JAV išjuokė Rusijos prisiimtus nuopelnus dėl IV lyderio žūties

Rusija suskubo prisiimti laurus už teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ (IV) atstovo Abu Mohammado al-Adnani žūtį. Tačiau JAV šiuos teiginius jau spėjo išjuokti.

Rusija tikina nukovusi A.B.al-Adnani, tačiau JAV tai neigia.<br>AP nuotr.
Rusija tikina nukovusi A.B.al-Adnani, tačiau JAV tai neigia.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-09-01 12:12, atnaujinta 2017-05-14 07:42

Trečiadienį Rusijos gynybos ministerija savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pranešė, kad Vakaruose teroro išpuolius rengti skatinęs džihadistas buvo vienas iš 40 IV kovotojų, kuriuos Alepe nužudė Rusijos bombonešis.

Tačiau JAV gynybos pareigūnai greitai paneigė šias pagyras.

„Rusijos pareiškimas yra tikras pokštas. Būtų juokinga, jeigu nebūtų graudu dėl humanitarinės katastrofos, kurią sukėlė Rusija. Mes laikomės to paties, ką sakėme ir antradienį: JAV surengė antskrydį, kuris nukovė A.M.al-Adnani“, – CNN ir „Reuters“ teigė anonimu išlikti norėjęs Pentagono atstovas.

Tai toli gražu ne pirmas kartas, kai Rusija tikina, kad jos antskrydžiai Sirijoje kirto IV pozicijoms, nors iš tiesų nuo praėjusių metų išimtinai bombarduojami prezidento Basharo al-Assado režimo priešininkai ir sukilėliai.

„Neturime jokios informacijos, kuri galėtų paremti Rusijos teiginį, kad ji taip pat vykdė antskrydžius prieš A.M.al-Adnani“, – trečiadienį pranešė Pentagono atstovas Pete'as Cookas.

Pareigūno teigimu, Rusija nuo pat pradžių Sirijoje visas pastangas dėjo į karinę kampaniją, kuri paremtų B.al-Assado režimą.

„Jie neskyrė daug laiko ir jėgų – jeigu iš viso skyrė bent kiek – tam, kad nukautų IV lyderius. Be to, rusai negali pasigirti ir savo antskrydžių tikslumu“, – pridėjo P.Cookas.

A.M.al Adnani buvo itin įsimintinas IV veikėjas ir ragino rengti vadinamąsias vienišų vilkų atakas prieš civilius, naudojant visus prieinamus ginklus ar netgi transporto priemones.

Į pastarąjį raginimą buvo įsiklausyta Prancūzijos kurorte Nicoje, kai liepos 14-ąją vienas džihadistas nukreipė sunkvežimį į švenčiančią minią ir nužudė 86 žmones.

IV naujienų agentūra „Amaq“ paskelbė, kad A.M.al Adnani „žuvo kaip kankinys, kai prižiūrėjo operacijas, turinčias atremti kariuomenės puolimą prieš Alepą“. Grupuotė pažadėjo atkeršyti už jo mirtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.