Pasaulyje giriama Malala tėvynėje sulaukė piktų žodžių

Savame krašte pranašu nebūsi. Toks posakis tinka Nobelio premijos laureatės Malalos Yousafzai situacijai. 20-metė liaupsinama pasaulyje, tačiau gimtajame Pakistane susiduria su priešiškumu.

20-metė M.Yousafzai – jauniausia istorijoje Nobelio taikos premijos laureatė.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
20-metė M.Yousafzai – jauniausia istorijoje Nobelio taikos premijos laureatė.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
20-metė M.Yousafzai – jauniausia istorijoje Nobelio taikos premijos laureatė.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
20-metė M.Yousafzai – jauniausia istorijoje Nobelio taikos premijos laureatė.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
20-metė M.Yousafzai – jauniausia istorijoje Nobelio taikos premijos laureatė.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
20-metė M.Yousafzai – jauniausia istorijoje Nobelio taikos premijos laureatė.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“, „Foreign Policy“ ir BNS inf.

2017-08-17 14:52

Visai neseniai M.Yousafzai susikūrė paskyrą socialiniame tinkle „Twitter“. Vos per kelias valandas susitelkė tūkstančiai sekėjų, kurie sveikino ir gyrė merginos veiklą.

Tarp jų buvo ir garsūs filantropai, politikai ir pramogų pasaulio žvaigždės.

Jų palankumas Malalai nestebina: vaikystėje pakeliui į mokyklą Talibano pašauta mergina kovoja už moterų galimybę mokytis ir už savo veiklą yra apdovanota Nobelio taikos premija.

Kai kurie pakistaniečiai ja žavisi, šalyje leidžiamas žurnalas „Herald“ buvo išrinkęs ją 2012 metų žmogumi.

Vis dėlto 2014-aisiais atlikta apklausa parodė, kad teigiamai merginą vertino 30 proc. respondentų.

Regis, ne visi pakistaniečiai jaučia pasididžiavimą. Daugybė jų „Twitter“ puolė gėdyti tautietės ir vadino ją išdavike. Jie aiškino, kad M.Yousafzai – niekuo neypatinga.

Esą daugybė vaikų Pakistane kenčia daug sunkesnį gyvenimą, nei teko patirti dabar jau Londone gyvenančiai Malalai.

Ką ji nuveikė dėl Pakistano? Ir jeigu jai tėvynė taip rūpi, kodėl ji nesugrįžta? Tokius klausimus žeria pakistaniečiai.

Negana to – kai kurie dalijasi absurdiškai skambančia sąmokslo teorija, pagal kurią Talibano šūviai buvo tyčia suplanuoti jos bendrininkų.

Savo gimtinėje ji nelaikoma didvyre ir yra dažnai šmeižiama įvairių socialinių sluoksnių bei skirtingą išsilavinimą turinčių žmonių. Jų antipatija M.Yousafzai ne kartą buvo įgijusi ir organizuotą formą.

Antai 2014-ųjų lapkritį, praėjus vos mėnesiui po to, kai buvo pranešta, jog ji – Nobelio taikos premijos laureatė, Pakistano privačių mokyklų federacija, kuriai priklauso apie 150 tūkst. šalies švietimo įstaigų, paskelbė dieną „Aš nesu Malala“. Taip pat ėmė reikalauti, kad merginos memuarai būtų uždrausti.

O šių metų gegužę Pakistano parlamentaras iš Svato regiono, kuris yra Malalos gimtasis, tvirtino, kad ataka, per kurią nukentėjo mergaitė, neva buvo suplanuota ir surengta ne Talibano, o įvairių kitų veikėjų, apie viską žinant šalies valdžiai.

Viena vertus, tokius jausmus kursto šalyje labai gaji sąmokslo teorijų kultūra. Kaip kažkada sarkastiškai sakė vienas žurnalistas, vienintelė auganti Pakistano industrija.

Sąmokslo teorijų yra mokinių vadovėliuose, religinėse apeigose, televizijos laidose – prie to prisideda ir ekstremistai, ir prastas švietimo lygis.

Antra vertus, smarkiai veikia ir nacionalinė politika.

Šaliai daug įtakos turi tokios institucijos kaip kariuomenė – ji dažnai turi svarų žodį valstybiniuose sprendimuose ir nėra vadovaujama skaidriu būdu.

Tiek valstybės valdžia, tiek kariškiai Pakistane dėl visų problemų, pradedant sausromis, baigiant žūtimis, linkę dažniausiai suversti kaltę užsienio jėgoms.

Tad ten, kur informacijos dažnai trūksta, o atpirkimo ožio paieškos yra rutina, sąmokslo teorijos veša.

Kadangi M.Yousafzai vertinama užsienyje, ji savaime tampa priešų sąjungininke gimtinėje.

M.Yousafzai, kuriai talibai peršovė galvą už agitavimą dėl mergaičių švietimo jos gimtajame Pakistane, ketvirtadienį paskelbė, kad buvo priimta studijuoti Oksfordo universitete.

„Taip jaudinuosi vykdama į Oksfordą!!“ – tviteryje parašė 20-metė. Ji taip pat paskelbė gautą pranešimą, kuriuo patvirtinama, kad ji priimta studijuoti filosofijos, politikos ir ekonomikos (FPE).

Ketvirtadienį moksleiviai visoje Britanijoje gavo savo abitūros egzaminų rezultatus. M.Yousafzai savo rezultatų nepaskelbė, bet sakė: „Sveikinu visus abiturientus – sunkiausi metai. Geriausi linkėjimai laukiančiam gyvenimui!“

2012 metų spalį, kai Malala buvo tik 15-metė, vienas Talibano kovotojas šovė jai į galvą autobuse, kuriuo mergina po egzamino važiavo namo į savo kaimą Svato slėnyje.

Sužeistoji buvo nuskraidinta gydyti į centrinėje Anglijoje esantį Birmingamą ir nuo to laiko su šeima ten gyvena. Ji tęsia savo mokslus ir aktyvistės veiklą.

Nobelio taikos premiją už vaikų teisių gynimą M.Yousafzai gavo 2014 metais, būdama 17-metė, kartu su Kailashu Satyarthi iš Indijos.

Liepos mėnesį, paskutinę dieną mokykloje, ji atidarė naują „Twitter“ paskyrą ir pavadino mokyklos baigimo patirtį „karčiai saldžia“.

„Žinau, kad milijonai mergaičių visame pasaulyje nelanko mokyklos ir gali niekada negauti progos užbaigti mokslų“, – rašė ji.

Tačiau M.Yousafzai sakė, kad džiaugiasi savo ateitimi, ir pažadėjo toliau „kovoti už mergaites“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.