Melagingas naujienas skleidę Makedonijos paaugliai užsidirbo iš JAV rinkimų

Popiežius palaiko Donaldą Trumpą, Barackas Obama gimė Kenijoje, paviešintas Billo Clintono lytinių santykių vaizdo įrašas, laidų vedėja Oprah Winfrey nori išžudyti baltaodžius, o Hillary Clinton bus pasodinta už grotų. Kas sieja visas šias žinias? Tai, kad visos jos yra netikros ir sukurtos greitai praturtėti norėjusių makedonų.

Daugumai Veleso jaunuolių nerūpėjo, kad jie amerikiečiams skleidė melagingą informaciją.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugumai Veleso jaunuolių nerūpėjo, kad jie amerikiečiams skleidė melagingą informaciją.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2016, 9:35 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:13 PM

JAV prezidento rinkimai buvo itin pelningi Makedonijoje esančiame Veleso mieste gyvenantiems paaugliams. Šimtai staigiai pralobti užsimaniusių jaunuolių šį rudenį pelnėsi rašydami skandalingus straipsnius, kuriuose skleidžiam informacija sudomino tūkstančius amerikiečių. 

Veleso miesto gyventojai sukūrė mažiausiai 140 portalų apie JAV politiką. Šie tinklalapiai turėdavo amerikietiškai skambančius pavadinimus, pavyzdžiui „USADailyPolitics.com“ ir „DonaldTrumpNews.co“.

Anot šių tinklalapių savininkų, geriausias būdas pritraukti skaitytojų yra paskleisti straipsnius „Facebook“, o populiarumą užsitikrinti lengviausia su skandalingomis ir melagingomis antraštėmis, rodo „BuzzFeed News“ atliktas tyrimas.

„Taip, informacija tinklalapiuose yra netiksli, bloga ir melaginga, bet mes vadovaujamės principu: „Jei žmonės paspaus ant straipsnio nuorodos, tada verta taip daryti“, – tvirtino vienas studentas iš Veleso.

Meluoja kiek tik įgali

Populiariausi Veleso gyventojų sukurti tinklalapiai „Facebook“ turi paskyras su šimtais tūkstančių pasekėjų.

„Įkūriau savo tinklalapį, nes norėjau lengvai uždirbti pinigų, – sakė vienas 17-metis makedonas. – Makedonijoje ekonomika yra labai silpna, o paaugliams dirbti negalima, todėl mums reikia rasti kūrybingų būdų užsidirbti. Aš esu muzikantas, bet man neužtenka pinigų įrangai. Makedonijoje pajamų iš mažo tinklalapio užtenka daugeliui dalykų.“

Vienas populiariausių Makedonijoje sukurptų straipsnių paskleidė melagingą demokratės Hillary Clinton citatą, esą ji „norėtų, kad dėl prezidento posto kovotų žmonės kaip D.Trumpas – jie dori ir nepaperkami“.

Šiuo straipsniu pasidalijo, į jį sureagavo ar komentarą po juo paliko apie 480 tūkst. „Facebook“ naudotojų.

Tačiau dėmesio iš amerikiečių susilaukė ir kitos makedonų sukurtos naujienos.

Pavyzdžiui, itin populiarios buvo netikros žinios buvo apie tai, kad popiežius Pranciškus pareiškė palaikantis D.Trumpą bei tai, kad viceprezidentas Mike'as Pence'as dabartinio JAV prezidento B.Obamos žmoną Michelle pavadino „labiausiai neskoninga pirmąja ponia“.

Moralė jaunimui nerūpi

Pasak 19-mečio studento Gorano, sensacingi straipsniai padėjo nemenkai uždirbti iš reklamų, todėl jam nė motais tai, kad jis skleidžia melagingą informaciją, rašo BBC.

„Amerikiečiai dievina mūsų istorijas ir mes iš jų užsidirbame, – gyrėsi Goranas. – Kam rūpi, ar tos žinios tiesa ar melas?“

Goranas yra vienas iš daugelio Makedonijos jaunuolių iš Veleso, kurie vykstant JAV rinkimų kampanijai internetą užtvindė netikrais straipsniais apie kandidatus.

Dažnai šių straipsnių tekstas būdavo pavagiamas iš dešiniųjų pažiūrų JAV portalų – tuomet jiems sukuriamas naujas, akį patraukiantis pavadinimas.

Taip darydavo ir Goranas. Tada jis sumokėdavo socialiniam tinklui „Facebook“, kad jo straipsniu būtų pasidalinta su amerikiečiais, kurie būdavo ištroškę žinių apie skandalingąjį D.Trumpą.

Kai JAV gyventojai šiuos straipsnius skaitydavo ir jais dalindavosi, Goranas pradėjo rinkti pinigus, uždirbtus iš reklamų.

Dėl visko kalta ekonomika?

Vos už mėnesį darbo Goranui pavyko uždirbti 1,8 tūkst. eurų. Tačiau, pasak Gorano, jo draugai sugebėjo pasipelnyti dar daugiau ir esą gavo po kelis tūkstančius eurų kasdien.

„Paaugliams mūsų mieste nerūpi, kaip balsavo amerikiečiai, – tvirtino Goranas. – Jiems svarbiausia uždirbti pinigų, kad galėtų nusipirkti brangių drabužių ir gėrimų!“

Velese vidutinė mėnesinė alga yra 350 eurų, todėl dalis gyventojų susiviliojo neskaidriu darbu internete. Apie trečdalis miesto gimnazistų teigė, kad patys uždarbiavo iš netikrų naujienų arba pažinojo ką nors, kas taip darė.

„Velese nėra purvinų pinigų“, – tikino meras Slavčo Čadievas, kuris vis dėlto išreiškė pasididžiavimą verslininkais, jei jiems iš tikrųjų pavyko padaryti kažkiek įtakos JAV rinkimams.

Anot vietos žurnalistės Ubavskos Janevskos, jai pavyko aptikti septynias grupeles, kurios internete skleidė melagingas žinias. Ji taip pat tvirtino, kad yra net keli šimtai moksleivių, kurie tuo užsiima savarankiškai.

„Pergyvenu dėl Veleso jaunuolių moralės, – nuogąstavo U.Janevska. – Nuo JAV rinkimų jie vien tik galvoja apie melagingas žinias ir kaip iš jų pasipelnyti. Pas mus gruodžio 11-ąją vyko parlamento rinkimai. Aptikau tris svetaines, kurios skleidžia melus apie opozicijos partiją ir gali rimtai pakenkti jos kampanijai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.