Po skandalo nusisuko ne vienas, tačiau politiko šėlionės Ibisoje šeimos neišardė

Buvęs Austrijos vicekancleris Heinzas Christianas Strache įstūmė šalį į vyriausybės krizę. Po Ibisos skandalo nuo jo nusisuko ne vienas žmogus. Tačiau sutuoktinė, kurios politikas viešai atsiprašinėjo, vyrą gina.

Austrų akys po Ibisos skandalo nukrypo į 18 metų už vicekanclerį H.Ch.Strache jaunesnę jo žmoną Phillipą. Krizės akivaizdoje ji laikosi tvirtai, nors pripažįsta, kad buvo nusivylusi ir šokiruota.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Austrų akys po Ibisos skandalo nukrypo į 18 metų už vicekanclerį H.Ch.Strache jaunesnę jo žmoną Phillipą. Krizės akivaizdoje ji laikosi tvirtai, nors pripažįsta, kad buvo nusivylusi ir šokiruota.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Austrų akys po Ibisos skandalo nukrypo į 18 metų už vicekanclerį H.Ch.Strache jaunesnę jo žmoną Phillipą. Krizės akivaizdoje ji laikosi tvirtai, nors pripažįsta, kad buvo nusivylusi ir šokiruota.
Austrų akys po Ibisos skandalo nukrypo į 18 metų už vicekanclerį H.Ch.Strache jaunesnę jo žmoną Phillipą. Krizės akivaizdoje ji laikosi tvirtai, nors pripažįsta, kad buvo nusivylusi ir šokiruota.
H.Ch.Strache Ibisos viloje nufilmuotas su apsimetėle rusų oligarcho giminaite.
H.Ch.Strache Ibisos viloje nufilmuotas su apsimetėle rusų oligarcho giminaite.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-06-14 14:21

49 metų Laisvės partijos lyderis H.Ch.Strache ir 42-ejų jo politinis bendražygis Johannas Gudenusas sukėlė skandalą bendraudami su tariama rusų milijardieriaus dukterėčia.

Kaip vėliau paaiškėjo, ji buvo tiktai labai gerai rusiškai kalbanti blondinė iš Bosnijos ir Hercegovinos.

Vaizdo įraše, padarytame viloje Ibisoje, girdimos dviejų alkoholio apsvaigintų vyrų kalbos. Didžiulį atgarsį sukėlė Austrijos vicekanclerio žodžiai, kad „žurnalistai yra didžiausios kekšės mūsų planetoje“.

Bet pirmiausia – H.Ch.Strache savo bičiuliui J.Gudenusui mestelėta įžvalga apie tariamą rusų oligarcho dukterėčią: „Tu ką, kvailas, ji gundanti!“

Pirmiausia atsiprašė žmonos

Gegužės 17 dieną Vokietijos leidiniai – savaitraštis „Der Spiegel“ ir dienraštis „Suddeutsche Zeitung“ – paviešino vaizdo įrašo Ibisos viloje ištraukas. Kitą dieną Austrijos Laisvės partijos politikai H.Ch.Strache ir J.Gudenusas atsistatydino iš pareigų.

Austrijos prezidentas Alexanderis Van der Bellenas pranešė apie pirmalaikius rinkimus, kuriuos pasiūlė surengti rugsėjo mėnesį. Šalies kancleris 32-ejų Sebastianas Kurzas neteko posto.

Laikinąja Alpių šalies vyriausybės vadove pirmą kartą tapo moteris – 69-erių Brigitte Bierlein.

Bet buvęs Austrijos vicekancleris H.Ch.Strache savo atsistatydinimo kalboje, kurią transliavo visi šalies televizijos kanalai, pirmiausia atsiprašė savo žmonos 31-erių Philippos Strache.

Pora šį sausį tapo mažojo Hendriko tėvais.

„Tokiu elgesiu labiausiai įskaudinau svarbiausią savo gyvenio žmogų – žmoną.

Brangioji Philippa, žinau, kad dabar matai šią transliaciją. Suprantu, kad esi įžeista ir nusivylusi. Tikiuosi, kad gali man atleisti, nes tikrai dėl to apgailestauju ir norėčiau iš visos širdies tavęs taip pat atsiprašyti“, – kalbėjo H.Ch.Strache.

Netrukus pasklido gandas, kad septynių valandų trukmės vaizdo įraše – paviešinta tiktai septynių minučių santrauka – kalbama apie seksą ir narkotikus. Dėl to H.Ch.Strache prašė savo žmonos Philippos atleidimo.

Prabilo apie situaciją

Jauna moteris, Austrijos Laisvės partijos gyvūnų apsaugos įgaliotinė Ph.Strache esą seniai išsikrausčiusi iš namų.

Ji su sūnumi gyvena pas savo motiną – bent tokią informaciją paskleidė Austrijos žiniasklaida.

„Visa tai netiesa. Niekada nebuvau išsikėlusi iš mūsų namų ir neketinu palikti savo vyro. Mes gyvename ne viloje, kaip rašoma, o Vienos pakraštyje esančiame bute. Dabar vyras ir aš kartu išgyvename šią dramą. Mūsų šeima tvirtai laikosi išvien. Esame, jeigu tai norite žinoti, maža šeimos armija“, – sakė Ph.Strache.

Praėjus savaitei po skandalingojo vaizdo įrašo paviešinimo Ph.Strache, kaip ji sakė, visiškai įprastai toliau dirbo Austrijos Laisvės partijos gyvūnų apsaugos biure, įsikūrusiame Vienos centre.

Jaunoji moteris palieka atviro ir draugiško žmogaus įspūdį. Tiktai akys išduoda, kad ji mažai miega.

„Dėl miego situacija prasta. Visos mintys sukasi tik apie tai, kokiu būdu ir kodėl atsirado šis vaizdo įrašas.

Bet rūkas, mūsų laimei, truputį prasisklaidė. Vėl atsitiesiau, nugalėjau pirmąjį šoką ir pamažėle susigrąžinu padėties kontrolę“, – sakė Ph.Strache.

Neketina rodyti silpnumo

Ji palaiko savąjį Heinzą Christianą. Ir dabar, kai jis pats kaltas dėl jo gyvenimą ištikusios krizės, lieka šalia jo. Kai kurie kritikuoja ir priekaištauja Philippai dėl jos elgesio, kiti pritaria jos laikysenai.

„Myliu savo vyrą ir jis myli mane. Jis kasdien dėkoja man už palaikymą. Bet jam nereikia to sakyti. Esu jo žmona ir toks elgesys man savaime suprantamas.

Partneriui pasakai lemtingąjį „taip“ ne tik tam, kad su juo patirtum tik gražias akimirkas. Būtent sunkiu metu reikia laikytis išvien ir suteikti partneriui pagalbą. Šiuo metu esu ne tik žmona, bet ir geriausia vyro draugė“, – tvirtu balsu sakė Ph.Strache.

Per pusantros valandos trukusį pokalbį jauna moteris pravirko tiktai kartą, kai buvo paliesta skandalingojo vaizdo įrašo Ibisoje tema.

„Žinome daugiau apie skandalo sumanytojus, įviliojusius mano vyrą į šiuos spąstus.

Nusivyliau šiais žmonėmis. Bet jiems nesuteiksiu malonumo rodydama silpnumą. Priešingai. Viso to, kas nutiko, aiškinimasis ir daugelio žmonių pagalba suteikia man ir mano vyrui labai daug jėgų“, – sakė Ph.Strache.

Nusivylusi ir šokiruota

Pateikiame vokiečių leidinio „Bunte“ interviu su buvusio Austrijos vicekanclerio sutuoktine Ph.Strache ištraukas.

– Kada sužinojote apie vaizdo įrašą?

– Tą dieną, kai buvo paviešintas. Žiniasklaida kreipėsi į mano vyro biurą – norėjo žinoti jo nuomonę. Iki tol jis net nenutuokė, kad egzistuoja toks vaizdo įrašas. Paskui paskambino ir pasakė: „Brangioji, ar gali ateiti, privalome kai ką svarbaus aptarti.“

Vakare, kai vaizdo įrašas buvo internete, jį pamatėme pirmą kartą. Kartu su mumis žiūrėjo didesnė žmonių grupelė. Pradžioje niekas nepratarė nė žodžio, tvyrojo spengianti tyla.

– Ar nebuvo gėda dėl savo vyro elgesio?

– Pirmąją akimirką – taip. Svarbiausia – buvau nusivylusi ir šokiruota.

Visa tai, ką matai savo akimis, sukuria nemalonų mano vyro paveikslą. Tokio jo dar niekada nesu mačiusi, o juk jį tikrai gerai pažįstu nuo 2015 metų.

Mūsų draugai ir partijos kolegos sako, kad tai ne Heinzas Christianas, kurį jie pažįsta.

Praėjus savaitei po šio įrašo žinome, kad mano vyras buvo pagrindinis inscenizuotos pjesės aktorius. Ir šios septynios minutės sumontuotos sąmoningai manipuliuojant.

Vienu metu ponia Gudenus sėdi šalia mano vyro, paskui – vėl ne. Vienu metu ji dėvi liemenę, o paskui – vėl ne. Vienu metu ponas Gudenusas stovi, paskui sėdi.

Šis vaizdo įrašas yra darbas tų žmonių, kurie nenorėjo mano vyrui gero.

– Bet pasiūlymus ir pažadus tariamai turtingai rusei dalijo jūsų vyras.

– Ir šie sakiniai sumontuoti. Tai buvo pagrindiniai klausimai. Tariamos oligarchės ausyje buvo vaizdo transliacijos įtaisas, kad ji galėtų tikslingai klausinėti.

Rusė, kuri iš tikrųjų yra latvė, negalėjo pati žinoti viso to, kas ten buvo aptariama.

Buvo klausinėjama taip ilgai, kol mano vyras davė atitinkamus atsakymus.

Mano, kad vyrą svaigino

– Ar įsižeidėte dėl vyro žodžių, kad rusė esanti tokia viliojanti?

– Gyvenime aš dar niekada nesu girdėjusi, kad mano vyras apie moterį pasakytų: „Ji – viliojanti.“ Tiesiog taip jis nekalba.

Galima suvokti, kad vyras buvo stipriai išgėręs. Greičiausiai buvo pasitelktos ir kitos cheminės medžiagos, įbertos į jo taurę, – tuomet atsipalaiduojama.

– Nejau vyrui tikrai nepažėrėte jokių priekaištų?

– Žinoma, pažėriau. Penktadienio naktį, kai kelios minutės iki antros valandos sugrįžome namo ir mano patirtas šokas atlėgo, paklausiau: „Tu ką, išprotėjai? Žinai, kur įsivėlei?“

– Ką jis atsakė?

– Atsiprašė manęs. Jis net nenutuokė, kokiu būdu atsirado šis vaizdo įrašas. Žinoma, jis gėdijasi. Bet dabar jis net nebando apsimesti, kad šio vakaro nebuvo.

Vertinu tokį jo elgesį. Didžiuojuosi juo – tiesą sakant, labiau nei bet kada.

Nė vieną sekundę negalvojau palikti savo vyro. Jis niekada nėra praradęs mano paramos.

Dėl žodžių „ji – viliojanti“ neatimu iš savo sūnaus jo tėvo.

Apie kelionę žinojo

– Ar 2017-aisiais žinojote apie savo vyro kelionę į Ibisą?

– Taip. Jis kiekvienais metais tuo pačiu laiku su savo motina ir vaikais iš pirmosios santuokos vyksta į Ibisą. Apie minėtą vakarą man nieko nepasakojo, nes tai jam nebuvo svarbu. Tai buvęs normalus vakaras su žmonėmis, norėjusiais susipažinti su Austrijos Laisvės partijos lyderiu.

Ponas Gudenusas anuomet mano vyrui pasakojo, kad jo draugai, lyg tyčia, yra saloje. Jie mielai per vakarienę su juo susipažintų. Paprastas kontaktų užmezgimas. Naktį mano vyras sugrįžo į viešbutį pas savo vaikus ir mano anytą.

– Ar jums skaudu, kad vyras nebe vicekancleris?

– Žinoma, padėtis mus žeidžia. Bet dabar sakome: Austrija ir jokia kita demokratinė sistema nenusipelnė, kad valdžia būtų suformuojama kitus politikus paprasčiausiai įstumiant į kuo didesnę kompromituojančią padėtį.

Turime informacijos, kad vien vaizdo įrašo kūrimas kainavo du milijonus eurų.

Kažkas tikrai įdėjo daug pastangų, kad pakenktų ne tik mano vyrui, bet ir visai šaliai.

Nepaisant to, mano vyras dabar nekrito į gilią juodą duobę. Jis sako, kad dabar viską išsiaiškinsime, visa kita parodys ateitis.

Tai, ką šiuo metu išgyvename, žmogų daro tik brandesnį ir stipresnį.

Parengta pagal „Bunte“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.