Varšuva rezga sąmokslą: sumaištį mėgins kelti ir Briuselyje

Lenkijos valdantieji ryžosi neleisti, kad opozicinei partijai priklausantis Donaldas Tuskas antrą kadenciją vadovautų Europos Vadovų Tarybai (EVT). Ekspertai šią politikų poziciją vadina nepateisinama. Kas taps naujuoju pirmininku, bus sprendžiama jau ketvirtadienį. 

Pasak J.Kaczynskio, D.Tuskas nebeturėtų užimti Europos Tarybos vadovo posto, nes esą ne atstovauja šalies interesams, o jiems tiktai kenkia.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Pasak J.Kaczynskio, D.Tuskas nebeturėtų užimti Europos Tarybos vadovo posto, nes esą ne atstovauja šalies interesams, o jiems tiktai kenkia.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Pasak J.Kaczynskio, D.Tuskas (dešinėje) nebeturėtų užimti Europos Tarybos vadovo posto, nes esą ne atstovauja šalies interesams, o jiems tiktai kenkia.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Pasak J.Kaczynskio, D.Tuskas (dešinėje) nebeturėtų užimti Europos Tarybos vadovo posto, nes esą ne atstovauja šalies interesams, o jiems tiktai kenkia.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ana Daukševič („Lietuvos rytas“)

Mar 9, 2017, 9:32 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 8:47 AM

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas D.Tuskas nėra itin mėgstamas dalies Lenkijos gyventojų bei valdančiųjų. Neretai jis sulaukia kritikos, esą dėl Europos aukoja savo šalies interesus.

O dar nuo tų laikų, kai D.Tuskas buvo šalies premjeras, Lenkijoje sklando frazė – „kaltas Tuskas“. Taip juokaujama absoliučiai dėl visko, kas šalyje nenusiseka.

Lenkai nevengia pajuokauti, kad net dėl blogų orų kai kurie šalies gyventojai taip pat mielai apkaltintų D.Tuską.

Įkąsti savo oponentui dabar nepraleido progos ir Teisės ir teisingumo partijos (TTP) lyderis Jaroslawas Kaczynskis.

Piliečių platformos partijos (PPP) atstovas D.Tuskas jau skaičiuoja paskutinius 2,5 metų kadencijos Europos Vadovų Tarybos pirmininko poste mėnesius – gegužę ji pasibaigs. O J.Kaczynskis pareiškė jo neremiantis ir nepalaikantis jo siekio dabartinėje kėdėje išlikti dar vieną kadenciją.

„Jis negali tikėtis mūsų palaikymo. Atvirkščiai, viskas, ko jis gali laukti, – mūsų pasipriešinimo jo kandidatūrai“, – demonstratyviai kartojo J.Kaczynskis.

Pasak jo, D.Tuskas negali eiti EVT vadovo pareigų, nes jo veiksmai esą tik kenkia Lenkijai.

„Jei kas nors, kas save vadina lenku, remia sprendimus, kenkiančius jo šaliai, tokio asmens remti negalime. Prisiminkime kad ir tą 0,5 mln. eurų baudą už kiekvieną nepriimtą pabėgėlį.

Nors ne paslaptis, kad didžioji dalis jų – ekonominiai migrantai“, – tvirtino J.Kaczynskis.

Žėrė kaltinimus

Valdančioji TTP nekart pasisakė už tai, kad Lenkija neturėtų priimti pabėgėlių iš musulmoniškų šalių. Politikai aktyviai priešinosi ir pabėgėlių kvotoms, pagal kurias šalis turėtų priimti maždaug 7 tūkst. migrantų. Tiesa, Lenkijos valdžia kiek anksčiau sakė, kad šiuo metu galėtų jų priimti ne daugiau kaip 100.

„D.Tuskas yra politikas, kuris laužo elementarias Europos Sąjungos normas. Bendrijos valdžios atstovas niekada neturėtų pasisakyti prieš šalių neutralumą, kai kalbama apie jų vidaus politiką. D.Tuskas neslepia, kad remia opoziciją, kuri bando nekonstituciniu būdu nuversti teisėtą valdžią“, – piktinosi J.Kaczynskis.

Beje, šitaip kalbėdamas J.Kaczynskis pamiršta, kad pats būdamas opozicijoje nekart rengė piketus prieš valdžią, protestavo prieš tuomet PPP priimamus sprendimus. Jis kartu su savo kolegomis ne kartą paliko posėdžių salę, taip reikšdamas nepasitenkinimą tuomete valdžia.

Dabar dažnai Europos institucijų dėl žmogaus teisių, laisvių ribojimo šalyje kritikuojamas J.Kaczynskis dėl savo sprendimų nemato nieko bloga, o atvirkščiai – kritikuoja D.Tuską, kad būdamas EVT vadovas jis kenkia pačiai Lenkijai.

Apie kitą kandidatą, galintį užimti D.Tusko vietą iš pradžių prabilo Lenkijos žiniasklaida. Tuo metu nei šalies premjerė Beata Szydlo, nei pats J.Kaczynskis nieko nekomentavo ir sėdėjo ir vandens į burną prisisėmę. 

O žurnalistai kalbėjo atvirai – vietoje D.Tusko į EVT vadovus bus siūlomas kitas PPP narys – Jacekas Saryuszas-Wolskis. Nors jis priklauso tai pačiai partijai kaip ir D.Tuskas, taip būtų bandoma pastarajam įgelti už kritiką valdantiesiems.

Tiesa, J.Kaczynskis tuomet nepatvirtino, ar iš tiesų vietoj D.Tusko į EVT bus bandoma išsiųsti J.Saryuszą-Wolskį.

„Tai tik spekuliacijos, kurių komentuoti nesiruošiu, – žurnalistams praėjusią atšovė J.Kaczynkis. – Tai ne ta akimirka, kai turėčiau vertinti jo kompetenciją užimti tokį postą. Nelabai pažįstu J.Saryuszo-Wolskio. Jo politinę veiklą stebiu iš tolo, todėl man sunku įvertinti jo darbus.“

Kreipėsi į ES lyderius

Tačiau yla netruko išlįsti iš maišo. Praėjus vos kelioms dienoms, jau niekas neslepia – vietoje D.Tusko tikrai siūlomas J.Saryuszas-Wolskis.

B.Szydlo netgi suskubo parašyti laišką ES šalių lyderiams, kuriame tikino esą D.Tuskas „peržengė įgaliojimų ribas, o štai J.Saryuszas-Wolskis gebės susidoroti su iššūkiais, išliks nešališkas ir į ET darbą įneš daugiau kokybės“. 

Tačiau tai vargu ar nustebino Lenkijos spaudą, kuri jau anksčiau ošė, esą premjerė B.Szydlo „laksto pas kitų šalių lyderius ir klausia, ar jie paremtų J.Saryuszo-Wolskio kandidatūrą į EVT vadovo postą“. 

Tokie premjerės ir TTP lyderio J.Kaczynskio veiksmai Lenkijoje vertinami itin neigiamai. Politikai kaltinami, kad vardan savo interesų ir senų ginčų su D.Tusku gadina savo įvaizdį Europoje. 

Štai ir ketvirtadienį, dieną, kai turi būti apsispręsta, ar D.Tuskas ir toliau galės užimti ET vadovo postą, įtakingo Lenkijos leidinio „Gazeta Wyborcza“ vyriausiasis redaktorius Adamas Michnikas atvirai kalba: “D.Tuskas yra suverenios ir demokratiškos Lenkijos veidas“. 

O J.Kaczynskio veiksmus jis vertina kaip siekį marginalizuoti šalį. 

Ką į tai pats TTP lyderis? Kaip jau tapo įprasta, vienintelis jo atsakymas yra “mus išrinko žmonės, mes turime palaikymą“. Nė motais politikui ir tai, kad būtent tie patys žmonės vakar stovėjo prie jo partijos būstinių tiek Varšuvoje, tiek ir kitose šalyse ir reikalavo nepažeidinėti žmogaus teisių ir neriboti laisvių. 

B.Szydlo žerdama priekaištus D.Tuskui nepabijojo ES lyderiams parašyti, kad pastarasis netinkamas toliau eiti savo pareigas, nes reiškė paramą Lenkijos opozicijai, kai toji protestavo parlamente. 

„Jis palaikė politikus, kurie siekė blokuoti biudžeto priėmimą ir taip nekonstituciniu būdu nuversti teisėtai išrinktą valdžią. Tai nematyta“, – laiške parašė Lenkijos premjerė. 

J.Saryuszą-Wolskį Lenkijos premjerė vadina itin patyrusiu politiku, gebėsiančiu susidoroti su iššūkiais. 

„Nusprendėme pasiūlyti J.Saryuszo-Wolskio kandidatūrą, nes tai asmuo turintis daugiau nei 40 metų patirties“, – laiške ES lyderiams rašė B.Szydlo. 

Su ja sutinka ir Lenkijos užsienio reikalų ministras Witoldas Waszczykowskis. Pasak jo, D.Tuskas apsijuokė negindamas savo šalies interesų ES. 

„J.Saryuszas-Wolskis yra geresnis kandidatas. Jis pažįsta ES geriau nei D.Tuskas. Jaučiame vis didesnį palaikymą savo iškeltam kandidatui“, – kalbėjo W.Waszczykowskis. 

Tačiau čia pat Lenkijos žurnalistai paklausė politiko, ar kartais jis nekalbėtų taip apie bet kurį kandidatą, kad tik D.Tuskas negalėtų toliau eiti savo pareigų. Ministras nuo komentarų susilaikė. 

Pirmoji D.Tusko kadencija EVT vadovo kėdėje oficialiai pasibaigs šių metų gegužės pabaigoje. Tačiau jau ketvirtadienį ir penktadienį turi būti apsispręsta, ar jis šias pareigas eis ir toliau, ar jo vietą užims kitas asmuo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.