Naujas Donaldo Trumpo padėjėjas – daug agresyvesnis

JAV prezidento Donaldo Trumpo patikėtinių ratas vėl keičiasi. Naujausia atleidimų bangos auka – generolas Herbertas Raymondas McMasteris. Jį pakeis užsienio valstybes pulti raginantis Johnas Boltonas.

J.Boltonas.
J.Boltonas.
H.R.McMasterį (nuotr.) pakeis prieštaringai vertinamas, vešliais ūsais ir karingomis pažiūromis garsėjantis J.Boltonas. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
H.R.McMasterį (nuotr.) pakeis prieštaringai vertinamas, vešliais ūsais ir karingomis pažiūromis garsėjantis J.Boltonas. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

AP, BBC, „The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

2018-03-24 16:15, atnaujinta 2018-03-24 19:03

Vienas po kito postų netenka aukšto rango Baltųjų rūmų administracijos nariai.

Praėjusią savaitę atleistas valstybės sekretorius 66 metų Rexas Tillersonas, o šią – nacionalinio saugumo patarėjas 55 metų H.R.McMasteris.

Nacionalinio saugumo patarėjo postą iš H.R.McMasterio balandžio 9 dieną oficialiai perims buvęs Jungtinių Tautų (JT) ambasadorius 69 metų J.Boltonas.

Jis – vienas iš vadinamųjų Respublikonų partijos vanagų – užsienio politikos klausimais jis yra nusiteikęs labai karingai.

Trečiasis saugumo patarėjas

„Esu labai dėkingas generolui H.R.McMasteriui už jo tarnybą. Jis nuostabiai atliko savo pareigas ir visuomet liks mano draugas“, – apie atleistą patarėją socialiniame tinkle „Twitter“ rašo 71 metų D.Trumpas.

O oficialiame pranešime prezidentas toliau liaupsino H.R.McMasterį ir teigė, kad jo „narsa ir kietumas yra legendiniai“.

Nors H.R.McMasterio atleidimas vyko draugiškiau negu kitų administracijos narių, tai nepakeičia fakto, kad J.Boltonas bus jau trečiasis D.Trumpo nacionalinio saugumo patarėjas per 14 mėnesių.

J.Boltonas tvirtino labai laukiantis galimybės dirbti su prezidentu D.Trumpu ir jo komanda, kad padėtų užtikrinti Amerikos saugumą valstybės viduje ir užsienyje.

Patinka tikrai ne visiems

JAV prezidentų Ronaldo Reagano, George’o H.W.Busho ir George’o W.Busho administracijose dirbęs, savo vešliais ūsais garsėjantis neokonservatorius J.Boltonas yra itin prieštaringai vertinamas asmuo.

J.Boltonas energingai ragino užpulti Iraką ir padėjo rengti bylą prieš Irako diktatorių Saddamą Husseiną – tikino, esą jis turėjo masinio naikinimo ginklų.

Vėliau paaiškėjo, kad tai buvo melas.

Tiesa, J.Boltonas pažiūrų nepakeitė ir vis dar įsitikinęs, kad 2003 metais surengtas JAV įsiveržimas į Iraką buvo teisingas sprendimas. Per Irako karą žuvo daugiau nei 4,4 tūkst. JAV karių, dar 31 tūkst. sužeisti.

D.Trumpas Irako karą vadino didžiule klaida.

Numatomas konfliktas?

Kai kurie ekspertai mano, kad J.Boltono atėjimas į administraciją yra ženklas, kad D.Trumpo užsienio politika netrukus taps agresyvesnė.

J.Boltonas savo pažiūrų neslepia: jis ne kartą spaudoje ragino naudoti karinę galią prieš Šiaurės Korėją ir Iraną.

Jis įsitikinęs, jog būtina pakeisti režimą Irane.

Be to, J.Boltonas atmeta mintį, kad Šiaurės Korėją galima atgrasyti arba suvaldyti diplomatiniu būdu.

„Dėl J.Boltono įtakos gali mirti dar daugiau civilių ir gali vykti neteisėtos žudynės.

Mat J.Boltonas niekina tarptautinę teisę ir tarptautines institucijas“, – tikino įtakingas žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ narys Zeke’as Johnsonas.

Nesibaigiantis chaosas administracijoje

Herbertas Raymondas McMasteris toli gražu ne vienintelis ir ne paskutinis darbo netekęs Baltųjų rūmų administracijos narys. Praėjusią savaitę buvo išmestas valstybės sekretorius Rexas Tillersonas, kurį JAV prezidentas Donaldas Trumpas pakeitė Centrinės žvalgybos valdybos direktoriumi 54 metų Mike’u Pompeo.

R.Tillersono atleidimą Baltieji rūmai aiškino tuo, kad būtina suburti naują užsienio politikos komandą prieš D.Trumpo susitikimą su Šiaurės Korėjos diktatoriumi Kim Jong-unu. Susitikimas turėtų įvykti gegužės viduryje.

Baltieji rūmai tuštėja ir panorėjus išeiti administracijos nariams. Antai kovą atsistatydino prezidento patarėjas ekonomikos klausimais 57 metų Gary Chonas, vasarį postą paliko 29 metų komunikacijos direktorė Hope Hicks. Tiesa, kai kurie ekspertai įsitikinę, kad pareiškimas dėl pareigų atsisakymo dažnai tėra bandymas nuslėpti, kad žmogus buvo paragintas palikti savo postą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.