Izraelio gyventojus įžeidė auksinė premjero statula

Izraelyje iškilusi auksinė ministro pirmininko Benjamino Netanyahu statula sukėlė aršias diskusijas apie saviraiškos laisvę. Politiko atvaizdas greitai buvo pašalintas, nes nuspręsta, kad meno projektas – įžeidus.

Statulta greitai buvo nuversta.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Statulta greitai buvo nuversta.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

CNN, „The Atlantic“, „The Telegraph“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Dec 9, 2016, 6:37 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:43 PM

Tel Avive, Y.Rabino aikštėje, ant baltos pakylos staiga išdygusi keturių metrų aukščio statula iškart sukėlė labai skirtingą reakciją.

Vieni manė, kad šis menininko Itay Zalaito projektas – puiki socialinė kritika. Tuo metu kiti baisėjosi, kaip skulptorius drįso šaipytis iš ketvirtą kadenciją einančio, Izraelyje ir svetur mėgstamo premjero B.Netanyahu, kuris dar žinomas pravarde Bibi.

Prie tris mėnesius kurtos auksinės statulos „Karalius Bibi“ fotografavosi Tel Avivo gyventojai, o viena moteris net jai nusilenkė. Tiesa, tik ironiškai.

„Socialiniuose tinkluose galima rasti dešimtis tūkstančių komentarų apie „Karalių Bibi“, – džiūgavo T.Zalaitas. – Aš tą idėją paprasčiausiai paverčiau tikrove.“

Apie statulą nuomonę pareiškė ir Izraelio kultūros ministrė Miri Regev. Ji pasmerkė statulą ir pareikalavo, kad ji būtų pašalinta iš aikštės. Esą jei menininkas nepaklus, ji bus išvežta, o jis pats nubaustas.

Bet nespėjus to padaryti, vienas B.Netanyahu šalininkas nutarė teisingumą perimti į savo rankas: jis statulą nuvertė pats. Visa tai stebėjęs skulptorius I.Zalaitas reagavo ramiai, vėliau įkėlė savo kūrinį į sunkvežimį ir išsivežė.

Pasak I.Zalaito, jo tikslas buvo rasti Izraelyje galiojančios saviraiškos laisvės ribas. Mat jau kurį laiką šalies vyriausybė ir menininkai aršiai kovoja vadinamajame kultūros kare.

Šį konfliktą pradėjo pernai kultūros ministre tapusi M.Regev. Ji siekia teisiniu pagrindu apriboti Izraeliui neištikimų menininkų saviraišką: tie, kurie nesilaiko nustatytų taisyklių, gali netekti valdžios finansavimo.

Anot ministrės, menininkai, kuriuos ji buvo pavadinusi „nedėkingais hipokritais“, ir toliau gali laisvai reikštis, bet „vyriausybė nebebus jų bankomatas“.

B.Netanyahu ir jo žmona Sara dažnai aptarinėjami žiniasklaidoje. Svarstoma, ar jų prabangiam gyvenimo būdui finansuoti buvo naudojamos valstybinės lėšos. Tiesa, abu jie neigė netinkamai naudoję mokesčių mokėtojų pinigus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.