Psichologinis karas: Amerikos diplomatus Maskvoje ir muša, ir nuodija

Vašingtono ir Maskvos mūšiai diplomatiniame fronte vis intensyvesni. Šią savaitę paaiškėjo, kad du JAV diplomatai Rusijoje buvo apnuodyti narkotikais, o panašių išpuolių prieš amerikiečius kasdien daugėja.

Kremliaus žvalgybininkai po Krymo aneksijos vis dažniau priekabiauja prie Amerikos diplomatinio korpuso darbuotojų ne tiktai Rusijoje, bet ir visoje Europoje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kremliaus žvalgybininkai po Krymo aneksijos vis dažniau priekabiauja prie Amerikos diplomatinio korpuso darbuotojų ne tiktai Rusijoje, bet ir visoje Europoje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jonas Grinevičius („Lietuvos rytas“)

Oct 11, 2016, 8:05 AM, atnaujinta May 11, 2017, 3:38 AM

Pernai lapkritį Sankt Peterburge vyko Jungtinių Tautų (JT) konferencija, skirta kovai su korupcija, per kurią du JAV diplomatai – vyras ir moteris – buvo apsvaiginti medžiagomis, kurias dažniausiai prieš aukas naudoja prievartautojai.

Pasekmės buvo rimtos – vienas diplomatinio korpuso pareigūnų turėjo gultis į ligoninę ir vėliau buvo išskraidintas iš Rusijos gydyti. O virtinė paslaptingų įvykių ir priešiška Rusijos valdžia neleido sučiupti kaltininkų.

Tačiau JAV valstybės departamentas triukšmo dėl įvykio nekėlė, o tik tyliai nusiuntė protesto notą Maskvai, nes valstybės tarnautojai nebuvo ypač aukšto rango. Vis dėlto Amerikos kantrybė ilgainiui trūko, nes išpuoliai prieš ambasadorius ėmė dažnėti.

Antai vasarą JAV ambasadą Maskvoje saugantis rusas užpuolė į pastatą einantį Amerikos diplomatą. Amerikiečiui buvo sulaužytas petys, o Kremlius gynėsi, esą pareigūnas iš tiesų buvo slaptasis agentas.

Federalinei saugumo tarnybai (FST) priklausantis apsaugininkas tikino, jog paprasčiausiai atliko pareigą, nes diplomatas tariamai buvo užsimaskavęs JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) agentas. Vašingtonas nereaguoti nebegalėjo.

Griežia dantis dėl sankcijų

Iš karto po to įvykio JAV su Rusija pratęsė šaškių partiją primenančią diplomatų išmetimo tradiciją. Tąsyk Vašingtonas išmetė du rusų diplomatus, Maskva atsakė tuo pačiu. Prieš tai, kovą, iš Amerikos buvo išvytas 51 Rusijos diplomatas. Visi jie buvo įtariami šnipinėjimu.

„Mūsų diplomatus nuolatos provokuoja CŽV ir Federalinis tyrimų biuras (FTB), jie spaudžiami artimųjų akivaizdoje. Diplomatija yra pagrįsta abipusiškumu, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova. – Kuo labiau JAV gadins santykius, tuo sunkiau bus amerikiečių diplomatams dirbti Rusijoje.“

Po atviro ir neprovokuoto išpuolio vasarą pernai lapkritį įvykęs diplomatų apsvaiginimas buvo įvertintas šviežiu žvilgsniu ir Vašingtonas padarė seniai besipiršusią išvadą: Maskva nuolatos provokuoja, seka, gąsdina, puldinėja ir priekabiauja prie JAV diplomatų bei konsulinių darbuotojų.

Kartais Maskvoje dirbantys diplomatai grįžę namo randa iš vietų pajudintus daiktus, įjungtą šviesą ar televizorių, atsuktus čiaupus arba peleninėje smilkstančią cigaretę. Taip pat ne naujiena yra prapjautos automobilių padangos ir kelių policininkų nepagarba šalyje, kurioje diplomatiniai numeriai – aukso vertės.

Tačiau yra buvę ir rimtesnių įvykių, pavyzdžiui, kai vieno diplomato grindys buvo apipiltos žmonių fekalijomis arba kai įsibrovėliai kito amerikiečio bute paliko įjungtas dujas. Dar anksčiau, JAV prezidento postą užėmus Barackui Obamai, vieno Maskvoje dirbančio diplomato bute buvo paskerstas jo šuo.

„Dabar Rusija keršija už Vakarų sankcijas dėl Ukrainos. Rusai kenkia Amerikos diplomatams jau net jų pačių namuose“, – kalbėjo buvęs JAV ambasadorius Čekijoje Normas Eisenas.

Paslapčia sužlugdė tyrimą

Tiesa, puldinėjimų padažnėjo likus metams iki Ukrainos konflikto, o priekabiavimo ir gąsdinimo srautas niekada nebuvo visiškai nurimęs.

„Nerimaujame dėl to, kaip pastaruosius dvejus metus elgiamasi su mūsų diplomatais ir konsuliniais darbuotojais, – kalbėjo JAV valstybės departamento atstovė Elizabeth Trudeau. – Ypač padaugėjo atvejų, kai Maskvoje mūsų darbuotojus seka ir prie jų priekabiauja apsaugininkai bei kelių policininkai.“

Pernai Sankt Peterburge surengta JT konferencija buvo pirmas oficialus renginys Rusijoje, į kurį buvo leidžiama atvykti JAV vyriausybės atstovams po Krymo diplomatinio uragano. Renginyje dalyvavo daugybė amerikiečių, įskaitant 21 valstybės tarnautoją.

Anoniminis JAV vyriausybės pareigūnas atskleidė, kad į dviejų diplomatų sveikatą ir gyvybę buvo pasikėsinta Sankt Peterburgo viešbučio bare, – kažkas narkotikų įpylė į jų gėrimus.

Vienas amerikiečių buvo išvežtas į ligoninę, jam turėjo būti atlikti tyrimai – buvo siekiama sužinoti, kas sukėlė staigų negalavimą.

Bet ligoninėje staiga dingo elektra, o gydytojai nebegalėjo paimti reikiamų mėginių. Iš karto po to ligonis buvo išskraidintas iš Rusijos ir nepavyko išsiaiškinti, kokia tiksliai medžiaga buvo panaudota jam apsvaiginti. Gavusi tylų JAV protestą dėl šio įvykio Maskva prašė pateikti konkrečius įrodymus.

Vašingtonas nepasidavė. JAV tyrėjai pabandė atkapstyti darbo grafikus žmonių, dirbusių viešbutyje, kai ten per konferenciją gyveno diplomatai.

Vis dėlto mažai ką nustebino, jog viešbutyje nebebuvo darbo grafikų būtent tų dienų, kai buvo apsistoję amerikiečiai. Dėl tokių aplinkybių nepavyko surinkti jokių kompromituojamų įrodymų – liko tik aiškios kaip dieną užuominos.

Narkotikų pakišo profesionalai

Rusijos baruose apsvaiginti užsieniečius – ne naujiena. Tokiais būdais mėgina pasipelnyti nemažai plėšikų. JAV valstybės departamentas yra sudaręs patarimų sąrašą amerikiečiams, kurie vyksta į Rusiją: jame perspėjama nepalikti savo gėrimų be priežiūros.

Tačiau pernai apnuodyti diplomatai toli gražu nebuvo greitai pasipelnyti norinčių plėšikų aukos. Dažniausiai užsieniečiai plėšikų yra svaiginami sausakimšuose baruose ir klubuose, kur lengviau nepastebėtam į gėrimą įmesti tabletę ar įberti miltelių, o tada numauti laikrodį ar pagrobti rankinę.

Užtat JAV diplomatai buvo apsvaiginti narkotikais prabangaus Sankt Peterburgo viešbučio bare, bet nebuvo jokių įkalčių, kad buvo pasikėsinta į jų turtą.

Amerikos diplomatai, pareigūnai ir žurnalistai Rusijoje gąsdinami ir puolami nuo seno, dar nuo tada, kai supervalstybės per Šaltąjį karą raikė ir dalijosi pasaulį.

„Diplomatinis personalas Rusijoje yra spaudžiamas saugumo tarnybų, – rašoma 2013 metų JAV ambasados Maskvoje ataskaitoje. – Tokio spaudimo nebuvo nuo Šaltojo karo.“

Tačiau dėl sudėtingų diplomatų darbo sąlygų skundžiasi ne vien Amerika.

Maskva lygiai taip pat tvirtina, kad JAV gyvenantys Kremliaus atstovai spaudžiami ir verbuojami, jiems tyčia trukdoma dirbti.

„Situacija, į kurią pateko Rusijos diplomatai, vis blogesnė, – teigė Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas. – JAV žvalgybos tarnybos nevengia naudoti ir visiškai apgailėtinų spaudimo būdų – grasina pakenkti diplomatų šeimos narių sveikatai.“

Ilgi Kremliaus čiuptuvai

Puldinėjimai prieš JAV diplomatus vyksta ir už Rusijos ribų – Europoje. Kadangi Maskvos požiūris į diplomatiją dažnai remiasi principu „akis už akį“, kenčia tie, kurie rusams pasipriešina.

Šiemet JAV ambasadoriai Rusijoje ir kai kuriose Europos šalyse skundėsi, kad Kremliui pavaldūs žvalgybininkai nuolat puldinėjo ir priekabiavo prie diplomatų.

Rusų agentai sekdavo valstybės tarnautojus ir jų artimuosius, nekviesti pasirodydavo renginiuose, o kartais papirkdavo žurnalistus, kad jie amerikiečius išplūstų pasitelkę savo aštrią plunksną.

Paskui buvusio JAV ambasadoriaus Maskvoje Michaelo McFaulo vaikus iki mokyklos sėlindavo žvalgybininkai. Jų tikslas – leisti suprasti, kad amerikiečiai stebimi kiekvieną akimirką.

Patį ambasadorių nuolatos sekiodavo iš Kremliaus atlyginimą gaunantys protestuotojai, o valstybinių televizijos kanalų darbuotojai nekviesti atvykdavo ten, kur pareigūnas turėdavo privačius susitikimus.

„Kai Rusijos vyriausybė nusitaiko į žmones, nėra neįmanoma, kad nuo gąsdinimo bus pereita prie puldinėjimo ir dar ko nors blogesnio“, – perspėjo buvusi Rusijos, Ukrainos ir Eurazijos gynybos sekretoriaus padėjėja Evelyn Farkas.

Nesibaigiantis žaidimas

B.Obamos administracija svarstė, kaip derėtų reaguoti į augančią įtampą, bet JAV prezidentas nusprendė – Amerika nekovos prieš ugnį ugnimi, nenaudos purvinos Kremliaus taktikos prieš rusų diplomatus. Tokios nuomonės buvo ne visi.

„Problema ta, kad Rusija nesulaukė jokių pasekmių už savo veiksmus, – aiškino NATO Parlamentinės Asamblėjos pirmininkas Mike’as Turneris. – B.Obamos administracija ir toliau remiasi melagingu įsitikinimu, kad Rusija gali būti mūsų partnerė. Maskva aiškiai nenori bendradarbiauti, ji JAV įvardijo kaip priešą ir mes privalome suvokti, kad santykiai yra tokie, kokie yra.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį