Lenkija ieško kaltųjų: vėl pradėjo lėktuvo katastrofos tyrimą

Varšuvai opus klausimas vėl iškeltas į dienos šviesą. Lenkija pradėjo buvusio prezidento Lecho Kaczynskio palaikų atkasimą siekiant ištirti, ar jį pražudžiusi katastrofa tikrai buvo nelaimingas atsitikimas.

J.Kaczynskis mano, kad jo brolio žūtis nebuvo tik nelaimingas atsitikimas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
J.Kaczynskis mano, kad jo brolio žūtis nebuvo tik nelaimingas atsitikimas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir „Lietuvos rytas“ inf.

Nov 15, 2016, 7:56 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 10:49 PM

Valdančioji Lenkijos Teisės ir teisingumo partija (TTP) ir jos vadovas, velionio prezidento brolis Jaroslawas Kaczynskis įsitikinę, kad prieš lėktuvo katastrofą jame galėjo kilti gaisras.

TTP įtaria, jog 2010-aisiais įvykusi prezidento lėktuvo katastrofa yra susijusi su nusikaltimu, bet lenkų ir rusų tyrėjai niekada nerado jokių įrodymų, patvirtinančių šią versiją.

„Žvelgdami į visa tai blaiviai turime anksčiau ar vėliau pripažinti, kad tai galėjo būti išpuolis.

Ne kartą sakiau, kad 96 žmonių nužudymas yra nusikaltimas. Tiesa, netvirtinau, kad tai padarė Rusijos valdžia, – yra sakęs TTP lyderis J.Kaczynskis. – Motyvų galėjo būti daug. Gal tai buvo kerštas – mano brolis nepatiko ne vienam įtakingam politikui, verslininkui ar su saugumu susijusiam asmeniui.

Visoje buvusioje Sovietų Sąjungoje, įskaitant Lenkiją, buvo daug žmonių, kuriems jis trukdė.“

Turint tokių įtarimų, atnaujintas katastrofos tyrimas ir vakar pradėtas palaikų iškasimas. Bus ekshumuoti 83 aukų palaikai – pirmiausia iškasti L.Kaczynskio ir jo žmonos, o tyrimas truks mažiausiai du mėnesius.

TTP lyderio J.Kaczynskio brolis dvynys Lechas, tuo metu 60-metis Lenkijos prezidentas, buvo tarp 96 žmonių, daugiausia aukšto rango Lenkijos pareigūnų, 2010 metų balandžio 10 dieną žuvusių per lėktuvo katastrofą prie Smolensko Rusijos vakaruose.

Lenkijos delegacija vyko į ceremoniją netoli Smolensko esančiame Katynės miške, skirtą pagerbti tūkstančius lenkų armijos karininkų, kuriuos 1940 metais nužudė sovietų slaptoji policija.

Ankstesnė Lenkijos liberalų vyriausybė, kuriai vadovavo J.Kaczynskio priešininkas Donaldas Tuskas, dėl katastrofos kaltino prastas orų sąlygas ir lenkų pilotų bei rusų skrydžių kontrolierių klaidas.

Bet 2015 metų lapkritį į valdžią atėjusi TTP vadovaujama vyriausybė atmetė šias išvadas kaip numanomo sąmokslo priedangą ir pradėjo savo tyrimą.

Tik 10 proc. lenkų pritaria sprendimui iškasti palaikus, rodo spalį paskelbti sociologinių ir rinkų tyrimo bendrovės IPSOS apklausos rezultatai.

O per katastrofą žuvusių žmonių giminaičiai – daugiau kaip 200 asmenų – parašė atvirą laišką prezidentui Andrzejui Dudai, kuriame prašė palikti velionių palaikus ilsėtis ramybėje.

„Ši ekshumacija yra tam tikra įkalčių medžioklė siekiant įrodyti absurdišką teoriją, kad prezidentas L.Kaczynskis buvo nužudytas“, – kalbėjo žurnalistas Pawelas Dereszas, per katastrofą netekęs žmonos – parlamentarės Jolantos Szymanek-Deresz.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.