Pamokyti Maskvą neužteko drąsos

Vakar JAV valstybės sekretorių sąjungininkai į Maskvą išlydėjo tuščiomis. Galingųjų septynetas neišdrįso skirti Rusijai sankcijų, nors įtaria, kad ji žinojo apie cheminę ataką Sirijoje.

JAV valstybės sekretorius R.Tillersonas (dešinėje) gavo G7 kolegų palaikymą, bet ne pritarimą sankcijoms Rusijai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
JAV valstybės sekretorius R.Tillersonas (dešinėje) gavo G7 kolegų palaikymą, bet ne pritarimą sankcijoms Rusijai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2017, 8:02 AM, atnaujinta Apr 14, 2017, 6:08 AM

Naujas sankcijas Sirijos ir Rusijos kariuomenės pareigūnams, kurie galėjo prisidėti prie beveik 90 žmonių pražudžiusios cheminės atakos, skirti siūlė Jungtinė Karalystė, tačiau Didžiojo septyneto (G7) nariai šį planą atmetė.

Susitikimą Italijoje be apčiuopiamo rezultato pabaigę pasaulio galiūnių užsienio reikalų ministrai nepalengvino ir Rexo Tillersono užduoties.

JAV valstybės sekretorius vakar vakare atvyko į Maskvą, kur susitiko su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

JAV valstybės sekretorius trečiadienį prieš susitikimą Maskvoje su Rusijos užsienio reikalų ministru, kad tikisi atviro apsikeitimo nuomonėmis apie dvišalius santykius.

„Laukiu labai atviro, tiesaus ir nuoširdaus apsikeitimo nuomonėmis, kad geriau apibrėžtume JAV ir Rusijos santykius nuo šio momento“, – sakė R.Tillersonas, tapęs pirmuoju Rusijoje apsilankiusiu aukšto rango JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos pareigūnu.

S.Lavrovas savo ruožtu pareiškė R.Tillersonui: „Mums svarbu suprasti jūsų ir JAV poziciciją, taip pat tikruosius šios administracijos ketinimus.“

Nedrįso parodyti nagų

„Dėl papildomų sankcijų nebuvo bendro sutarimo“, – pareiškė Italijos užsienio reikalų ministras Angelino Alfano.

Tiesa, pati Italija įspėjo, kad naujos sankcijos galėtų turėti neigiamą poveikį ir pakenkti pastangoms daryti Maskvai spaudimą, kad ji grąžintų prie derybų stalo Sirijos prezidentą Basharą al-Assadą.

Mat Vakarų atstovai kone sutartinai pažymėjo, kad taiki Sirijos ateitis ir B.al-Assado valdymas – nesuderinami dalykai.

Ministrai nutarė atidėti sankcijų įgyvendinimą iki kol pavyks rasti nepaneigiamų įrodymų dėl cheminės atakos Sirijoje.

To paties pareikalavo ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, pažadėjęs kreiptis į Jungtines Tautas, kad cheminė ataka Chan Šeichūne būtų ištirta.

Žinojo apie ataką?

Tačiau tarptautinės teisės pažeidimo įtarimai ėmė gulti ir ant Maskvos pečių. Šalis, kurios valstybinė žiniasklaida širdį veriančius kadrus su mirštančiais sirų vaikais pavadino aktorių vaidyba, įtariama žinojusi apie planuojamą išpuolį.

Šaltiniai JAV valdžioje prabilo apie tai, kad Rusija esą žinojo apie cheminę ataką, nes virš ligoninės Chan Šeichūne, kurioje aukos prašėsi pagalbos, praskrido bepilotė skraidyklė.

Po kelių valandų naikintuvas bombardavo tą pačią ligoninę ir, anot JAV, tai buvo bandymas uždangstyti cheminę ataką.

Atsakydamos į cheminę ataką Jungtinės Valstijos per praėjusį ketvirtadienį įvykdytą antskrydį prieš Sirijos kariuomenės oro pajėgų bazę sunaikino penktadalį Sirijos lėktuvų ir pareiškė, kad gali būti įvykdyta daugiau antskrydžių.

Pasiūlė rinktis kryptį

Prieš susitikimą Rusijos užsienio reikalų ministerija išplatino ilgą pareiškimą, kuriame vylėsi, kad susitikimas bus konstruktyvus, bet kartu pagrasino: jei JAV nenusileis, turės sumokėti.

„Ilgas dirgiklių sąrašas, atsiradęs dėl Vašingtono kaltės, netrumpėja. Jei nebus žengta žingsnių susidariusioms problemoms šalinti, prireiks atsakomųjų priemonių, kurios bus pagrįstos abipusiškumo principu“, – sakoma ministerijos komentaruose.

Bet JAV valstybės sekretorius griežto tono taip pat nešvelnino ir apkaltino Rusiją nesugebėjus užtikrinti sėkmingo Sirijos cheminių ginklų sunaikinimo, dėl kurio Damaskas pasižadėjo dar 2013 metais.

„Neaišku, ar Rusija nepažiūrėjo į šią prievolę rimtai, ar paprasčiausiai nebuvo pakankamai kompetentinga, kad galėtų laikytis susitarimo“, – paskelbė R.Tillersonas.

Be to, prieš susitikimą JAV diplomatijos vadovas paragino Maskvą apsispręsti: ar jai svarbiau sąjunga su B.al-Assadu, Iranu ir jo remiamu judėjimu „Hezbollah“, ar su JAV.

„Ar tokia sąjunga atitinka Rusijos ilgalaikius interesus?

Ar ji mieliau bendradarbiautų su JAV, kitomis Vakarų sąjungininkėmis ir Vidurinių Rytų šalimis, kurios siekia išspręsti Sirijos krizę?“ – klausė R.Tillersonas. (AP, CNN, AFP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.