Vengrija valstybinį apdovanojimą skyrė rasistui

Vengrijos žurnalisto Zsolto Bayero pagerbimas apdovanojimu šalyje sukėlė pykčio bangą. Romus su gyvuliais palyginęs vyras paskatino kitus laureatus atsisakyti anksčiau gauto valstybinio ordino.

Romai protestavo prieš straipsnį, kuriame buvo išvadinti gyvuliais.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Romai protestavo prieš straipsnį, kuriame buvo išvadinti gyvuliais.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Aug 26, 2016, 2:35 PM, atnaujinta May 14, 2017, 8:27 PM

Vengrijoje nutarta įteikti garbingą apdovanojimą premjero Viktoro Orbano aplinkai artimam ir jo partijai „Fidesz“ priklausančiam žurnalistui.

Toks žingsnis patiko ne visiems, mat dėl savo tekstų Z.Bayeras yra ne kartą apkaltintas rasizmu ir antisemitizmu.

Žurnalistui buvo įteiktas Ordino už nuopelnus Vengrijai Riterio kryžius. Tai papiktino dalį anksčiau tokį apdovanojimą gavusių asmenų, kurie nusprendė jo atsisakyti taip išreikšdami savo protestą.

Z.Bayeras savo tekstus publikuoja dešiniųjų pažiūrų leidinyje „Magyar Hirlap“ ir ne kartą buvo nufotografuotas kartu su V.Orbanu. Jis taip pat subūrė visuomeninę grupę, kuri organizavo didžiulius mitingus, palaikančius vyriausybę.

Prieš keletą metų viename savo straipsnyje jis palygino didžiausią tautinę mažumą Vengrijoje sudarančią romų bendruomenę su gyvuliais.

2013 metais aprašydamas incidentą Naujųjų metų naktį, kurio metu keli žmonės buvo sužeisti, o tarp užpuolikų buvo romų, pastaruosius pavadino gyvuliais.

„Jie negali gyventi su kitais žmonėmis. Šie romai yra gyvuliai ir būtent taip elgiasi“, – tuomet rašė Z.Bayeras ir savo žodžiais sukėlė didelį šios tautybės žmonių, kurių šalyje yra maždaug 700 tūkst., pasipiktinimą.

Dėl tokių žurnalisto komentarų spausdinimo leidinys „Magyar Hirlap“ sulaukė 800 eurų ieškinio iš Vengrijos žiniasklaidos etikos komisijos.

Teisingumo ministras Tiboras Navracsicsas pasmerkė Z.Bayero straipsnį, tačiau valdančioji V.Orbano partija nutarė, kad nesiims jokių veiksmų dėl „nuomonės išreiškimo“.

Opozicija bandė nenusileisti ir tvirtino, kad Z.Bayeras turi būti nubaustas už neapykantos tautinėms mažumoms kurstymą. Jie kreipėsi į „Fidesz“, kad ši partija pašalintų žurnalistą iš savo gretų, kitaip grasino surengsią protestus priešais jos būstinę. Tačiau nieko neįvyko.

Tai ne vienintelis žurnalisto išsišokimas. Kiek anksčiau jis sugebėjo įžeisti ir Vengrijoje gyvenančius žydus kritikuodamas ne tiktai jų išvaizdą, kuri, pasak jo, „kelia pasišlykštėjimą“, bet ir kaltindamas juos dėl esą praeityje padarytų nuodėmių. Vyras rašė, esą žydai „neturėtų stebėtis, jog Antrojo pasaulinio karo metu niekas nestojo jų ginti“.

Didžiausios šalyje žydų organizacijos „Mazsihisz“ prezidentas Andras Heisleras buvo vienas tų, kurie dabar nutarė sugrąžinti anksčiau jam įteiktą Riterio kryžių. Vyras paaiškino nenorėjęs „priklausyti tai pačiai žmonių grupei kaip ir Z.Bayeras“.

Kilus pasipiktinimui dėl žurnalisto pagerbimo V.Orbano administracija paaiškino, esą jis jos nusipelnė už savo tekstą, pasakojantį apie komunizmo aukas. Tad atimti apdovanojimo iš Z.Bayero neketinama.

Pats žurnalistas aiškino nesuvokiantis, kodėl kiti Riterio kryžiumi apdovanoti asmenys staiga nusprendė atsisakyti garbingo įvertinimo. Taip pat pridūrė, esą jo žodžiai apie romus ir žydus buvo „ištraukti iš konteksto ir blogai interpretuoti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.