Kinai už kiekvieną judesį ir pasakytą žodį užsidirba balus

Galingoji Kinijos valdžia įtaką dar labiau sustiprino šalies gyventojų kasdienybėje. Pekinas kuria skaitmeninę nuolatinio stebėjimo ir vertinimo sistemą, kad sukontroliuotų savo 1,4 milijardo piliečių populiaciją.

Vieniems naujoji sistema kelia nerimą, kiti sako, kad tai vienintelis būdas apsaugoti visuomenę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Vieniems naujoji sistema kelia nerimą, kiti sako, kad tai vienintelis būdas apsaugoti visuomenę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Darbo rezultatai, sutuoktinio pasirinkimas, giminaičių biografijos, elgesys viešosiose vietose ar net pirkinių krepšelis gali lemti, kokį socialinį kreditą sukaups kinas. O nuo to priklausys jo ateitis.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Darbo rezultatai, sutuoktinio pasirinkimas, giminaičių biografijos, elgesys viešosiose vietose ar net pirkinių krepšelis gali lemti, kokį socialinį kreditą sukaups kinas. O nuo to priklausys jo ateitis.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Vieniems naujoji sistema kelia nerimą, kiti sako, kad tai vienintelis būdas apsaugoti visuomenę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Vieniems naujoji sistema kelia nerimą, kiti sako, kad tai vienintelis būdas apsaugoti visuomenę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Aabc.au“, „Lietuvos rytas“

2018-11-24 22:06

Kas seniau buvo tik serialų išmonė, Kinijoje jau realybė. Šioje šalyje žmonės yra stebimi ir gauna įvertinimus, už kuriuos skiriamos privilegijos.

Bet kas nutinka tiems, kieno balai maži? Australijos naujienų portalo ABC žurnalistai nuvyko į Kiniją aprašyti situacijos.

Laisvė – už pasitikėjimą

Dandan Fan atitinka šiuolaikinės Kinijos moters paveikslą.

Ji dirba rinkodaros srityje, yra stropi ir pasiturinti – galima sakyti, kad ji yra pavyzdinė Kinijos pilietė. Bet Dandan yra stebima 24 valandas per parą.

Platus stebėjimo kamerų tinklas visoje Kinijoje – jų yra net 200 milijonų – užtikrina, kad neliktų nė vieno tamsaus kampo pasislėpti.

Kiekvienas jos žingsnis, kiekvienas veiksmas – ar svarbus, ar ne, netgi tai, ką ji mąsto, yra atidžiai sekama ir vertinama. Kinijoje puikiai veikia veidų atpažinimo technologija. Ir Dandan sako, kad jai tai netrukdo.

Tai, kas gali skambėti kaip distopinė ateities vizija, Kinijoje jau yra šių dienų tikrovė. Tai kuria ir griauna žmonių gyvenimus.

Komunistų partija sistemą vadina „socialiniu kreditu“ ir sako, kad stebėjimo sistema veiks visu tempu dar iki 2020 metų.

Komunistų partijos planas žada, kad po kelerių metų sistema „leis patikimiesiems po padange judėti laisvai, o diskredituotiems bus sunku žengti žingsnį“.

Veikia dešimtyse miestų

Socialinis kreditas yra tarytum kiekvieno iš 1,4 milijardo Kinijos piliečių taškų suvestinė. Vienoje jau veikiančių bandomųjų programų kiekvienam piliečiui priskirtas balas iš aukščiausio įvertinimo – 800. Kitose programose – iš 900.

Su žmonėmis kaip Dandan, turinčiais aukščiausiąjį „piliečio balą“, elgiamasi kaip su ypatingais VIP asmenimis viešbučiuose ir oro uostuose, jie gali gauti paskolas geromis sąlygomis ir tiesesnį kelią į geriausius universitetus ir darbus.

Tie, kurie lieka socialinio kredito sistemos dugne, gali būti atskirti nuo visuomenės, jiems gali būti uždrausta keliauti, gauti paskolas ir valstybinius darbus.

Kinijai darant viską, kad taptų dirbtinio intelekto lydere pasaulyje, sistemos veiklą užtikrins naujausios aukštosios šnipinėjimo technologijos.

Stebėjimo kamerose yra įdiegta veidų atpažinimo, kūno skenavimo ir geolokacijos sekimo technologijos, kad įdėmus žvilgsnis būtų nukreiptas į kiekvieną pilietį, kiekvieną akimirką.

Informacijai rinkti ir veiksmams stebėti internete kasdien bus naudojamos ir išmaniųjų telefonų programėlės.

Balus lems ir labiau tradiciniai informacijos šaltiniai – valstybiniai duomenys: mokslų ir medicinos įrašai, finansinė padėtis ir valstybės saugumo įvertinimas.

Šiuo metu bandomosios socialinio kredito sistemos veikia daugiau nei dešimtyje Kinijos miestų. Keletas kompanijų bendradarbiauja su valstybe, kad sistema būtų nacionalizuota, technologija koordinuojama ir sukonfigūruota, patvirtinti algoritmai, lemsiantys nacionalinį piliečio balą.

Tai turbūt didžiausias kada nors bandytas socialinės inžinerijos projektas. Kartu tai būdas sukontroliuoti ir apriboti daugiau nei milijardą žmonių.

Jeigu projektas pavyks, Kinija taps didžiausia pasaulyje skaitmenine diktatūra.

Su kameromis – saugesnė

Kai Dandan nueina į parduotuvę apsipirkti, neišvengia visada įremto Komunistų partijos žvilgsnio. Net atliekant tokį kasdienį reikalą kaip maisto pirkimas.

Kai socialinio kredito sistema pradės veikti visu pajėgumu, Dandan balą galės nulemti ir tai, ką ji įsidės į pirkinių krepšelį.

Tarkime, jeigu perki per daug alkoholio – tai gali reikšti priklausomybę. Už tai ji neteks keleto balų.

Tačiau jei ji pirks sauskelnių, tai reikš atsakingumą. Dandan uždirbs keletą taškų. Ši sistema veiks tiesiogiai, taigi jos rezultatas keisis realiu laiku.

Dandan neprieštarauja tokiai gyvenimo perspektyvai, kai ją visą laiką stebės valstybės sekimo tinklas.

36 metų kinė sako, kad socialinis kreditas nėra ideali sistema, bet ji tiki, kad tai geriausias būdas valdyti sudėtingą daugiausia gyventojų turinčią šalį.

„Manau, kad kiekvienos šalies žmonės nori stabilios ir saugios visuomenės.

Jeigu, kaip sako mūsų valdžia, kiekviename kampe viešumoje instaliuotos kameros, aš jaučiuosi visiškai saugi“, – ABC Kinijos korespondentui Matthew Carney sakė Dandan.

Tikėtina, kad ši sistema jai bus naudinga.

Svarbus nacionalinio socialinio kredito balo matmuo bus finansinė padėtis. Dabartinėje finansinio kredito schemoje „Sesame Credit“ Dandan turi puikų rezultatą: 770 iš 800. Taigi ji yra viena lojaliausių Kinijos piliečių.

Dėl savo finansinių rodiklių Dandan jau dabar gali pasinaudoti daugybe sparčiai besivystančios Kinijos teikiamų paslaugų.

Telefone ji turi programėlę, kuri leidžia naudotis privilegijomis: nuomotis automobilius, viešbučius ir namus be užstato. Tačiau socialinį kreditą nulems gerokai daugiau nei tai, ką skaitai internete ir ką perki.

Prezidentas žada turtus

Socialinio kredito balui įtakos turės ir tai, kas yra tavo draugai ir šeima. Jei tavo geriausias draugas ar tėvas pakritikuos vyriausybę, taškų neteksi ir tu.

Socialinį kreditą lems ir tie, su kuo vaikštai į pasimatymus ir galų gale tampi partneriais.

Dandan ištekėjo iš meilės, bet ji pasirinko tinkamą vyrą – Xiaojing Zhangas greičiausiai surinks dar aukštesnį balą už žmoną. Jis yra valstybės tarnautojas Teisingumo departamente ir lojalus Komunistų partijos narys.

„Mums reikia socialinio kredito sistemos, – naujienų portalui ABC sakė Xiaojingas. – Mes, kinai, tikimės, kad galime vienas kitam padėti, vienas kitą mylėti ir padėti vienas kitam praturtėti.

Kaip sakė prezidentas Xi (Xi Jinpingas. – Red.), būsime turtingi ir demokratiški, kultūringi, harmoningi ir gražūs. Tokia yra Xi šalies ateities svajonė. Tai yra ir visos kinų tautos viltis.“

Partija susigrąžina kontrolę

Kinijoje jau seniai viskas sekama, taigi piliečiai pripratę prie to, kad valstybė kišasi į asmeninius reikalus.

Daugeliui Kinijoje privatumo sąvoka nėra tokia reikšminga kaip Vakarų pasaulyje. Kinai labiau vertina bendruomenės gerovę, o ne asmenines teises.

Taigi daugeliui atrodo, kad jei tiktai socialinio kredito sistema reikš saugesnę, tvirtesnę ir stabilesnę visuomenę – kodėl gi ne?

Vis dėlto dauguma kinų nesuvokia, kokio masto kontrolę įves viską apimanti socialinio kredito sistema. Ir jokių viešų diskusijų šia tema Kinijoje nerasta.

Privačiai, tarp išsilavinusios vidurinės klasės žmonių, justi nerimas, kad piliečių balas netrukus bus vienintelis kriterijus vertinant žmogų. Tačiau ir tai plano nesustabdys.

Komunistų partija naudoja sistemą, kad susigrąžintų kiek nors kontrolės, kurios neteko, kai devintajame dešimtmetyje Kinija atsivėrė likusiam pasauliui ir prasidėjo spartus ekonominis vystymasis.

Naujoji sistema – būdas nutildyti nepasitenkinimą ir užtikrinti absoliutų partijos dominavimą. Jau dabar tuose regionuose, kur socialinio kredito sistema išbandyta, nukentėjo apie 10 milijonų žmonių. Vienas jų yra Liu Hu.

Įtraukė į juodąjį sąrašą

Daugybėje kitų šalių Liu Hu būtų gerbiamas. Tik ne Kinijoje. Liu Hu yra tiriamosios žurnalistikos meistras, išviešinęs korupciją Komunistų partijos viršūnėlėse ir išnarpliojęs ne vieną žmogžudysčių virtinės bylą.

Bet žurnalistas sako, kad valstybė jį laiko visuomenės priešu.

Liu Hu neteko socialinio kredito balų, kai buvo apkaltintas už kalbėjimą, todėl dabar dėl savo žemo balo jaučiasi atskirtas nuo visuomenės.

2015 metais Liu Hu pralaimėjo šmeižto bylą po to, kai vieną pareigūną apkaltino lupikavimu. Žurnalistas buvo priverstas publikuoti viešą atsiprašymą ir sumokėti piniginę baudą.

Bet kai teismas pareikalavo papildomo mokesčio, jis duoti pinigus atsisakė. Praėjusiais metais 43 metų vyras sužinojo, kad, pagal naująją bandomąją socialinio kredito schemą, jis įtrauktas į juodąjį sąrašą kaip nesąžiningas asmuo.

„Į juodąjį sąrašą klaidingai įtraukta daugybė žmonių ir jie negali nieko pakeisti“, – ABC sakė Liu Hu.

Neleidžia važiuoti traukiniu

Tai visiškai sužlugdė jo karjerą. Vyras buvo izoliuotas. O dabar jis labai nerimauja dėl savo šeimos ateities. Socialinio kredito sistema apribojo jo judėjimą, jam skirtas namų areštas jo gimtajame Čongčingo mieste.

Savo bute virš Čongčingo gatvių Hu bando telefono programėle nusipirkti traukinio bilietą į Sianą. Jo užklausa atmesta.

„Parašyta, kad užsakymas nepavyko, nes leidimas naudotis greitaeigiais traukiniais man yra teisiškai apribotas“, – paaiškina Hu.

Užblokuotos ir visos jo paskyros socialiniuose tinkluose, kur jis publikuodavo daugumą savo tiriamosios žurnalistikos darbų.

Hu sakė, kad, sudėjus abi jo paskyras „Wechat“ ir „Weibo“ tinkluose, jis turėjo du milijonus sekėjų, bet dabar viskas cenzūruojama.

Žurnalistas įsitikinęs, kad jis į juodąjį sąrašą įtrauktas dėl politinių motyvų. Jis bandė apeliuoti į valdžią, bet kol kas visi tyli.

Hu nori perspėti pasaulį apie socialinio kredito košmarą. Taip jis rizikuoja, nes atsako iš valdžios gali sulaukti jo draugai ir šeima, tačiau, Hu manymu, dauguma kinų vis dar nesupranta, kas jų laukia naujoje skaitmeninio kontroliavimo šalyje.

„Tai gali parodyti Kinijos žmonių psichologinė būklė. Jų akys užrištos, o ausys užblokuotos. Jie mažai ką žino apie pasaulį ir gyvena iliuzijoje“, – sakė Hu.

O Dandan savo skaitmeninėje ateityje mato tik giedrą dangų.

Optimistiškai žvelgti į socialinį kreditą skatina ir vienas papildomas dalykas – ši sistema gali užtikrinti laimingą ir sveiką ateitį jos dvejų metų sūnui Ruibao.

Dėl to, kad jo tėvai turi aukštus piliečių balus, Ruibao gyvenimo pradžia bus ideali – geriausi namai, mokyklos ir sveikatos apsauga. Jis augs aprūpintas ir apsaugotas Komunistų partijos.

Žinoma, tik su sąlyga, kad motina ir tėvas išlaikys savo aukštus balus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.