Baltijos kelio įkvėpti lenkai bandys jį pakartoti kitu tikslu

Baltijos kelio įkvėpti lenkai bandys jį pakartoti. Tiesa, deklaruodami kitokius tikslus: jie susikibs rankomis ne siekdami parodyti vienybę su kaimynais, bet norėdami sustiprinti šalies religingumą.

Lenkai su rožiniu trauks į pasienį.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Lenkai su rožiniu trauks į pasienį.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Lenkai su rožiniu trauks į pasienį.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Lenkai su rožiniu trauks į pasienį.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Lenkai su rožiniu trauks į pasienį.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Lenkai su rožiniu trauks į pasienį.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Eldoradas Butrimas, Specialiai LR, Varšuva

2017-09-15 09:10

Prieš 28 metus lietuviai, latviai ir estai susikibę rankomis nutiesė 650 km Baltijos kelią.

UNESCO jį įrašė į Pasaulio atminties sąrašą.

Po trijų savaičių panašus rankomis susikibusių žmonių tiltas, tik daugiau kaip penkis kartų ilgesnis, bus Lenkijoje. Tačiau lenkai išsikėlė visai kitokį tikslą nei nepriklausomybę atkurti siekusios kaimynės.

Lenkų akcijos tikslas – bendra malda pasienyje sukurti dvasinį skydą, kuris apsaugotų šalį nuo pabėgėlių bei islamo religijos ir sustiprintų tautiečių religingumą.

Malda sukurs dvasinį skydą

Nors oficialiai akciją „Su rožiniu į pasienį“ rengia katalikai pasauliečiai, ją parėmė Vyskupų konferencija, nurodydama į renginį vykti tiek kunigams, tiek tikintiesiems.

Renginį koordinuojančios organizacijos „Solo Dios Basta“ vadovas Maciejus Bodasinskis pareiškė, jog tikimasi, kad spalio 7 dieną palei šalies sieną susirinks apie pusantro milijono tikinčiųjų.

Organizacija pasirašė sutartį su visomis 22 pasienio regionų vyskupijomis, kurios nurodė tikintiesiems tą dieną rinktis į 319 bažnyčių.

Iš pastarųjų po bendrų maldų tikintieji patrauks į pasienį ir ten visi su rožiniais vienu metu susikibę rankomis melsis.

Lenkijos sienos ilgis – per 3500 km, bet organizatoriai viliasi, kad kas kilometrą įrengtose maldos vietose tautiečių nepritrūks. Tikimasi, kad jei maldininkų suvažiuos apie pusantro milijono, jie įstengs nutiesti nenutrūkstamą rankų grandinę.

Keis pasaulio likimą

M.Bodasinskis teigia, jog bendra tos valandos rožinio malda bus tokia galinga, kad sugebės pakeisti ne tiktai Lenkijos, bet ir Europos ir net pasaulio likimą.

Mat visa akcija ir malda siejama su Dievo Motinos apsireiškimo Fatimoje 140-osiomis metinėmis ir vyks istorinę Lepanto mūšio dieną.

Anot M.Bodasinskio, kaip Lepanto mūšis katalikiškus kraštus apsaugojo nuo islamizacijos, taip akcija „Su rožiniu į pasienį“ gali apsaugoti Lenkiją nuo pabėgėlių, teroristų bei islamo įsigalėjimo ir padėti nuo tokių negandų apsisaugoti visam pasauliui.

Internautų pašaipos objektas

Rožinio akciją pasienyje internautai negailestingai kritikuoja. Vienas jų pareiškė, jog vietos katalikai fanatizmu pralenkė net musulmonišką Iraną, garsėjantį religiniu fundamentalizmu, tačiau nerengiantį tokių akcijų.

Kitas komentatorius pasišaipė, jog vyriausybei nebereikia prašyti, kad JAV statytų priešraketinį skydą, nes rožinio maldos apsaugos šalį nuo visų negandų.

Dar vienas internautas stebėjosi, kodėl, jei rožinio malda yra tokia stebuklingai galinga, nebus meldžiamasi už tai, kad šalyje išnyktų nedarbas, kyšininkavimas, ligos, skyrybos, nusikalstamumas, o kunigai nebetvirkintų vaikų.

Dauguma internautų tvirtina, kad valdant katalikiškai Teisės ir teisingumo partijai (TTP) tokiais renginiais stebėtis nebereikėtų.

Priminta, kad prieš metus Bažnyčia Kristų paskelbė Lenkijos karaliumi, o iškilmingame renginyje dalyvavo vyriausybės nariai.

Katalikiškai TTP laimėti Seimo rinkimus padėjo palanki vyskupų nuomonė. Atsidėkodama už tai vyriausybė dabar didina Bažnyčiai finansavimą ir derina savo sprendimus taip, kad jie būtų jai palankūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.