Turkijos prezidentas pažadėjo su V. Putinu aptarti paliaubas Alepe

Turkijos prezidentas Recepas

R.T.Erdoganas žadėjo pakalbėtu su V.Putinu dėl paliaubų Alepe.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
R.T.Erdoganas žadėjo pakalbėtu su V.Putinu dėl paliaubų Alepe.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2016, 3:31 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:37 PM

„Vėliau vakare aš pasikalbėsiu su ponu Putinu, – Turkijos lyderis sakė Ankaroje, o jo kalbą transliavo televizija. – Padėtis ten yra labai trapi ir komplikuota“.

Turkija, Rusija ir sukilėlių grupuotės antradienį patvirtino, kad buvo susitarta leisti civiliams gyventojams ir opozicijos kovotojams pasitraukti iš Alepo miesto.

Jeigu susitarimą pavyktų įgyvendinti, jis nutrauktų ilgus metus trukusį opozicijos pasipriešinimą Sirijos antrame didžiausiame mieste ir reikštų svarbią prezidento Basharo al-Assado režimo pergalę prieš sukilėlius.

Tačiau susitarimo dėl sukilėlių ir gyventojų pasitraukimo iš Alepo įgyvendinimas trečiadienį įstrigo, mieste prasidėjus įnirtingiems susirėmimams.

Maskva, pagrindinė B.al-Assado sąjungininkė, kurios oro pajėgos nuo pernai teikia paramą vyriausybės kariuomenei, nurodė, jog Sirijos kariuomenė atnaujino savo operacijas Alepe tik „po to, kai buvo atremta teroristų ataka“.

Tačiau R.T.Erdoganas kaltina B.al-Assado pajėgas pažeidžiant susitarimą ir atakuojant civilius.

„Mes tikimės, kad prasideda civilių ir opozicijos kovotojų evakuacijos iš rytinio Alepo procesas, kuris yra rezultatas mano asmeniškai stebėtų derybų. Deja, raketos vėl buvo pradėtos leisti“. – kalbėjo Turkijos prezidentas.

„Todėl mes išliekame atsargūs“, – pridūrė R.T.Erdoganas, pasak kurio, paliaubų įgyvendinimas yra Alepo žmonių „paskutinė viltis“.

R.T.Erdoganas taip pat pažėrė kritikos Jungtinėms Tautoms, nesugebėjusioms sukurti saugiosios zonos Sirijoje, kurioje galėtų būtų galėję glaustis šalies pabėgėliai. Prezidentas pažadėjo, kad, jeigu bus būtina, pabėgėlius iš Alepo priglaus ir Turkija.

„Ei, Jungtinės Tautos, kur gi jūs?“, – retoriškai paklausė jis.

Pasak R.T.Erdogano, Turkija baigė ruoštis civilių gyventojų evakuacijai iš Alepo į Sirijos vakarinį Idlibo miestą, esantį prie Turkijos sienos.

„Mes taip pat esame pasiruošę priimti ir tuos, kurie atvyks į Turkiją“, – nurodė jis.

Antradienį Turkijos vicepremjeras Mehmetas Simsekas socialiniame tinkle „Twitter“ taip pat rašė, kad Turkija „įkurs palapinių miestelį, kuriame tilps iki 80 tūkst. Sirijos pabėgėlių iš Alepo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.