir stumia juos į džihadistų glėbį, kiti politikai pabrėžė, jog įtariamieji yra pernelyg pavojingi.

Tiesa, respublikonams užkliuvo ir pastarasis 15 kalinių išsiuntimas į Vidurinius Rytus.

„Ir vėl nukankinti teroristai yra išsiunčiami į užsienio valstybes, kur jie taps grėsme“, – aiškino Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komiteto vadovas Edas Royce’as.

Bet, JAV žvalgybos skaičiavimais, tiktai vienas iš 20 B.Obamos kadencijos metu paleistų įtariamųjų vėliau iš naujo prisidėjo prie karinių veiksmų.

Nors B.Obama žada iki lapkritį vyksiančių rinkimų uždaryti kalėjimą, JAV prezidentu siekiantis tapti Donaldas Trumpas tikina, kad Gvantanamas yra būtinas.

„Priešingai, užpildysiu jį vien niekšais ir sugrąžinsiu kur kas žiauresnius kankinimus nei imituotas skandinimas“, – dar pavasarį žadėjo Respublikonų partijos kandidatas.

Tiesa, jo varžovė demokratė Hillary Clinton pritaria kalėjimo uždarymui. O žmogaus teisių aktyvistai jau seniai baisisi kalėjime taikomais kankinimais.

Tarptautinės organizacijos „Amnesty International“ saugumo ir žmogaus teisių programos JAV vadovė Naureen Shah paragino B.Obamą kuo greičiau uždaryti kalėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.